Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turun tauti riehui jo 1700-luvun lopulla – voit nyt ladata HS Kirjaston viikon kirjan

Professori Jyrki Heinon historiallinen dekkari saa pian jatkokseen jo kolmannen osan.

Kulttuuri
 
Robert Seger
Luutnantti Carl Wennehielm ratkoo arvoituksia pian jo kolmannessa Jyrki Heinon historiallisessa dekkarissa.
Luutnantti Carl Wennehielm ratkoo arvoituksia pian jo kolmannessa Jyrki Heinon historiallisessa dekkarissa. Kuva: Robert Seger

Tiesitkö, että 220 vuotta sitten Ruotsin Turussa herrasmies maustoi ahvenfileensä sitruunalla ja timjamilla, huuhteli herkun alas ranskalaisella laatuviinillä ja pistäytyi joutessaan pelaamassa biljardia raatihuoneen kellarissa?

Turun yliopiston biokemian professori Jyrki Heino (s. 1958) tietää.

Ihan modernia elämä ei kuitenkaan ollut vuonna 1796. Herrasmiehen yöastian – lue: potan – tyhjentäminen kuului piikatytön tehtäviin. Keittiöstä vastaava mamselli oli erikseen.

Heinon ensimmäinen murhamysteeri Kellari (Schildts & Söderströms, 2012) sisältää paljon kiintoisaa tapa- ja kulttuurihistoriaa, mukavassa muodossa. Teos nyt luettavissa ilmaiseksi sähköisessä HS Kirjastossa.

Kas tässäpä Kellarin arvoitus: Johtuuko erään irstailevan kapteenin kaamea kuolema pohjimmiltaan holhoojahallituksen määräämästä kahvikieltolaista vai sittenkin varhemmista poliittisista juonitteluista, jotka kytkeytyivät Kustaa III:n vastaiseen attentaattiin?

Ratkojaksi ryhtyy mertenkin takaista maailmaa nähnyt luutnantti, jonka mielen kerkeyttä hidastaa vain hänen kampuroitunut jalkansa. Se oli käytännössä hänen henkilökohtainen uhrinsa valistuneen itsevaltiuden puolesta.

Luutnanttia tukee nuorempi kaupunginviskaali, eikä suomalainen rikoskirjallisuus ole toviin tutustuttanut kiehtovampaan kaksikkoon.

Toimintaviihteen sijasta heidän hengenheimolaisiaan voi hakea vaikkapa Sherlock Holmesin ja tohtori Watsonin suunnalta. Ollos tervehditty Arthur Conan Doyle, myös Hirwisalon nummella ja kiviholvissa hyytää.

Kellari on pikemmin viehättävä kuin hirmuisen jännittävä.

Jyrki Heino kalustaa kertomuksensa ajan tyyppihahmoilla: on menneeseen maailmaan halajavaa ylhäisaatelista, Ranskan vallankumouksen kiivaannuttamaa ylioppilasta, neuvokasta nousukasporvaria ja kuulotorvea heristävää kirkkoherraa.

Suomi kuului Ruotsiin, mutta silti saa olla hiukan ylpeä: ennen kuuluisaa paloaan Turku oli kuin kappale parempaakin Keski-Eurooppaa.

Harkittuja rikoksia viehkoa vanhaa kehystä vastaan Heino suorittaa lähettämällä piikkejä nykyaikaan. Esimerkiksi näin:

”Kunnon maaherralla tahtoivat välillä mennä omat liiketoimet ja julkisen viran hoito vähän sekaisin, mutta Turussahan sellainen ei ollut mitenkään poikkeuksellista vaan pikemminkin kaupungin tapa.”

Turun tauti taitaa olla ikuista sorttia.

Esikoisteoksen jälkeen luutnantti Carl Wennehielm tutkimukset ovat jo jatkuneet rikosromaanissa Kello (2014).

Kustantajan mukaan ”hienovaraisen humoristinen” Kelmit on vuorossa tänä syksynä, ja siinä Heino tuo Wennehielmin vuoteen 1800, edelleen Suomen Turussa.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovelluksista löytyvä neljänsadan sähkökirjan kokoelma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat