Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuurin kylän hypermarket on Suomen ainoa satulinna

Kulttuuri
 
Laura Oja
Tuurin kyläkauppa jäljittelee palatsia.
Tuurin kyläkauppa jäljittelee palatsia. Kuva: Laura Oja

Suomessa yltiöpäisen populistinen viihdearkkitehtuuri on jäänyt melko vähäiseksi. Yksi harvoja esimerkkejä on Tuurin kylän hypermarket, joka on kuorrutettu huvipuistomaisilla satulinna- ja hirsitalokulisseilla, ja jossa on rihkamatyyliseltä palatsilta näyttävä hotelli ostosmatkailijoille.

Samaan ilmiöön liittyy Alppien rakentamisen jäljittely Lapin laskettelukeskuksissa. Levillä markkinoidaan uusia lomahuoneistokerrostaloja ”aitoina ja alkuperäisinä alppitaloina”.

Tavanomaista uusvanhaa arkkitehtuuria näkyy Suomessa eniten 1990-luvulta lähtien rakennetuilla omakotitaloalueilla: tuhatmäärin talotehtaiden kuvastoista tilattuja pakettitaloja, joista monet tuovat mieleen entisajan kartanot, huvilat ja mummonmökit.

Romanttisten omakotitalojen buumia edelsi Suomessa kansainvälisestikin poikkeuksellinen aika: arkkitehtuuriltaan modernit, arkkitehtien suunnittelemat pientalot olivat 1970-luvulle asti koko kansakunnan läpäissyt ilmiö. Esimerkiksi Yhdysvalloissa moderniudella ei ole ollut vastaavaa asemaa, sillä vanhoja tyylejä imitoivat omakotitalot ovat olleet siellä suosituimpia läpi vuosikymmenien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat