Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauluntekijöiden Juha Vainio -palkinto Paula Vesalalle

Vesala haluaa omistaa palkinnon kaikille tytöille ja naisille, jotka sanoittavat hänen kanssaan tätä hetkeä

Kulttuuri
 
Juha Metso
Vesala pitää Junnu Vainio -palkintoa tasa-arvopalkinnon ohella hienoimpana tunnustuksena, jonka hän on saanut.
Vesala pitää Junnu Vainio -palkintoa tasa-arvopalkinnon ohella hienoimpana tunnustuksena, jonka hän on saanut. Kuva: Juha Metso

Juha Vainion rahaston tämänvuotinen tunnustuspalkinto, 6 000 euroa, on myönnetty Paula Vesalalle.

Palkintoperusteissa Vesala mainitaan monipuoliseksi laululyyrikoksi ja musiikin tekijäksi, jonka sanoitukset ovat olleet keskeinen osa PMMP-yhtyeen menestystarinaa. Vesala on tehnyt tekstejä myös muiden artistien esitettäväksi, ja muun muassa kääntänyt musikaaleja suomeksi.

Palkintoraadin mukaan painavin syy palkita Vesala oli nimenomaan hänen tekstinsä, jotka ”nostavat rimaa ja avaavat uusia ikkunoita suomalaisessa laululyriikassa.” Vesalan ensimmäinen soololevy Vesala ylitti tällä viikolla platinamyynnin rajan.

Vesala itse pitää palkintoa tasa-arvopalkinnon ohella hienoimpana tunnustuksena, jonka hän on saanut.

”Olen liikuttunut, tämä on mulle iso juttu. Katsoin tuota palkittujen listaa, että minkälaiseen joukkoon minut liitettiin. Siinä on sellaisia lauluntekijöitä, joiden veroiseksi aina haaveilin tulevani. 1980-luvulla ei ollut vielä ketään suomalaista esikuvaa. Sitten tulivat ensimmäiset minunkin maailmaani äidinkielelläni sanoittavat Maija Vilkkumaa, Jonna Tervomaa ja Anni Sinnemäki, joiden jalanjäljissä olen kokenut tulevani.”

Vesalalle tyttöjen ja naisten ääni ja kokemukset ovat tärkeä asia sanoituksissa.

”Mariska, Saara Törmä, Jonnaemilia Kärkkäinen, Iisa Pykäri ja Sanni ovat esimerkkejä nykytekijöistä, joita ilman moni laulu olisi jäänyt eetteristä ja lavoilta puuttumaan. Tilanne oli niin monet vuosikymmenet päinvastainen. Haluan omistaa palkinnon tytöille ja naisille, jotka sanoittavat minun kanssani nyt tätä hetkeä ja niille, jotka tulevat sanoittamaan huomisen lauluja.”

Vesala on viides naissanoittaja, jolle Juha Vainio -palkinto on myönnetty 26 vuoden kuluessa. Häntä ennen palkinnon ovat saaneet Anni Sinnemäki, Sinikka Svärd, Chrisse Johansson sekä myös Juha Vainion säätiön hallituksessa nykyään istuva Maija Vilkkumaa.

Palkintoraatiin kuuluvat Vilkkumaan lisäksi muun muassa Juha Vainion poika Ilkka Vainio, sekä sanoittajat Heikki Salo ja Heimo Hatakka.

Palkinnon myöntävää rahastoa hallinnoivat Kotkan kaupunki sekä säveltäjien ja sanoittajien järjestö Elvis ry.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat