Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskalaistutkija: Suru lisäsi suursäveltäjien taiteellista luovuutta ja työteliäisyyttä – herkkyys saattaa liittyä luovuuteen

Karol Jan Borowieckin mukaan klassisen musiikin mestariteokset syntyivät pahoinvoinnin seurauksena

Kulttuuri
 
Mozart ja Beethoven olivat tuoreen tutkimuksen aineistona.
Mozart ja Beethoven olivat tuoreen tutkimuksen aineistona.

Kirjailija Erno Paasilinna sanoi aikanaan, että kirjailijaksi tullakseen on elettävä sellainen elämä, josta syntyy kirjoja. Ajatus taiteilijaelämän dramaattisuudesta ja teosten takana olevista suurista tunteista on elänyt jo vuosisatoja.

Tanskalainen tutkija Karol Jan Borowiecki on löytänyt uuden tavan tutkia asiaa. Hän analysoi kolmen 1700- ja 1800-luvulla eläneen säveltäjän tunne-elämää näiden kirjeissä käyttämän kielen pohjalta. Borowieckin tutkimuksen aineistona oli noin 1400 Amadeus Mozartin, Ludwig van Beethovenin ja Fransz Lisztin kirjoittamaa kirjettä.

Kirjeiden kielellinen analyysi tehtiin tietokoneiden avulla, jotka etsivät tekstistä erityisesti positiivisiin tai negatiivisiin tunteisiin liittyviä sanoja. Tulosten pohjalta Borowiecki päätteli, milloin säveltäjät olivat kohdanneet elämässään erilaisia kriisitilanteita.

Niistä ei ollut pulaa.

Mozart ei saanut nuorena vanhemmiltaan lupaa avioitua rakastamansa tytön kanssa. Kun Mozart tapasi tämän matkojensa jälkeen uudelleen muutamaa vuotta myöhemmin, entinen rakastettu kohteli säveltäjää kylmästi. Mozartia koettelivat myös äidin varhainen kuolema ja riidat arkkipiispan kanssa, jonka palveluksessa säveltäjä toimi Salzburgissa asuessaan. Taloudellinen toimeentulo oli vaikeaa, ja Mozart velkaantui usein.

Liszt taas joutui elättämään itsensä 16-vuotiaasta lähtien, jolloin hänen isänsä kuoli. Hänen nuoruudenrakastettunsa isä ei sallinut Lisztin naida tytärtään, sillä säveltäjä ei isän mielestä ollut tarpeeksi ylhäistä sukua. Myöhemmin Liszt aloitti suhteen toisen naisen kanssa, mutta koska nainen oli ollut aiemmin naimisissa, ei avioliitosta tälläkään kertaa tullut mitään.

Beethovenilla oli taipumus masennuspuuskiin lapsuudesta lähtien. Hän joutui myös elättämään perhettään jo teini-ikäisenä. Beethovenin kuulon heikentyminen alkoi jo 30-vuotiaana, ja paheni nopeasti. Pian hän ei kyennyt enää työskentelemään pianistina. Beethoven rakastui usein nuoriin naisiin, myös oppilaisiinsa, mutta ei kyennyt kehittämään kenenkään kanssa pysyvää suhdetta. Myös erilaiset sairaudet ja taistelu veljenpojan huoltajuudesta aiheuttivat ahdistusta.

Näistä vastoinkäymisistä huolimatta kaikki kolme säveltäjää pystyivät luomaan useita klassisen musiikin mestariteoksia. Tai kenties juuri niiden ansiosta, Etelä-Tanskan yliopistossa apulaisprofessorina työskentelevä Borowiecki ehdottaa.

Borowiecki vertasi kirjeiden pohjalta muodostamaansa käsitystä säveltäjien tunne-elämästä heidän työhistoriaansa. Tulokset tuntuvat osoittavan, että erityisesti surun tunne lisäsi säveltäjien luovuutta ja taiteellista tuotteliaisuutta: vaikeita jaksoja seuraavina vuosina valmistui keskimääräistä enemmän töitä.

Sen sijaan onni yksityiselämässä tai taloudellisesti vakaa asema eivät lisänneet taiteellista luovuutta tai tuotteliaisuutta.

Luovuutta tutkinut emeritusprofessori Kari Uusikylä ei ole tutustunut Borowieckin tutkimukseen, mutta ei halua ainakaan ensikuulemalta tyrmätä sitä.

”On aivan mahdollista, että tällainen yhteys on olemassa. Silti luovuutta ei kannata lähteä ruokkimaan hankkiutumalla tahallisesti kriisitilanteisiin. Yksilöt reagoivat ahdistukseen erilaisilla tavoilla”, Uusikylä toteaa.

Tuoreen tutkimuksen kohteiksi on myös valikoitunut juuri niitä henkilöitä, joihin vastoinkäymiset vaikuttavat luovuutta ruokkivasti. Historia kun on usein juuri voittajien ja menestyjien historiaa: mikäli kriisit ovat tehneet toisista aiemmin eläneistä taiteilijoista työkyvyttömiä, ei heidän työtään välttämättä tutkita myöhemmin.

Uusikylän mukaan jo aikaisemmin on kuitenkin havaittu yhteys luovuuden ja herkkyyden välillä.

”Tästä johtuen kaikista luovimmat ihmiset elävät usein koko elämänsä ikään kuin kriisin partaalla.”

Erityisesti kirjailijoilla on myös tunnistettu luoviin työskentelyjaksoihin liittyvää hypomaanisuutta.

”Todella sairas tai masentunut ihminen ei kuitenkaan pysty työskentelemään”, Uusikylä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat