Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komisario Palmuja pantataan ja Brechtin näytelmät pölyttyvät perikuntien tiukkuuden vuoksi

”Ei kukaan esittäisi Shakespeareakaan, jos siihen ei saisi kajota”, sanoo Lauri Maijala.

Kulttuuri
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Brechtin Kerjäläisoopperaa esitettiin Helsingin Kaupunginteatterissa vuonna 2007.
Brechtin Kerjäläisoopperaa esitettiin Helsingin Kaupunginteatterissa vuonna 2007. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomessa ei juuri esitetä uusia versioita viime vuosisadan suurten teatterin uudistajien, Bertolt Brechtin ja Samuel Beckettin näytelmistä. Syynä ei ole se, etteivät uuden polven tekijät haluaisi tarttua näytelmäkirjallisuuden kaanoniin kuuluviin teoksiin, vaan se, että oikeuksien haltijat jarruttavat näytelmiin kajoamista.

Ohjaaja Lauri Maijala pitää tilannetta erittäin ankeana. Hänen mukaansa yleisö olisi kiinnostunut esimerkiksi Brechtin näytelmistä.

”Brechtin kohdalla tilanne on vieläpä ironinen, koska Brecht itse oli radikaali uudistaja ja käytti myös John Gayn Kerjäläisoopperaa oman Kolmen pennin oopperansa pohjana. Hän niin sanotusti haistatti paskat kaikelle. Ja nyt perikunta estää muuttamasta riviäkään hänen omista teoksistaan.”

Maijala ohjasi Brechtin Kaukasialaisen liitupiirin teatterikoulussa, mutta esitystä ei uskallettu viedä koulun ulkopuolelle, koska musiikki ja sovitus olivat Maijalan omia.

Esityksen näki eräs saksalainen teatteriohjaaja, joka oli järkyttynyt tulkinnasta. ”Minähän liikutuin esityksen aikana. Ei Brechtin näytelmistä saisi liikuttua, Brecht vastusti sitä”, ohjaaja tuli sanomaan Maijalalle esityksen jälkeen.

”Brecht on varmasti pyörähtänyt useammankin kierroksen haudassaan huomattuaan, että meidät on sidottu 1920-luvun tulkintoihin. Ei kukaan voi omistaa Leonardo Da Vincinkään teoksia, ja määrätä, mitä niitä katsoessa saa tuntea. Taide on aina subjektiivinen kokemus.”, Maijala sanoo.

Hänen mukaansa ihmisten tapa katsoa teatteria on muuttunut ajan mukana. Katsojien kyky ottaa vastaan fragmentaarista kerrontaa on parantunut.

”Subjektiivinen mielipiteeni on, että esimerkiksi Brechtin näytelmät ovat liian pitkiä. Sille mustavalkoisuudelle täytyy voida tehdä jotain. Olen nähnyt ulkomailla 3,5 tuntisia järkäleitä, ja niissä on hirveä menneisyyden painolasti. Eihän kukaan esittäisi Shakespeareakaan, jos miesten pitäisi esittää naisia sukkahousuissa, eikä tekstiin saisi kajota. Sehän olisi Shakespearen irvikuva! Tämän vuoksi Tšehovia rakastetaan teattereissa – paitsi että se on hienoa kirjallisuutta, sitä eivät myöskään sido enää mitkään säännöt.”

Kaikkia taiteentekijöitä suojaa tekijänoikeuslaki, joka periytyy ja kestää, kunnes tekijän kuolemasta on kulunut 70 vuotta. Suomessa näytelmien tekijän oikeuksia valvoo Näytelmäkulma. ”Brechtin perikunta on kyllä varsin tarkka, jotkut ovat höllempiä”, Näytelmäkulman toimitusjohtaja Hanna Jääskinen sanoo. ”Mutta kaikilla tekijöillä – tai heidän oikeudenhaltijoillaan – on oikeus määrätä ehdot, joilla teosta saa esittää.”

”Joskus on jopa jouduttu lopettamaan esitykset koska tekijä ei ole hyväksynyt tekstimuutoksia. Elävistä näytelmäkirjailijoista esimerkiksi Edward Albee on todella tarkka sovitusten suhteen, erityisesti menestysnäytelmä Kuka pelkää Virginia Woolfin kohdalla.”

Jääskisen mukaan perikuntien syy tiukkuuteen ei ole rahanahneus, pikemminkin päinvastoin:

”Jos perikunta haluaisi rahastaa, he varmasti antaisivat lupia varsin helposti, koska heillä on oikeus tekijänoikeuskorvauksiin.”

Kaikkein tarkimmin valvottuja ovat musikaalit. Ne ovat myös usein teattereille kalleimpia, sillä korvausta täytyy maksaa sekä kirjailijalle että säveltäjälle – tai heidän perikunnilleen.

”Esitysoikeuskorvaus määräytyy useimmiten tiettynä prosenttina pääsylipputuloista. Kun suomalaista näytelmää esitetään Suomessa, korvaus tekijälle on yleensä 12 prosenttia.”

Maijala ei vastusta tekijänoikeuksia, mutta ihmettelee, miksi ne pitää ulottaa tekijän kuoleman jälkeisellekin ajalle.

”Mielestäni kaikki tekijät ovat elinaikanaan ansainneet kaikki oikeudet teoksiinsa, mutta kuoleman jälkeen asia on ongelmallisempi – miksi perikunnan pitäisi voida rahastaa kuolleen sukulaisen teoksilla?”

Maijala on itse kirjoittanut omien näytelmiensä (muun muassa Missä nyljimme kerran) alkupuheeseen, että hänen tekstiään saa leikata ja muokata niin paljon kuin haluaa.

”Näytelmäkirjallisuus on myös kirjallisuutta ja teatteriesitys on aina tulkinta siitä – kuka tahansa voi palata alkuperäisteokseen koska vain. Tekstissä on aina kyse jostain syvemmästä kuin lausejärjestyksestä.”

Kotimainen esimerkki teoksesta, jonka esitysoikeuksia monet ovat yrittäneet vuosien mittaan saada, ovat Mika Waltarin luomat Komisario Palmu -teokset. Nyt Palmusta on tekeillä Helsingin kaupunginteatteriin kaikkien aikojen ensimmäinen teatteriversio. Sen ohjaa Joel Elstelä , joka kuuluu itse käsikirjoituksen esitysoikeuksia valvovaan perikuntaan.

Suomen näytelmä- ja käsikirjoittajien yhdistys Sunklon mukaan on harvinaista, että näytelmäkirjailijat itse olisivat erityisen tiukkoja tekstin muuntelun osalta.

”Kaikki näytelmäkirjailijat ovat tietoisia, että teatteriesityksen valmistaminen edellyttää esityskohtaisia muutoksia. Perikunnat saattavat olla herkempiä muutoksille. Syynä voi olla esimerkiksi se, että vaalittavana on yhden näytelmätekstin sijaan kokonainen kirjailijakuva, tai siten muokkausten tarkistamiseen ei vain asiantuntemus riitä.”, sanoo Sunklon toiminnanjohtaja Jukka Asikainen.

Brechtin osalta tekijänoikeus raukeaa vuonna 2026, kun Brechtin kuolemasta tulee 70 vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat