Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikeyritys myynnissä: rahan sijasta ostajalta kysytään henkistä pääomaa

Nelisensataa kirjaa julkaissut ntamo hiljenee, kun sairaus pakottaa Leevi Lehdon luopumaan kustantamostaan

Kulttuuri
 
Kari Pullinen
Kustantaja työasennossaan. Yhdeksän vuoden aikana Leevi Lehto on käsitellyt kotioloissa satoja käsikirjoituksia julkaisukuntoon.
Kustantaja työasennossaan. Yhdeksän vuoden aikana Leevi Lehto on käsitellyt kotioloissa satoja käsikirjoituksia julkaisukuntoon. Kuva: Kari Pullinen
Kuka?

Leevi Lehto

 Asikkalassa 1951 syntynyt runoilija, suomentaja ja kustantaja.

 Julkaissut kuusi runokokoelmaa ja kaksi proosateosta.

 Kääntäjänä erikoistunut amerikkalaisen language-koulukunnan lyriikkaan. James Joycen Ulysses-romaanin suomennos 2012.

 Toiminut luottamustehtävissä runousyhdistyksissä.

 Lehdon kirjoitus ntamo-kirjankustantamon perinnöstä on luettavissa osoitteessa kiiltomato.net.

Tarkk’ampujankadun kodissa olohuoneen seinän täyttää hylly, josta pitäisi löytyä kaikki ntamo-kustantamon julkaisemat kirjat. Yhdeksän vuoden aikana nimikkeitä on kertynyt nelisensataa.

”Yleensä ihmiset onnistuvat tilaamaan juuri niitä teoksia, jotka ovat päässeet loppumaan”, ntamon luoja ja ainoa työntekijä Leevi Lehto, 65, toteaa.

Mutta tarvepainatuskustantamo luonnollisesti teettää sutjakasti lisää, joten asiakas saa haluamansa.

Nyt käsivarasto on myynnissä. Koko ntamo on, sikäli kuin kirjalliselle työlle voi määrittää hintaa. Lehdolla havaittiin keväällä Parkinsonin tauti.

”Joskus on väsyneempiä päiviä”, hän sanoo. ”Tauti ei pysähdy.”

Kymmenen vuotta sitten Lehto julisti julkaisevansa pian yksin enemmän runokokoelmia kuin kaikki perinteiset kustannustalot yhteensä.

Niin tapahtui. Siksi, että painotuotteiden menekin hupeneminen ajoi vakiintuneet tahot karsimaan vähälevikkisiä lajeja ohjelmistostaan, kun taas Lehdon mukaan kirjoja ei yksinkertaisesti voi olla liikaa.

”Se, että kirjoja on paljon, ei ole vailla vaikutuksia”, hän selittää. ”Jos joku teos ei pärjää jossain kilpailussa, niin sitten se ei vain pärjää. Mutta ei se kirja liiemmin syö mitään pois miltään muulta teokselta. Jos kiinnostusta ei ole heti, se voi syntyä joskus myöhemmin.”

Lehto muistuttaa, että merkittävää kirjallisuutta ei ole koskaan luettu heti ilmestyessään kovin paljon. Hän vertaa ntamon runokirjojen menekkiä Otavan 1950-luvun lyriikkaan, jota nyt pidetään vallan merkittävänä modernismin avauksena:

”Volyymi on koko lailla sama. Ntamon kirjoja luetaan ja ostetaan nyt yhtä paljon kuin Otavan runoteoksia silloin.”

Tarvepainattaminen tarkoittaa sitä, että kirjaa valmistetaan kysynnän mukaan. Pienimmillään painosta ei ole ollenkaan, teksti on olemassa vain tiedostona.

Ntamon kaikkien aikojen bestseller on siviilipalvelusmiehenä vanhainkodissa työskennelleen Timo Harjun esikoisrunokokoelma Kastelimme heitä runsaasti kahvilla (2013), jota on myyty yli 500 kappaletta.

”Siitä huolimatta tai siksi, että se Hesarissa dissattiin”, Lehto virnistää.

”Timo on yhteisöllinen ja osaa markkinoida itseään, ihan huippu”, Lehto luonnehtii.

Ntamon piirissä tyypillistä on ollut, että kirjoittaja itse myy omaa teostaan kaksin verroin yli kirjakauppamenekin ja kirjasto-ostojen.

”Paljon menee kavereille ja sukulaisille”, Lehto tietää. ”Mutta todennäköisemmin juuri sellainen myynti tavoittaa ihmisiä, jotka oikeasti lukevat teoksen – toisin kuin, jos kärjistys sallitaan, kirjakauppojen lahjatavaramyynnin kohdalla käy.”

Ilmaisia tekijänkappaleita ntamo ei aiemmin jakanut ollenkaan, mikä ymmärrettävästi sapetti tekijöitä. Sittemmin Lehto alkoi myöntää tekijälle kolme ilmaiskappaletta.

Alan käytännöistä poikkeaa myös se, että Lehto on ulkoistanut tiedotusvälineiden tarvitsemien arviokappaleiden maksamisen ja perille toimittamisen kirjailijoille itselleen.

”Tietenkään kaikilta kirjailijoilta ei voi vaatia samaa myynti- ja markkinointityötä, ja ikäkysymyskin se on. Mutta koen, että olen opettanut kirjailijoita tekemään myyntiä itse ja olemaan häpeämättä sitä.”

Lehdon katsannossa tarvepainattaminen säilyttää kirjallisuuden monimuotoisuuden. Ilman julkista rahoitustakin voidaan toimia, juuri ja juuri.

Käytännössä ntamon ostaja saisi tuoton lisäksi ”hirvittävän paljon työtä”. Rahan lisäksi hankintaan tarvitaan ennen kaikkea henkistä pääomaa.

Tai Lehdon kaltaista hulluutta. Vähälevikkisien runouden lisäksi hän on ottanut ntamon ohjelmistoon vielä lyriikkaakin nihkeämmin myyvät esseet ja näytelmät. Näköispainokset ovat oma lukunsa.

”Nuoruuden innolla ja täysissä voimissa voisi panostaa markkinointiin sosiaalisessa mediassa”, Lehto hahmottelee ntamon tulevaisuutta. ”Kyllä tällä työllä voi ihan kivasti elää.”

Hän sanoo olevansa ”perustyytyväinen” ntamon aikaansaannoksiin:

”Olen onnistunut. Se on sitten eri juttu, että sitä ei ole huomattu.”

Huippujen saati tähtien nimeäminen ei kuulu Lehdon tapaan toimia kirjallisuuden parissa.

”Esimerkiksi Janne Kortteisen kirjaa tuskin kukaan olisi sellaisenaan tehnyt”, hän suostuu sanomaan.

Liki 400-sivuinen Paljain jaloin palavassa viinimarjapensaassa (2010) on sekalaisten tekstien mihinkään lokeroon ja makutottumukseen mahtumaton kollaasi.

Erityisen ylpeä hän on ”maaseuturunoilijoistaan”, jotka ponnistavat sisäänpäinlämpiävien kuppikuntien ulkopuolelta. Otavan ja Tammen kustannusohjelmista pudonneiden Jyrki Pellisen ja Kari Aronpuron julkaisemista hän kutsuu ”kunniaksi”.

Ntamon ”kypsän iän intellektuelleilla” hän tarkoittaa esimerkiksi esseisti Liisa Enwaldia, postmodernin arkkitehtuurin teoreetikkoa Juhani Pallasmaata ja kirjailija, oppihistorioitsija Jan Blomstedtia.

”Vanhassa maailmassa he kaikki olisivat löytäneet julkaisijan. Harmittaa, että en enää jaksa tehdä musiikkitieteen professori Eero Tarastin romaania, joka on ilmestynyt ranskaksi ja italiaksi.”

”Kysymys ei ole siitä, että on kiva, kun vanhuksetkin saavat julkaista. On kulttuurisesti äärimmäisen tärkeää, että on olemassa täkäläistä kypsynyttä ajattelua, joka ei jää vain muun maailman omaisuudeksi vaan sitä tulee myös suomalaisen kulttuurin osa.”

Pahoittelunsa Leevi Lehto esittää niille ”sadoille ellei tuhansille” käsikirjoituksensa vuosien varrella lähettäneille, joille hän ei koskaan vastannut mitään.

”Toivon, että ntamo eläisi jatkossa omaa elämäänsä muiden pyörittämänä. Ja että se olisi vakavasti otettu kulttuurinen toimija. Mutta ei tässä mitään kiirettä ole.”

Uskotko kirjallisen kulttuurin jatkuvuuteen ja menestymiseen Suomessa?

”Siis kyllä vai ei? Uskon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat