Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tehtaileeko Hollywood nykyisin pelkkiä uusintaversioita? Osittain, mutta siinä ei ole paljon uutta, sanoo tutkija

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Ghostbusters kuuluu 1980-luvun elokuvasuosikkeihin. Uudessa filmatisoinnissa Bill Murray ja kumppanit on korvattu naisnäyttelijöillä, ja haamujengiin kuuluu muun muassa Leslie Jones.
Ghostbusters kuuluu 1980-luvun elokuvasuosikkeihin. Uudessa filmatisoinnissa Bill Murray ja kumppanit on korvattu naisnäyttelijöillä, ja haamujengiin kuuluu muun muassa Leslie Jones.

Tämän vuoden ensi-iltoja: Ben-Hur, Ghostbusters, Tarzan. Tulossa: Splash, Tuntematon sotilas. Television puolella nähdään uusi versio muun muassa 1980-luvun jeesusteippi-ihmemiehestä McGyverista.

Kuulostaa tutulta, eikä ihme. Kaikki ovat uusintoja vanhoista klassikoista. Onko elokuvateollisuudessakin siirrytty loputtomaan retron kierteeseen?

”Eivät uudet katsojapolvet välttämättä edes tiedä, että elokuvat on filmattu aiemminkin. Ilmiö on sama pop-musiikissa – vanhaa kierrätetään, ja siihenhän koko pop-kulttuuri tavallaan perustuu.” sanoo elokuvatutkija Veijo Hietala. ”Sellaisia spektaakkeleita kuin Ben-Hur on kyllä kieltämättä tehty uusintoina vähemmän.”

Onnistuessaan uusinnasta voi tulla hitti. Klassinen esimerkki sellaisesta on Titanic, josta oli tehty useita filmatisointeja ennen James Cameronin täysosumaa vuonna 1997.

”Kaikki tiesivät, mistä tarinassa on kyse, mutta uudella tekniikalla siitä pystyttiin tekemään aiempia vaikuttavampi versio”, Hietala sanoo.

Hän uskoo, että teknologian kehitys on taloudellisen laskelmoinnin ohella merkittävin syy uusintojen tekemiseen.

”Elokuvailmaisu on muuttunut täysin digitalisaation myötä alkaen 1980-luvulta. Viime vuosikymmenillä tehdyt elokuvat alkavat näyttää vanhalta, eivätkä houkuttele enää uusia katsojia. Paitsi teknisesti, myös sisällöllisesti klassikoita täytyy uudistaa – arvot ja asenteet muuttuvat. Jos vanhoissa elokuvissa on esimerkiksi rasistia piirteitä, se ärsyttää nykyisiä katsojapolvia.”

Hopper Stone
Leslie Jones, Melissa McCarthy, Kristen Wiig ja Kate McKinnon esiintyvät uudessa Ghotsbusters-elokuvassa.
Leslie Jones, Melissa McCarthy, Kristen Wiig ja Kate McKinnon esiintyvät uudessa Ghotsbusters-elokuvassa.

Lew Wallacen 1880-luvulla ilmestyneeseen romaaniin perustuvan Ben-Hurin uusin 3D -filmatisointi on kolmas elokuvaversio samasta tarinasta. Tosin edellinen on ilmestynyt 1959, jolloin se oli spektaakkelimainen elokuvatapaus.

Pysyvät pop-kulttuurin kiintotähdet, esimerkiksi Tarzan tai Sherlock Holmes, päivitetään aina tasaisin väliajoin uusille sukupolville. 1990-luvun filmatisoinnissa Tarzanista tehtiin ajan hengen mukaan luonnonsuojelija.

Hietalan mukaan Hollywood kuitenkin perustunut tarinoiden kierrättämiselle jo alkujaankin.

”1930–50-luvulla vallitsi genre-ajattelu, jonka aikana tehtiin aina vain vähän erilaisia toisintoja samasta aiheesta. Tuon ajan musikaalit esimerkiksi näyttävät kaikki samalta. Nykyään ei ole genre-ajattelua, mutta sen on korvannut samojen elokuvien kierrätys tai jatko-osien tehtailu. Se on taloudellista ajattelua.”

Aktiivisimmat elokuvankuluttajat ovat 16–30 -vuotiaita, joita kiinnostavat hyvät tarinat – ei aina se, mitä aiemmin on tehty.

”Retron kierre kuuluu kaupalliseen elokuvaan. Viihteen perustarinoita on rajallinen määrä. Useimmat kaupalliset elokuvat ovat perusmyyttejä, jotka vain puetaan uusiin vaatteisiin. Sisältöpuoli pysyy sen sijaan pitkälti samana – vain arvot ja asenteet päivitetään vastaamaan nykykatsojan toiveita”, Hietala sanoo.

Kuva Ben-Hur filmatisoinnista vuodelta 1959.
Kuva Ben-Hur filmatisoinnista vuodelta 1959.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat