Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harry Potter -uutuus aiheutti faniryntäyksen Suomessakin – Kirjakauppapomot: ”Kaikki on loppu, vietiin käsistä”

Harry Potter and the Cursed Child -näytelmän englanninkielisen käsikirjoituksen suosio pääsi yllättämään kirjakaupat

Kulttuuri
 
Neil Hall / Reuters
Harry Potterin uskolliset fanit jonottivat uutta Harry Potter and the Cursed Child, parts I & II -teosta Lontoossa lauantaina.
Harry Potterin uskolliset fanit jonottivat uutta Harry Potter and the Cursed Child, parts I & II -teosta Lontoossa lauantaina. Kuva: Neil Hall / Reuters

Harry Potter -kirjasarjan uusin tulokas, Harry Potter and the Cursed Child, on myyty Suomestakin lähes loppuun.

Samannimisen tuoreen näytelmän käsikirjoitus tuli myyntiin Suomessa sunnuntaina. Muutaman tunnin kuluttua useissa myymälöissä varsinkin pääkaupunkiseudulla myytiin jo ”ei oota”.

”Kaikki on loppu. Kolmessa, neljässä tunnissa menivät kaikki kirjat. Jumboon taisi jäädä pari kappaletta. Nyt on asiakkaille tehty varausjono”, kertoo Akateemisen kirjakaupan toimitusjohtaja Venla Silanterä.

”Se on viety käsistä”, vahvistaa myös Suomalaisen kirjakaupan ostojohtaja Reetta-Liisa Pikkola. Erityisesti kirja kiinnosti suurten kaupunkien Suomalaisissa kirjakaupoissa.

”Joitakin yksittäiskappaleita saattaa olla vielä jäljellä esimerkiksi Lahdessa., Oulussa ja Kuopiossa”, kertoo myyntitilastoja silmäilevä Pikkola. ”Mutta nekin saattavat olla asiakasvarauksia.”

Uusi Potter on kirjasarjan kahdeksas teos. Kyseessä ei ole romaani, vaan se on lauantaina Lontoossa ensi-iltaan tulleen Potter-näytelmän käsikirjoitus.

Aikuistuneen Harry Potterin elämästä kertova käsikirjoitus ei myöskään ole kirjailija J. K. Rowlingin oma luomus muun kirjasarjan tapaan, vaan Rowling on kehittänyt näytelmän tarinan yhdessä käsikirjoittaja Jack Thornen ja ohjaaja John Tiffanyn kanssa.

Koska kyseessä on näytelmä, joka julkaistiin vieläpä englanniksi, ei kirjakaupoissa osattu aivan ennakoida sen kysyntää. Akateemisesta ja Suomalaisesta myönnetään suoraan, että hyvä menekki pääsi vähän yllättämään.

”Hieman oli ärtyneitä asiakkaita, kun iltapäivällä ei enää tietyistä myymälöistä teosta saanut. Nyt on tilattu lisää runsain mitoin”, kertoo Pikkola.

Hyvästä kysynnästä huolimatta englanninkielisen Potterin myynti ei ole moniin muihin teoksiin verrattuna valtava. Molemmista kirjakuppaketjuista sanotaan, että myynti on ennemminkin satoja kuin tuhansia kappaleita.

Suomessa ei myöskään jonotettu ennen kirjakauppojen sunnuntaista avautumista. Sen sijaan Lontoossa sadat fanit jonottivat kirjojaan Potter-tamineissa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Kun suomenkielinen käännös ilmestyy marraskuussa, ovat sen myyntiluvut jo aivan toisenlaiset. Odotukset sen suhteen ovat kirjakaupoissa korkealla. Esimerkiksi Akateemisessa kirjakaupassa aloitetaan teoksen ennakkomyynti jo elokuun puolivälissä.

Kirjakaupoista ounastellaan, että suomenkielinen Potter voi olla jopa Suomen myydyin kirja tänä vuonna.

”Tai ainakin se voi mennä lähelle”, sanoo Venla Silanterä.

”Jos ei mitään suuria yllätyksiä tapahdu muilla rintamilla, se saattaa hyvinkin tehdä sen”, veikkaa myös Suomalaisen kirjakaupan Reetta-Liisa Pikkola.

Mutta Potter-fanien uskollisuus ei välttämättä vielä riitä. Syksyn kirjamyyyntikahinaan saattaa olla tulossa monia muitakin kovia kilpailijoita.

”Nyt on tulossa äärettömän vahva kirjasyksy. Takavasemmalta saattaa tulla kuka tahansa todella yllättäen. Ja jos vielä Finlandia-palkinto osuu koko kansan teokselle, saatetaan mennä hyvinkin isoihin myyntilukuihin”, Pikkola ennustaa.

Teemu Salonen / Lehtikuva
Harry Potter and the Cursed Child -näytelmäteoksia oli myynnissä Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa vielä sunnuntaina iltapäivällä 31. heinäkuuta.
Harry Potter and the Cursed Child -näytelmäteoksia oli myynnissä Helsingin Akateemisessa kirjakaupassa vielä sunnuntaina iltapäivällä 31. heinäkuuta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat