Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uima-allas voi olla taiteessa viettelevä tai kohtalokas

Turkoosina läikehtivä uima-allas on inspiroinut aina. Taide on täynnä hyviä uima-altaita, ja mikä parasta, niihin voi tutustua kastumatta.

Kulttuuri
 
Jack English
Luca Guadagninon A Bigger Splash -elokuvassa uima-allas on kohtalokas, kuten elokuvissa usein. Ralph Fiennes altaassa, Dakota Johnson etualalla.
Luca Guadagninon A Bigger Splash -elokuvassa uima-allas on kohtalokas, kuten elokuvissa usein. Ralph Fiennes altaassa, Dakota Johnson etualalla. Kuva: Jack English

Kesä on uima-allaskirjallisuuden kärkisesonkia, ja sen ehdottomiin klassikoihin kuuluu John Cheeverin surrealistinen novelli Uimari (1964).

Naapureiden allasjuhlissa kevyesti krapulainen Neddy Merrill saa päähänsä uida koko Westchesterin piirikunnan poikki hipsimällä naapurin uima-altaasta toiseen. Cheever kuvailee Neddyä mieheksi, joka sukeltaa altaaseen aina pää edellä eikä koskaan käytä tikkaita altaasta nousemiseen. (Elokuvaversiossa kuparinruskea Burt Lancaster ruumillistaa Neddyn viriliteetin tiukoissa uimahousuissa kiitettävästi, joskin myös aavistuksen pornografisesti.)

Aurinkoisena kesäpäivänä reippaimmat meistä voivat seurata Neddyn esimerkkiä ja pulahtaa jokaiseen viettelevästi läikehtivään lätäkköön, altaaseen ja avoveteen. Uima-altaita voi kuitenkin harrastaa myös rantatuolistaan käsin.

Opettelin muutama vuosi sitten auttavan uimatekniikan, ja tänäkin kesänä olen loiskinut Uimastadionin kuntouimarien rataa edestakaisin. Tuijotan pohjan kaakeleita hitaasti höyrystyvien uimalasien läpi ja mieli tyhjentyy.

Olen löytänyt henkisen uimakaverin kanadalaisesta Leanne Shaptonista, jonka Swimming Studies -kirjaa (2012) olen lueskellut kuivalla maalla. Shapton kirjoittaa siinä lapsuudestaan kilpauimarina ja nykyisestä uima-allasbongailustaan.

Sirpa Räihä / HS
Yrjönkadun uimahalli.
Yrjönkadun uimahalli.

Shapton ui Lontoon Hampstead Heathin naistenlammessa ja Sveitsin Therme Valsin designkylpylässä, mutta itse uin mieluiten tutuissa paikoissa. Uimastadion ja Yrjönkadun uimahalli ovat poikkeuksellisen kauniita uimapaikkoja, ja sitä paitsi vieraissa kulttuureissa uiminen on kehtaamisen extremelaji. Vähissä vaatteissa mahdollisuudet itsensä nolaamiseen ovat loputtomat, ainakin jos on näin likinäköinen.

Pariisin Piscine de la Butte aux Caillesissa saattaa esimerkiksi ensin kuvitella, että suihkuun mennään alasti tai sitten vielä joutua selittämään puolipukeissa ja haparoivalla ranskalla hirmuvaltiasmaiselle uimavalvojalle uimalakin puutettaan. Liian stressaavaa!

Itse uimisen suhteen olemme Shaptonin kanssa samoilla linjoilla. Hän kirjoittaa tarkasti ja kauniisti uimisen nautinnollisesta monotonisuudesta, veden tunnusta ja siitäkin, miltä uiminen kuulostaa – ”äänekkäältä, sitten hiljaiselta, äänekkäältä, sitten hiljaiselta”. Hänen rinnallaan on nautinto uida.

Pulahduksella on perinteitä. Pakistanissa kylvettiin jo kolmannella vuosituhannella ennen ajanlaskun alkua. Antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset rakensivat vesialtaita treenitarkoituksiin, ja latinaksi uima-allas on piscina siksi, että roomalaiskeisarit pitivät yksityisissä uima-altaissaan myös kaloja (miksikäs ei). Ensimmäisen lämmitetyn uima-altaan rakennutti mesenaattinakin tunnettu Gaius Maecenas ajanlaskun alun tienoilla.

Weilin+Göös
Avotakka-sarjan kirjassa Uima-altaat (1970) altaan rakentaminen esitetään järkiratkaisuna.
Avotakka-sarjan kirjassa Uima-altaat (1970) altaan rakentaminen esitetään järkiratkaisuna.

Sitä lvi-teknistä saavutusta arvostavat varmasti myös suomalaiset uima-altaan rakentajat, ainakin arkistoni aarteisiin kuuluvan Uima-altaat-kirjan (1970) perusteella. Kirjassa vertaillaan yksityiskohtaisesti betoni- ja vinyylikangasaltaiden hyötyjä ja haittoja. Itseäni kirjassa viehättävät eniten Claire Ahon ja Simo Ristan valokuvat, joissa veisataan vedensuodatuksesta viis ja nautitaan turkoosin veden välkkeestä ja ikuisesta hellekesästä espoolaisessa omakotitalounelmassa.

Kokonainen luku uhrataan uimisen psyykkisille ja fyysisille vaikutuksille, muun muassa näin:

”Uinnin mielenterveyteen kohdistuva vaikutus huipentuu eri henkilöillä sangen erilaisissa tilanteissa: nuorella miehellä ’akvaarion’ partaalla sieviä tyttöjä katsellessa, erakkoluonteella yksinäiseen salolampeen pulahtaessa, uima-altaan omistajalla hänen esitellessään ylpeyttään vierailleen, joiden mielenterveys saattaa tosin vastapainoksi lievästi järkkyä.”

Elettiin vuosia ennen öljykriisiä ja Suomi vaurastui. Uima-altaassa oli glamouria ja eksotiikkaa, varsinkin kun Suomen ilmastossa sille ei ollut oikeastaan juuri minkäänlaista tarvetta.

Vähän suomalaistyyppinen suhde uima-altaisiin oli varmasti myös nuorella David Hockneyllä. 1960-luvulla yorkshireläissyntyinen taiteilija muutti Los Angelesiin.

Yhtäkkiä Hockney oli uima-altaiden ympäröimä. 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa Hockney tuotti kymmeniä uima-allasaiheisia teoksia, jotka symboloivat länsirannikon eleganttia elämäntyyliä. Kuuluisin niistä on A Bigger Splash (1967).

Hockney maalasi viikkokaupalla kohtausta, joka kestää sekunnin: Aurinkoisena päivänä kaksi palmunkuikeloa huojuu lasiseinäisen, modernistisen talon takana syvänsinistä taivasta vasten. Keltainen ponnahduslauta törröttää oikeassa alakulmassa ja keskellä roiskahtaa: joku on juuri sukeltanut peilityyneen uima-altaaseen, viileän turkoosin veden syleilyyn. Ah!

Suomalaisessa taiteessa uidaan yleensä meressä, mutta uima-altaat ovat innoittaneet muun muassa Rauha Mäkilää.

Uima-allaselokuvat ovat oma genrensä. Ranskalaisohjaaja Céline Sciamma on sanonut, että nykyään kaikissa ranskalaisissa elokuvissa pitää olla uima-allas. Allas näyttää aina hyvältä ja on hyvä tekosyy näyttää ihmisiä vähissä vaatteissa.

Usein altaiden reunoilla juhlitaan teini-iän huumassa (päähenkilö vetäytyy usein vähän syrjemmälle ja törmää ihastukseensa, ja joku heitetään aina altaaseen). Niissä elokuvissa uima-allas on statisti. Sitten on elokuvia, joissa uima-allas on niin merkittävässä osassa että sillä pitäisi olla oma rivinsä lopputeksteissä.

Niihin kuuluu viime kuussa Orionissa pyörinyt François Ozonin Swimming Pool sekä Luca Guadagninon A Bigger Splash (2015), joka lainasi nimensä Hockneyltä ja tarinansa ranskalaiselta La Piscine -elokuvalta (1969).

Molemmissa uima-allas vetää puoleensa kutsumattomia vieraita. Swimming Poolissa Charlotte Ramplingin esittämä dekkaristi joutuu sietämään kustantajansa bimbotytärtä. A Bigger Splashissa Tilda Swinton on rocktähti, jonka exä tyttärineen ilmestyy kutsumatta loiskimaan italialaisen huvilan paahteiselle altaalle ja aiheuttamaan eroottisia jännitteitä jokaista sorttia.

Myönnetään: uima-allas on laiskan käsikirjoittajan valinta. Syvän turkoosi allas kätkee Vaaraa ja Syvyyksiä. Se myös viestittää varakkuudesta ja laiskuudesta, joiden yhdistelmästä yleensä rangaistaan. Uima-allas on Tšehovin ase, jonka täytyy ennemmin tai myöhemmin laueta: uima-allas tappaa.

Mondadori Portfolio
The Swimmer -elokuvassa Burt Lancasterin uima-allashyppely saa loppua kohden tummia sävyjä.
The Swimmer -elokuvassa Burt Lancasterin uima-allashyppely saa loppua kohden tummia sävyjä.

Uima-altaat tarjoavat myös melodraamaa. Muualla kuin päiväntasaajalla ja Kaliforniassa ne täytyy syksyn tullen tyhjentää.

F. Scott Fitzgeraldin Kultahatussa miljonääri-Gatsbylla on kaikkea – siinä määrin, ettei symboliikalla ladattua marmorista uima-allasta ole tullut käytettyä koko kesänä. Sää muuttuu syksyiseksi yön yli, ja sitten kaikki meneekin huonosti kaikille.

Myös Cheeverin Uimarissa saa syys, ja skippaa seuraava kappale, jos haluat lukea novellin etkä vielä arvaa miten siinä käy:

Aika menee jotenkin mutkalle, ja yhden iltapäivän uimaretken aikana keskikesä kääntyy syksyksi ja naapurit vihjailevat Neddyn rahaongelmista. Altaasta ylösponnistaminen käy vaikeammaksi ja vaikeammaksi, ja perillä Neddy löytää kotinsa tyhjillään, lukittuna ja hylättynä.

Heinäkuu on lopuillaan, ja ennen pitkää Stadikallakin allas höyryää pimeässä illassa. Toisaalta altaanmitta selkäuintia tähtitaivaan alla voittaa keskikesän ihmiskeiton 10–0.

Niin kauan kuin altaasta pääsee uinnin jälkeen jotenkin vielä ylös.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat