Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Plagioinnista tuomitun elokuvatuottajan valitukselle nolo loppu – oikeus viisinkertaisti korvaukset

Luc Besson joutuu maksamaan John Carpenterille noin 450 000 euron korvaukset

Kulttuuri
 
Jean-Paul Pelissier / Reuters
Ranskalaisohjaaja Luc Besson Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 2016.
Ranskalaisohjaaja Luc Besson Cannesin elokuvajuhlilla toukokuussa 2016. Kuva: Jean-Paul Pelissier / Reuters

Ranskalaisohjaaja Luc Besson on tuomittu maksamaan yhdysvaltalaisohjaaja John Carpenterille noin 450 000 euron korvaukset. Pariisilainen vetoomustuomioistuin totesi päätöksessään, että Bessonin tuotantoyhtiön tuottama elokuva Lockout (2012) plagioi Carpenterin kulttimaineeseen noussutta scifielokuvaa Pako New Yorkista (1981).

Tuomioistuin katsoo elokuvan pääelementtien olleen suurelta osin lainatavaraa. Sen mukaan raskauttavimpia ovat elokuvien juonelliset yhtäläisyydet.

Tuomioistuin antoi ensimmäisen tuomion jo viime vuonna, mutta tuolloin hävinnyt Besson valitti päätöksestä. Se ei kannattanut, sillä nyt oikeus katsoi Carpenterin kärsimät vahingot aiempaa huomattavasti suuremmiksi ja yli viisinkertaisti Bessonin korvaukset.

Valituksessaan Bessonin asianajajat vetosivat taiteelliseen vapauteen ja Carpenterinkin elokuvan olevan velkaa sellaisille klassikoille kuin Rio Bravo ja Mad Max.

Pako New Yorkista -elokuvan pääosassa on Kurt Russell, jonka kanssa Carpenter on tehnyt yhteensä neljä elokuvaa. Erittäin pienellä budjetilla tehty elokuva nousi sekä taloudelliseksi että arvostelumenestykseksi.

Lockoutin ovat käsikirjoittaneet Besson sekä myös ohjaajiksi merkityt James Mather ja Stephen Leger. Pääosassa on Guy Pearce.

Besson on tunnettu muun muassa ohjaamistaan elokuvista Tyttö nimeltä Nikita (1990), Leon (1994) The Fifth Element – puuttuva tekijä (1997). Carpenterin töitä ovat Halloween – naamioiden yö (1978), Usva (1980) ja The Thing – ”se” jostakin (1982).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat