Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mona Hatoumin näyttely avautuu Kiasmassa – HS vieraili taiteilijan studiolla: ”Jos olisin jäänyt Beirutiin sodan keskelle 15 vuodeksi, en tiedä missä olisin nyt"

Mona Hatoumin näyttely keräsi kesällä Lontoon Tatessa loistavia arvioita. Nyt se saadaan vihdoin Suomeen. HS julkaisee uudelleen heinäkuussa ilmestyneen taiteilijahaastattelun.

Aino Frilander HS
Kuka?

Mona Hatoum

 Syntynyt 1952 Beirutissa, asuu Lontoossa ja Berliinissä.

 Tuli tunnetuksi 1970-luvun lopulla performansseista ja videoteoksista.

 Esiintynyt Suomessa Ars 95 -näyttelyssä Ateneumissa. Teoksia myös Venetsian biennaalissa 1995 ja 2005 sekä Documenta XI:ssa Kasselissa 2002.

 Turner Prize -ehdokkaana 1995, voitti Joan Miró -palkinnon 2011 ja Hiroshima Art Prizen 2015.

 Näyttely Kiasmassa 7.10.2016–26.2.2017.

Lontoo

”Yksi vuoden tärkeimmistä näyttelyistä”, julistaa The Telegraph. Evening Standard antaa näyttelylle viisi tähteä. The Guardian suhtautuu skeptisesti, mutta The Financial Times kuvailee näyttelyä riemuvoitoksi.

Beirutilaissyntyisen brittitaiteilija Mona Hatoumin näyttely Tate Modern -museossa on ollut kesän näyttelytapauksia Lontoossa. Lokakuussa näyttely saadaan Kiasmaan.

Keväisenä iltapäivänä Mona Hatoumin työhuoneella on Taten näyttelystä kuitenkin vasta pienoismalli. Tuohon näyttelyhuoneeseen tulee kuutioksi ripustettua piikkilankaa, Hatoum näyttää, ja tuonne lasista valmistettuja käsikranaatteja.

Hatoum työskentelee Itä-Lontoossa vietnamilaisen ravintolan yläkerrassa. Valoisa työhuone on pikemminkin asunto, jossa on huonekalujen sijaan kuljetuslaatikoita ja taideteosten osia, muun muassa lasista puhallettuja sydänmäisiä muotoja metallihäkeissään sekä oliiviöljysaippuan paloja, joihin on työnnetty teräviä neuloja.

Kiasmankin näyttelyä Hatoum on jo pohtinut. Musiikkitalon suuntaan avautuvaan lasiseinäiseen tilaan Hatoum haluaa talvi-illoiksi hehkumaan Hot spot -teoksen, jossa maapallon kriisialueet loimottavat punaisina.

Agostino Osio
Mona Hatoum: Hot Spot III (2009).
Mona Hatoum: Hot Spot III (2009).

”Se sopii sinne täydellisesti”, Hatoum sanoo.

Varautuneeksi usein kuvailtu Hatoum osoittautuu lämpimäksi ja hauskaksi ihmiseksi, ja hyvin älykkääksi. Lähinnä hän haluaa puhua taiteesta, mutta Euroopan pakolaistilannetta on vaikea sivuuttaa.

Hatoum on palannut edellisenä päivänä Berliinistä, jossa hän asuu ja työskentelee osan vuodesta. Moabitin kaupunginosaan oli pystytetty pakolaisia varten kuplahalli. Hatoum kävi ystävänsä kanssa viemässä sinne lämpimiä vaatteita. Berliinin illat ovat keväällä vielä kylmät, jos on paennut kotoaan kevyin kantamuksin.

”Se oli uskomatonta, incredible”, Hatoum sanoo moneen kertaan. ”Heillä ei ole mukanaan mitään. Kullakin perheellä on vain pikkuruinen lokero.”

Hatoum tietää kyllä, millaista on löytää itsensä asumassa kaukana kotoa.

”Mutta minun kohdallani se oli ihan erilaista!” Hatoum toppuuttelee. ”Ei sitä voi verrata näihin ihmisiin, jotka ovat niin epätoivoisia, että riskeeraavat henkensä päästäkseen Eurooppaan.”

Palestiinalaisille vanhemmille Beirutissa vuonna 1952 syntynyt Hatoum oli nimittäin 23-vuotias ja lomalla Lontoossa, kun Libanonissa puhkesi sisällissota.

Beirutin lentokenttä suljettiin, eikä Hatoum päässyt palaamaan kotiin.

”Minulla oli mukanani vain pikkuinen matkalaukku, koska luulin tulevani viikoksi”, Hatoum kertoo.

Ei auttanut muu kuin aloittaa elämän rakentaminen siltä pohjalta.

Hatoum hankki itselleen Lontoosta töitä. Lisäksi hän aloitti opinnot Byam Shaw -taidekoulussa ja jatkoi sitten tunnetussa Slade School of Fine Artsissa. Kotona Beirutissa isä oli halunnut tyttärensä opiskelevan jotakin käytännöllisempää. Lontooseen jumiutuminen tarkoitti koti-ikävää mutta myös vapautta.

Beirutin lentokenttä avattiin ensimmäisen kerran yhdeksän kuukauden kuluttua, mutta sota kesti vuoteen 1990 asti.

”Jos olisin jäänyt Beirutiin sodan keskelle 15 vuodeksi, en tiedä missä olisin nyt”, Hatoum sanoo.

Alku vieraassa maassa oli raskas, mutta lopulta Lontoon-matka osoittautui onnenpotkuksi. Taiteilijuuden kannalta, toki, mutta myös hengissä selviämisen.

”Joskus tuntuu siltä, että minua auttaa jokin luonnonvoima”, Hatoum sanoo ja hymyilee. Asiat järjestyvät.

Hatoumin tunnettu videoteos Measures of Distance (1988) käsittelee tuntoja, jotka ovat varmasti tuttuja myös niille, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa nykyisen sodan vuoksi.

Syksyllä Kiasmassakin nähtävän teoksen tekeminen alkoi vuonna 1981. Lontoossa asuva Hatoum pelkäsi menettävänsä sodan keskellä elävät vanhempansa.

Vieraillessaan Beirutissa Hatoum haastatteli äitiään. Yksityisistä asioista, mutta myös suvun historiasta.

”Halusin tallentaa äidin ajatuksia, sillä en tiennyt, tulisiko siihen toista mahdollisuutta. Aluksi ajattelin jakavani nauhat vain siskojeni kanssa.”

Hatoum myös kuvasi äitiään.

”Äiti oli suihkussa ja näytti ihan Willendorfin Venukselta”, Hatoum selittää inspiraatiotaan ja nauraa hersyvästi.

Aluksi syntyi performanssi, jossa Hatoum heijasti kuvia äidistään kankaalle ja soitti ääninauhaa, jolla hän luki ääneen äitinsä lähettämiä kirjeitä.

Sitten Hatoum kyllästyi performanssiin taidemuotona.

”Performanssin valmisteluun menee paljon aikaa ja vaivaa. Teoksen näkee ehkä 25 ihmistä, enimmillään 50, ja sitten se katoaa”, Hatoum selittää.

Hatoum halusi teoksestaan pysyvämmän. Syntyi videoteos, joka nykyään kuuluu Taten kokoelmiin.

Siinä Hatoumin äiti kylpee taustalla, ja äidin kirjoittamat kirjeet kulkevat arabiankielisenä tekstinä hänen edessään, kuin huntu tai suihkuverho. Ääniraidalla kuullaan Hatoumin ja äidin keskusteluja ja kirjeenvaihtoa.

Mona Hatoum
Mona Hatoum: Measures of Distance (1988).
Mona Hatoum: Measures of Distance (1988).

Se on vaikuttava kokemus.

Pääroolissa on äidin ja tyttären suhde, mutta teos käsittelee yhtä lailla maanpakolaisuutta, eksyneisyyttä ja valtavaa menetyksen tunnetta. Perheside tekee niistä katsojalle vielä konkreettisempia ja raastavampia.

Hatoumin näyttelyissä välittömimmän vaikutuksen tekevät käsitteelliset teokset, jotka ovat usein sekä runollisia että radikaaleja.

Niissä on läsnä arkinen naiseus: on hiuksia, raastinrautoja ja karvoja. Useissa teoksissa kodinesineet muuntautuvat surrealistisella tavalla uhkaaviksi. Lapsensängyssä on patjan sijaan munaleikkurimaiset metallilangat. Pyörätuolin kädensijojen tilalla on veitset.

Esineet ovat tavallisia, mutta niissä on jotain sellaista, minkä takia niissä ei voi levätä mukavasti, Hatoum kuvailee.

Hän ajattelee, että teokset saavat katsojan kyseenalaistamaan ympäristönsä turvallisuutta. Ne saavat ihmisen olemisen ja oletukset nitkahtamaan sijoiltaan – hieman kuin siirtolaisuus.

”Siirtolaisen täytyy pärjätä uudessa kulttuurissa, jossa mikään ei tunnu olevan kiinteää – jossa maailma liikkuu jalkojen alla”, Hatoum kuvailee. ”Maailma liikkuu sinun ympärilläsi tai sinä liikut ympäri maailmaa.”

Vaikutuksen tekee myös Light Sentence (1992), jonka moni Helsingissäkin saattaa muistaa vielä Ateneumissa järjestetystä Ars 95 -näyttelystä.

Siinä paljas hehkulamppu heilahtelee johtonsa päässä häkein täytetyssä huoneessa. Vankilamaisten häkkien varjot heittäytyvät seinille hypnoottisessa rytmissä. Katsojaa huimaa.

Tarkkailun ja valvonnan teemasta Hatoum kertoo kiinnostuneensa saavuttuaan Lontooseen. Joka paikassa oli valvontakameroita.

”Lontoo oli kuin kävelisi 1984:n läpi”, Hatoum sanoo.

George Orwellin romaani tunnetaan kansalaisten liikkeitä valvovasta Isoveljestä.

”Häkit ovat kuin tarkkailtuna olemisen arkkitehtuuria. Lampusta tulee vankilan valonheitin, mutta varjojen muuttuvaisuudessa on jotain kaunista”, Hatoum pohtii.

Moni Hatoumin teoksista vie ajatukset suoraan konflikteihin ja väkivaltaan. Usein hän käyttää materiaalinaan esimerkiksi piikkilankaa tai lainaa teoksille muotonsa aseilta.

Hatoumin teoksiin on helppo lukea poliittisia mielipiteitä, erityisesti Palestiinan puolesta. Oliiviöljysaippuasta muodostuu kartta Oslon rauhansopimuksessa määritellyistä palestiinalaisalueista ja palestiinalaishuiveihin on kudottu Hatoumin omia hiuksia.

Hatoum kuitenkin hylkii ajatusta poliittisesta taiteesta.

”En yritä viestiä mistään tietystä konfliktista tai maantieteellisestä rajasta”, hän sanoo.

Kukin tulkitsee teoksia omista lähtökohdistaan. Jollekin se saattaa olla Palestiinan konflikti, toiselle Syyrian nykytilanne, kolmannelle vaikka Karjala.

Usein Hatoumin teoksissa on kuitenkin mukana myös lempeyttä ja huumoria. Tatessa on esillä muun muassa Hatoumin vanha teos Jardin Public, jossa viehättävällä ranskalaisella puutarhatuolilla kasvaa siisti karvakolmio. Van Gogh’s Back -teoksessa miehen saippuaiset selkäkarvat on pyöritelty Vincent Van Goghin  Tähtikirkas yö -teoksesta tutuiksi pyörteiksi.

Voisi kuvitella myös, että ihminen, joka on joutunut jättämään kotinsa, haluaisi kasvattaa tukevat juuret yhteen paikkaan.

Mutta ei: kuten moni muukin taiteilija, nykyajan nomadi, myös Hatoum matkustaa ympäri maailmaa. Teoksia syntyy paitsi kotona Lontoossa ja Berliinissä, myös residensseissä – viime aikoina muun muassa Seattlessa, Jerusalemissa ja Brasiliassa.

Conor O’Leary
Mona Hatoum päätyi muuttamaan Lontooseen vahingossa: loma-matkalta ei päässyt takaisin, sillä Beirutin lentokenttä suljettiin.
Mona Hatoum päätyi muuttamaan Lontooseen vahingossa: loma-matkalta ei päässyt takaisin, sillä Beirutin lentokenttä suljettiin.

Hatoum yrittää työskennellä uudessa maailmankolkassa paikallisten artesaanien kanssa ainakin kerran vuodessa. Usein tekeillä on uusi teos paikalliseen näyttelyyn. Sellaisesta työskentelystä hän pitää: uudet materiaalit, uudet ihmiset, napakka deadline.

”Silloin luotan enemmän intuitiooni ja sen ansiosta tapahtuu enemmän onnekkaita sattumia”, Hatoum sanoo.

Mutta kaikkien olisi tärkeää matkustaa, muidenkin kuin taiteilijoiden.

”Rajojen ylittäminen ja eri kulttuureissa työskenteleminen saa ymmärtämään, miten tilapäisiä ja olosuhteista riippuvia omat uskomukset ovat.”

Haastattelu on julkaistu Helsingin Sanomissa alun perin 31.7.2016.

Philippe Migeat
Mona Hatoum: Light Sentence (1992).
Mona Hatoum: Light Sentence (1992).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat