Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa tuntematon kirjailija sai kustannussopimuksen kansainväliseen kustantamoon

Leena Likitalo on saanut kahden kirjan sopimuksen kansainväliselle kustantamolle

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Mika Ranta / HS
Leena Likitalo kirjoittaa spekulatiivista fiktiota.
Leena Likitalo kirjoittaa spekulatiivista fiktiota. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Tor.com-kustantamo

 Kuuluu kansainväliseen MacMillan -jättikustantamoon, jolla on toimisto 41 maassa.

  Julkaissut muun muassa Hugo-voittaja Mary Robinette Kowalin teoksen Forest of Memory ja World Fantasy Award -voittajan Nnedi Okoraforin teoksen Who Fears Death.

  Julkaisee nettilehteä tor.com, jossa ilmestyy viikottain ilmaiseksi luettavissa olevia spefinovelleja.

Helsinkiläinen Leena Likitalo on juuri saanut kahden kirjan kustannussopimuksen yhdysvaltalaisen Tor.com-kustantamon kanssa. Hän kirjoittaa spekulatiivista fiktiota suoraan englanniksi, kuten Hannu Rajamäki.

Siihen yhtäläisyydet loppuvatkin. Päivätöitä kansainvälisen pelifirman testausosaston esimiehenä tekevä Likitalo ryhtyi kirjoittamaan kirjaa Patrick Rothfussin takia.

”Kymmenisen vuotta sitten kävimme mieheni kanssa Akateemisessa ja englanninkielinen Tuulen nimi tarttui mukaan. Minä sain lukea teoksen ensin. En tiennyt, että voi kirjoittaa niin kauniisti ja kuvata ihmismieltä niin hyvin, fantasiateoksessa.”

Likitalolla oli nyt suunta, jota kohti pyrkiä. Hän lähetti novellejaan tieteislehtiin. Ensimmäinen hyväksyttiin ja julkaistiin vuonna 2011. Sen jälkeen Likitalo vastaanotti noin kolme sataa hylkäyskirjettä ennen seuraavan novellin julkaisua.

Englanniksi kirjoittavan suomalaiskirjailijan perusongelmana oli, miten kirjan saisi julkaistua. Rothfussin esimerkin mukaan hän alkoi lähettää kirjoituksiaan Writers of the Future -kilpailuun Yhdysvaltoihin. Se on skientologian perustajan, tieteiskirjailija L. Ron Hubbardin perustama kilpailu spekulatiivisen fiktion kirjoittajille, ja sen palkintotapahtumassa tutustuu kirja-alan vaikuttajiin.

Likitalo oli yksi 12:sta kilpailussa palkitusta vuonna 2014. Kilpailuorganisaatio lennätti hänet viikoksi Los Angelesiin.

”Tutustuin siellä Tor-kustantamon kustannustoimittajaan Claire Eddyyn. Minulla oli tietenkin mukanani kirjan käsikirjoitus ja markkinointimateriaalia, jotka annoin hänelle.”

Hän odotteli vastausta kymmenen kuukauden ajan. Se oli kiitos ei. Tuon kymmenen kuukauden aikana hän oli kuitenkin kirjoittanut teoksen Romanovin sisarista, jotka kukin suhtautuivat vuoden 1917 vallankumoukseen eri tavoin.

”Luin Venäjän vallankumouksesta ihan jotain muuta tarkoitusta varten ja yhtäkkiä tämä tarina alkoi syöksyä kohti. Tunnistin heti, että se on paras idea, jonka olen koskaan saanut.”

Eddy oli samaa mieltä. Hän osti kahdesta kirjasta koostuvan teoksen molemmat kirjat Tor.comille.

”Kirjani eivät ole perinteisiä genrekirjoja. Olen kirjoittanut ne itseni kaltaisille lukijoille, jotka katsovat Downton Abbeya, toivovat pukuloistoa, dramatiikkaa, romantiikkaa ja siihen päälle hieman maagisia mausteita.”

Likitalon kirjoittamistapa muistuttaa hänen päivätyötään. Arvokkaimpana asiana hän pitää hyvän lukijakokemuksen luomista.

”Sekä koodaamisessa että kirjoittamisessa pitäisi olla niin, että käyttäjän kokemus on kaikin tavoin miellyttävä. Tosiasiassa suurin osa tietokoneohjelmista on käytettävyydeltään ihan kamalia. ”

Hän kirjoittaa joka aamu puoli tuntia. Sinä aikana hän kirjoittaa 15 sivua raakatekstiä kakkosen rivivälillä, oikolukee saman verran valmista tekstiä tai ”kiillottaa” 5–10 sivua raakatekstiä. Kurinalainen kirjoitustapa sopii hänelle.

Päivätyön rinnalla Likitalo pystyy kirjoittamaan ”ihan kevyesti” vuodessa kirjan, pari novellia ja ”seikkailemaankin vähän”. Työ ja kirjallinen työ eivät syö toisiaan.

”Kirjoitan mieluummin kuin käytän aikaani apurahahakemusten tekoon. Ja koska kirjoitan englanniksi, en niitä varmaan saisikaan. Olen muutenkin tunnetumpi ulkomailla kuin Suomessa. Olen tarkoituksella pitänyt hyvin vähän meteliä itsestäni.”

Likitalon ensimmäinen teos ilmestyy ensi kesänä Helsingin Worldconissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat