Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Suomalaiset prosaistit eivät osaa ajatella” –kirjallisuuden keskiluokkaisuus puhuttaa

Toimittaja Asta Lepän huomio kirjallisuuden ja lukijoiden keskiluokkaisuudesta herätti vilkkaan keskustelun verkossa

Kulttuuri
 
HS

Toimittaja Asta Lepän viimeviikkoinen essee (HS 24.7.) herätti vilkkaan keskustelun HS.fi:ssä. Esseessä Leppä toi esiin ajatuksen, että kirjallisuus kaipaisi muitakin kuin vain keskiluokan äänen.

Järjen puolesta:

”Suomalaiset prosaisitit osaavat kirjoittaa, mutta he eivät osaa ajatella. Suomalaisia kirjoja lukiessani katseeni vain liukuu tekstin yli, kaikki on sovinnaisen ja herttaisen yhdentekevää.”

Mr Smith:

”Ajatteleviakin prosaisteja löytyy Suomesta, mutta he eivät ole salonkikelpoisia. Ennen kaikkea ne kirjailijat, jotka paistattelevat hömppäjulkisuudessa, ovat niitä suositeltuja ja salonkikelpoisia.”

Jorma Kassinen:

”Miten se alaluokan keskikaljan juominen ja rahasta huolehtiminen oikeasti eroaa keskiluokan keskikaljan juomisesta ja rahasta huolehtimisesta? No ehkä keskiluokassa ollaan lisäksi huolissaan kulissin ylläpitämisestä. Alkoholismia, epävarmuutta ja rahahuolia ei saa näyttää ulospäin.”

EevaLiisa:

”Keskiluokka – siihen pyrkiminen on sarja rationaalisia päätöksiä elämässä. Tätä kirjailijoiden voi olla joskus vaikea tajuta. Omat lapset halutaan kasvattaa monipuolisiksi, pärjääviksi, taata heille turvallinen kasvuympäristö, vaikka sitten isolla asuntovelalla kuorrutettuna. Oma individualismi ei jyrää perheen edun yli. Yksinkertaisesti: ei hölmöillä. Juuri tämän tavoitteen mukaisen elämän taltioiminen kirjan kansien väliin on vaikeaa.”

Tahtitorni:

”’Inhorealistinen’ kirjallisuus olisi ehkä näille ihmisille [keskiluokkaisille] liian paljastava peili. Keskiluokkainen harmittomuus ja siloisuus sen sijaan on paljon armahtavampaa.”

Alkuperäinen rapu:

”Lukeminen ei ole mielestäni mikään ’luokkakysymys’, koska kirjat ovat ja ovat olleet kaikkien saatavilla jo kauan kirjastojen kautta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat