Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin museoihin on päässyt ilmaiseksi puoli vuotta, ja tulokset ovat nyt nähtävillä: jättiloikka kävijämäärissä, nuoretkin innostuivat

Esimerkiksi Historiallisen museon kävijämäärä kasvoi yli 80 prosenttia viime vuoteen verrattuna

Kulttuuri
 
Pekka Pääkkö
Tukholman Moderna museet on kasvattanut voimakkaasti kävijämääräänsä, tosin museosta ei haluta tehdä vielä johtopäätöksiä siitä, johtuuko nousu vapaasta pääsystä museoon vai ei. William Kentridgen näyttely on ollut esillä Tukholman Moderna Museetissa.
Tukholman Moderna museet on kasvattanut voimakkaasti kävijämääräänsä, tosin museosta ei haluta tehdä vielä johtopäätöksiä siitä, johtuuko nousu vapaasta pääsystä museoon vai ei. William Kentridgen näyttely on ollut esillä Tukholman Moderna Museetissa. Kuva: Pekka Pääkkö

Ruotsin hallitus päätti viime vuonna, että maan 18 valtiollista museota tarjoaa jatkossa ilmaisen sisäänpääsyn. Museoihin alkoi päästä ilmaiseksi helmikuun alusta asti. Nyt kun käytäntö on jatkunut puoli vuotta, on voitu tehdä ensimmäiset tulkinnat päätöksen vaikutuksista.

Dagens Nyheterin mukaan ilmaisuuden tulos on yksiselitteinen: kävijämäärät ovat kasvaneet voimakkaasti. Kaiken lisäksi museovierailijat ovat aiempaa nuorempia.

Esimerkiksi Tukholman historiallisen museon kävijämäärä kasvoi vuoteen 2015 verrattuna yli 80 prosenttia. Neljän etnografisen museon kävijämäärät kasvoivat 30–40 prosenttia ja Luonnonhistoriallisen museon kävijämäärä 40 prosenttia.

Moderna Museetin kävijämäärä kasvoi yli neljänneksellä, mutta museosta ei haluta ottaa vielä tässä vaiheessa kantaa siihen, johtuuko kasvu nimenomaan ilmaisuudesta.

Helmikuun alussa alkanut maksuttomuus on houkutellut museoihin myös selvästi nuorempaa kävijäkuntaa. Historiallisen museon kävijöistä yli neljännes oli 25–34-vuotiaita. Myös lapsiperheiden ja tukholmalaisten kävijöiden määrä kasvoi.

”Myös spontaaneja kävijöitä on ollut uudistuksen jälkeen enemmän. Aiemmin ihmiset tulivat museoon katsomaan jonkin tietyn näyttelyn, mutta nyt he haluavat kokea museot pikemminkin kokonaisuutena. Minusta se on hyvä asia”, kertoo Historiallisen museon näyttely- ja viestintäpäällikkö Sophie Nyman Dagens Nyheterille.

Kaikki eivät kuitenkaan ole museouudistukseen tyytyväisiä. Tukholman valokuvataiteen museo Fotografiska valitti maaliskuussa Kilpailuvirastoon, sillä museo koki, että valtiollisten museoiden ilmaisuus oli ristiriidassa kilpailulainsäädännön kanssa.

Edellisen kerran Ruotsissa kokeiltiin ilmaista sisäänpääsyä vuosina 2005–2006. Tolloinkin kävijämäärät kasvoivat reippaasti. Porvarihallitus lopetti käytännön vuonna 2007.

Nyt Ruotsin valtio avustaa ilmaista sisäänpääsyä kahdeksan miljoonan euron lisätuella. Kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke perusteli ilmaisuutta sillä, että valtion museoiden kokoelmat ovat kaikkien ruotsalaisten omaisuutta.

Suomessa valtiollisiin museoihin on lähinnä vain osittainen vapaa pääsy. Esimerkiksi Kansallismuseoon pääsee maksutta joka perjantai kello 16–18. Kiasmaan pääsee ilmaiseksi joka kuun ensimmäisenä perjantaina.

Täysin vapaata sisäänpääsyä tarjoaa muun muassa uusittu Helsingin kaupunginmuseo. Kaupungin taidemuseon HAM tarjoaa osittaista vapaata pääsyä näyttelyihinsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat