Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teatterissa heräsi toivo: Ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen katsojamäärät eivät pienentyneet

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Kati Laukkanen
Teatteri säilytti katsojansa vuonna 2016.
Teatteri säilytti katsojansa vuonna 2016. Kuva: Kati Laukkanen

Suomessa myytiin viime vuonna lähes 2,8 miljoonaa teatterilippua. Ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen katsojien määrä ei laskenut.

”Tämä herättää toivoa siitä, että katsojamäärät eivät ole pysyvästi alamäessä, vaan kyse on ehkä vain satunnaisvaihtelusta”, sanoo teatteritilastoja julkaisevan Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuori.

Kaudella 2012–2013 teatterin katsojamäärät ottivat pohjakosketuksen, kun myytyjen lippujen määrä laski kerralla lähes 10 prosenttia.

Toisaalta teatterin kenttä on 2000-luvulla monipuolistunut valtavasti, ja katsojat jakaantuvat suurista ja keskisuurista teattereista myös sirkukseen, pieniin teattereihin, tanssiteattereihin ja oopperaan.

Helavuori arvioi, että puheteatteri on kuitenkin valtaamassa takaisin entistä asemaansa.

”Ei me toki enää päästä niin huikeisiin katsojalukuihin kuin parhaina vuosina 1970-luvulla ja 2000-luvun alussa.”

Helavuori arvioi, että Netflixin ja muiden netin suoratoistopalvelujen uutuusarvon hiljalleen haihduttua ihmiset saattavat kuitenkin hakeutua jälleen pois kotisohvalta.

”Sohva on kuitenkin teatterin pahin kilpailija. Ehkä Pokemon go:n kaltaiset ilmiöt kertovat siitä, että ihmiset kaipaavat taas yhteisöllistä tekemistä.” Helavuori sanoo.

Teattereille ja kansallisoopperalle valtiontukina jaettava raha, lähes 109 miljoonaa euroa on pysynyt suunnilleen samalla tasolla vuodesta 2010, sillä indeksikorotukset on jäädytetty. Vuonna 2016 teattereille myönnettävä tuki laskee hienoisesti.

”Kunnat ovat laskeneet kuitenkin omille teattereille myöntämiään tukia, mikä aiheuttaa eriarvoistumista kaupunginteatterien kesken.” Helavuori sanoo.

Vuonna 2015 teatteritilastoissa on mukana kaikki Suomen 57 valtionosuuksia nauttivaa puhe- ja tanssiteatteria, Suomen Kansallisteatteri, Kansallisooppera sekä 66 valtion rahoituksen ulkopuolella toimivaa teatteria.

Lähes 2,8 miljoonan myydyn teatterilipun summa kertyi 16 383 esitetystä kerrasta vuonna 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat