Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläisfestarilla haetaan hipsterin sielua – ”Etsimme kulutusajan ihmisen uskontunnustusta”

Kamarimusiikin vallankumousta tehdään tänä vuonna muun muassa öljysäiliössä.

Kulttuuri
 
Kimmo Räisänen / HS
Yksi Eloa-festivaalin tapahtumapaikoista on Helsingin Kruunuvuoren käytöstä poistettu öljysäiliö.
Yksi Eloa-festivaalin tapahtumapaikoista on Helsingin Kruunuvuoren käytöstä poistettu öljysäiliö. Kuva: Kimmo Räisänen / HS

Nyt etsitään aikamme uskontunnustusta.

Eloa-festivaalin järjestäjät haluavat ottaa selvää, onko kenelläkään todellista sanottavaa.

Tavoite on samaan aikaan sekä syvällinen että pinnallinen. Asialla ovat klassisen musiikin vallankumouksen yli- ja aliassistenteiksi itsensä julistaneet Taavi Oramo ja Heta Aho, jotka organisoivat poikkitaiteellista festivaalia nyt toista kertaa.

Tällä kertaa nuoret musiikin konventioiden ravistelijat ovat heittäneet sävellyshaasteen, jonka tulokset kuullaan Helsingin Kruunuvuoren käytöstä poistetussa öljysäilissä numero 468 ensi tiistaina. ”Mihin sinä uskot?” kuuluu kysymys. Vastaukseksi on tilattu radiohitin mittaan mahtuva miniteos.

Inspiraatiotekstin mukaan se voisi esimerkiksi “palvoa ostettua pelastusta” ja “kohottaa ikoniksi itsensä, selfien sekuntiin ikuistettuna”.

Mistä on kyse, Eloa-festivaalin yliassistentti Heta Aho?

”Luin jostain, että hipsteri on ensimmäinen alakulttuuri, joka perustuu ainoastaan kuluttamiselle. Nyt etsimme kulutusajan ihmisen uskontunnustusta. Konsertissa kuullaan muun muassa Kari Kriikun ylistys superfoodille. Öljysäiliö on uskontunnustuksille luonteva ympäristö: sehän on kulutusyhteiskunnan katedraali: kaunis paikka meren rannalla. Ja samalla se on symboli tuholle, ilmastonmuutoksen monumentti.”

Konsertin jälkeen, kun uskontunnustukset on jaettu ja Suomen sieluntila ruodittu, yleisö pääsee terapiaan. Konserttipaikan vieressä sijaitsee kevytterapiateltta, jossa halukkaat voivat purkaa kokemustaan puolentoista minuutin ajan.

Mihin sitten uskovat villin kamarimusiikkifestivaalin järjestäjät itse?

”Ainakin taiteen tekemiseen. Sen kautta voi kommunikoida samalla tavalla kuin uskonnon kautta. Jos jotain pitää kuluttaa, niin olkoon se taidetta. Se ei maailmasta lopu”, pohtii Aho.

Eloa-festivaalilla kuullaan avajaiskonsertin lisäksi muun muassa uusia tulkintoja Jari Sillanpään ja Frederikin tuotannosta.

“Saattaa vaikuttaa itsetarkoitukselliselta rajojen ravistelulta, mutta tarkoitus on vilpitön – etsiä musiikin inhimillistä sisältöä”, tähdentää Oramo.

Kimmo Räisänen / HS
Kruunuvuoren öljysäiliö sisältä päin.
Kruunuvuoren öljysäiliö sisältä päin.
Kimmo Räisänen / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat