Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jussi-palkittu näyttelijä Ritva Vepsä on kuollut – Ex-puoliso: ”Hirveän herkkä näyttelijä”

Monipuolinen näyttelijä teki urallaan kymmeniä elokuvarooleja, aina Jörn Donnerin eroottisista elokuvista Spede-elokuviin

Kulttuuri
 
Pentti Jenytin
Ritva Vepsä 8. lokakuuta 1969.
Ritva Vepsä 8. lokakuuta 1969. Kuva: Pentti Jenytin

Näyttelijä Ritva Vepsä on kuollut lyhyen sairauden jälkeen. 75-vuotias Vepsä kuoli lauantaina 30. heinäkuuta kotonaan Helsingin Vuosaaressa ärhäkkään keuhkosyöpään, josta hän oli saanut tietää vasta maaliskuussa. Hän oli syntynyt Helsingissä 12. helmikuuta 1941.

Vepsän entinen puoliso, näyttelijä-ohjaaja Yrjö Tähtelä kertoo, että lapsenlapset olivat olleet lauantaina matkalla katsomaan isoäitiään saatuaan tiedon Vepsän huonosta kunnosta, mutta eivät olleet ehtineet ajoissa paikalle.

Tähtelän mukaan avomiehensä kanssa Vuosaaressa asunut Ritva Vepsä oli ollut koko sairautensa ajan kotihoidossa. ”Hänen terveydentilansa oli ajoittain erittäin huono, mutta aina välillä hän pystyi puhumaan”, Tähtelä kertoo.

Näyttelijä-ohjaaja Tähtelä oli Vepsän puoliso vuosina 1960–79. He olivat yhä tekemisissä, sillä heillä on kaksi yhteistä lasta.

Ritva Vepsä oli 1960–70-lukujen suosituimpia ja monipuolisimpia naisnäyttelijöitä suomalaisissa elokuvissa. Hän teki urallaan kymmeniä elokuvarooleja, aina kriitikoiden suosikeista Spede-elokuviin kuten Koeputkiaikuinen ja Simon enkelit sekä Tup akka lakko.

Yrjö Tähtelä kertoo, kuinka he tapasivat nuorina Helsingissä Kellariteatterissa. ”Jo silloin Ritvaa pidettiin erittäin herkkänä näyttelijänä”, Tähtelä muistaa.

Hän itse jatkoi opiskelemaan Teatterikouluun, mutta Ritva Vepsä ei niin koskaan tehnyt. Lahjakasta näyttelijätärtä olisi kyllä Teatterikouluun kaivattu.

”Vararehtori kyseli, miksei Ritva Vepsä tule kouluun. Mutta hän teki sopimuksen suoraan teatteriin. Myöhemmin Ritva sanoi, että koulu olisi ollut sittenkin kiva tehdä, olisi oppinut terminologiaa ja olisi voinut tehdä rauhassa teatteria.”

Vepsä muistetaan varsinkin valkokankaan tähtenä. Ensi kerran hän näytteli elokuvassa vuonna 1958, kyseessä oli Valentin Vaalan ohjaama Nuori mylläri.

Vepsä oli mukana myös useammissa Maunu Kurkvaaran ja Risto Jarvan elokuvissa. Erityisesti hän sai julkisuutta Jörn Donnerin eroottisten elokuvien sarjasta, elokuvista Naisenkuvia ja Sixtynine 69.

Vuonna 1970 Ritva Vepsä palkittiin parhaan naisnäyttelijän Jussi-palkinnolla. Patsas tuli kahdesta eri elokuvasta: kaksoisroolista Kisse Haavistona ja Saara Turusena Risto Jarvan tulevaisuuselokuvassa Ruusujen aika sekä pankkivirkailija Tuula Virran roolista Donnerin elokuvassa Sixtynine 69.

Pääroolistaan Ruusujen ajassa Vepsä sai myös parhaan naisnäyttelijän palkinnon Triesten tieteiselokuvafestivaaleilla Italiassa.

Uransa aikana Ritva Vepsä näytteli paljon myös radiossa, televisiossa sekä teatterin lavalla, erityisesti Teatteri Jurkassa.

Vepsä jatkoi näyttelemistä aina viime vuosiin asti. Esimerkiksi vuonna 2012 hänet nähtiin Pasin äidin roolissa elokuvassa 3 Simoa.

Mutta Yrjö Tähtelä tietää, että tämä olisi tehnyt mielellään töitä enemmänkin.

”Kadulla vastaan tulleet ohjaajat kyselivät usein Ritvan kuulumisia. Minä sanoin, että hänen numeronsa on julkinen, se kyllä varmasti löytyy.”

”Hän oli hirveän herkkä näyttelijä. En tiedä, keneen muuhun häntä voisi verrata. Hän oli aivan omanlaisensa näyttelijä”, Yrjö Tähtelä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat