Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Valkopesusta” syytetyn Matt Damonin tuleva elokuva on saanut aasialaisnäyttelijät raivoihinsa: ”Hän ei näytä meidän sankariltamme”

Damon ei ole ensimmäinen Hollywood-näyttelijä, joka on joutunut whitewashing-syytösten kohteeksi vaan vastaavia tapauksia löytyy viime vuosienkin aikana useampia.

Kulttuuri
 
© L.E. Baskow / Reuters
Näyttelijä Matt Damon.
Näyttelijä Matt Damon.

Näyttelijä Matt Damonilla ei luulisi menevän hullummin. Uusi elokuva Jason Bourne vaikuttaa miellyttävän niin katsojia kuin kriitikoitakin (lue HS:n arvio täältä) ja haastatteluissakin mies vaikuttaa leppoisalta.

Muttei niin paljon hyvää julkisuutta, ettei jotain ikävämpääkin. Syynä on Damonin tuleva elokuva The Great Wall, jolla tähdätään etenkin Kiinan massiivisille elokuvamarkkinoille.

Zhang Yimoun (Hero, Lentävien tikarien talo) ohjaamassa elokuvassa Damonin esittämä sotilas taistelee erilaisia vaaroja (kuten lohikäärmeitä) vastaan rakenteilla olevalla Kiinan muurilla. Ennakkotietojen, trailerin ja julisteen mukaan Damon on joukon johtaja ja tarinan sankari, mikä on aiheuttanut närää etenkin aasialaisten keskuudessa.

© Danny Moloshok / Reuters
Näyttelijä Constance Wu.
Näyttelijä Constance Wu.

Kärkkäimmin asiaa on kommentoinut taiwanilais-amerikkalainen näyttelijä Constance Wu, jonka asiaa koskeva kirjoitus on levinnyt laajasti Twitterissä.

Kirjoituksessaan Wu katsoo elokuvan tukevan myyttiä, jonka mukaan tarvitaan valkoinen mies pelastamaan maailma.

“Meidän sankarimme eivät näytä Matt Damonilta. He näyttvät Malalalta, Ghandhilta ja Mandelalta.”

17-vuotias pakistanilainen Malala Yousafzai sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2014.

Wu jatkaa:

”Emme me tarvitse pelastamista. Me pidämme omasta väristämme, kulttuuristamme, omista vahvuuksistamme ja tarinoistamme.”

© Regis Duvignau / Reuters
Ohjaaja Zhang Yimou.
Ohjaaja Zhang Yimou.

Ohjaaja Zhang Yimoulle The Great Wall on suuri mahdollisuus lyödä läpi Hollywoodissa. Entertainment Weeklyn haastattelussa hän puolustikin elokuvaansa ponnekkaasti.

”Se on englanninkielinen, jättimenestykseen tähtäävä Hollywood-elokuva”, hän sanoo. ”Käytämme Hollywoodia esitelläksemme kiinalaista kulttuuria.”

Damon ei ole ensimmäinen Hollywood-näyttelijä, joka on joutunut whitewashing – eli valkopesusyytösten – kohteeksi, vaan vastaavia tapauksia löytyy viime vuosienkin aikana useampia.

Valkopesu tarkoittaa tyypillisimmillään valkoihoisten näyttelijöiden palkkaamista esittämään etnisiä hahmoja. Kauheimmillaan tämä on tarkoittanut ratkaisuja, joissa John Wayne on esittänyt mongolialaista, Peter Sellers intialaista tai Mickey Rooney kiinalaista.

Vastaavia tapauksia on kymmeniä.

Ilmiselvin syy valkopesuun on raha. Perinteisesti elokuvissa ovat käyneet valkoiset miehet, joita näyttelijävalinnoilla on pyritty miellyttämään. Katsojatilastojen valossa väite ei tosin ole pitänyt paikkaansa vuosiin.

Wun mielestä raha ei ole riittävä syy aasialaisnäyttelijöiden olemattomaan rooliin elokuvassa.

”Voisimmeko sopia, etteivät väitteet rahoittamisvaikeuksista enää kelpaisi tekosyiksi rasismille?”, hän kirjoittaa.

Erityisen tarkkoina valkopesusta ollaan oltu viimeisimmän Oscar-gaalan jälkeen. Tuolloin gaalassa juhlivat lähes pelkästään valkoiset näyttelijät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat