Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stetson-kantria, raskasta rockia ja rujoa elektroa – Brasilian popmusiikki on paljon muutakin kuin Ipaneman tyttö

Brasilian popmusiikkiin on mahtunut kantria, metallia, indierockia ja väkivaltaista elektroa.

Kulttuuri
 
Juha Metso
Sekä nuoret että vanhat viihtyvät faveloiden baile funk -klubeilla.
Sekä nuoret että vanhat viihtyvät faveloiden baile funk -klubeilla. Kuva: Juha Metso

Kun olympialaiset alkavat Rio de Janeirossa, muulla maailmalla on valmiina mielessään kuva katsomosta, jossa yleisö soittaa ja tanssii sambaa. Huutosakin johtajana toimii suurta surdo-rumpua lyövä keltapaitainen mies.

Brasilian musiikin kansainvälinen kuva perustuu yhä menneiden aikojen menestystuotteisiin: sambaan ja siitä jalostettuun bossa novaan.

Michael Ochs Archives
Stan Getz (vas.), Antonio Carlos Jobim ja Astrud Gilberto veivät 1960-luvulla bossa novan maailmalle.
Stan Getz (vas.), Antonio Carlos Jobim ja Astrud Gilberto veivät 1960-luvulla bossa novan maailmalle.

Suuren maan musiikkikirjo on tietysti paljon suurempi, mutta myöhempien aikojen brasilialainen popmusiikki ei ole iskostunut muun maailman mieliin yhtä tehokkaasti.

Samban ja erityisesti bossa novan maailmanlaajuinen suosio syntyi Yhdysvalloissa 1960-luvulla, ja sen perustana ovat brasilialaisten João Gilberton ja Antonio Carlos Jobimin sekä yhdysvaltalaisen Stan Getzin yhteiset levytykset.

52 vuotta sitten tehdyt Girl from Ipanema ja Corcovado (Quiet Nights of Quiet Stars) ovat edelleen tunnetuimpia esimerkkejä brasilialaisesta musiikista.

Heidi Piiroinen / HS
Lissu Lehtimaja esittää brasilialaista poppia suomeksi Maria Gasolina -yhtyeessä.
Lissu Lehtimaja esittää brasilialaista poppia suomeksi Maria Gasolina -yhtyeessä.

Brasiliassa sekä 1990-luvulla että 2000-luvulla asunut helsinkiläinen muusikko Lissu Lehtimaja sanoo, että samba ja bossa nova ovat yhä tärkeitä myös brasilialaisille.

”Ehkä samalla tavalla kuin Olavi Virta tai Tapio Rautavaara suomalaisille. Ei kuitenkaan niin, että se soisi koko ajan kaikkialla.”

Lehtimaja on tehnyt suomenkielisiä versioita brasilialaisista popkappaleista Maria Gasolina -yhtyeensä kanssa.

Artikkeliin liittyvät

”Meidänkin bändiä luonnehditaan usein bossa nova -bändiksi, vaikka meillä on ollut ohjelmistossa vain kaksi varsinaista bossa nova -biisiä.”

Lehtimajan oma suosikkimusiikki on 1960-luvun lopun ja 1970-luvun tropicalismoa, jossa risteytettiin brasilialaista sointia, progressiivista rockia, psykedeliaa ja afrikkalaista musiikkia.

Bossa novan jättiläisten varjossa suuressa Brasiliassa on kukoistanut erilaisia popmusiikin tyylejä, joista Euroopassa ei juuri tiedetä.

Samaan aikaan meikäläisen Suomi-rockin läpimurron aikaan 1980-luvulla Brasiliassa syntyi paikallinen keskitien rock, jonka ainoa kotimainen piirre oli portugalinkielinen laulu.

”Melkein kaikessa brasilialaisessa musiikissa resonoi oman maan soundi, mutta sen ajan rockissa ei. Monet bändit kuulostivat vähän samalta kuin vaikka Neljä ruusua tai SIG. Legião Urbana, joka oli eräänlainen Brasilian The Smiths, oli niistä tunnetuimpia”, Lehtimaja sanoo.

Tutulta kuulostaa myös brasilialaisten intohimo raskasta rockia kohtaan. 1990-luvulla kansainvälisen läpimurron tehnyt metalliyhtye Sepultura on monille suomalaisille paljon tutumpi kuin Antonio Carlos Jobim.

Paljon eksoottisempi ilmiö on sertanejo eli brasilialainen country-musiikki, jonka juuret ulottuvat 1920-luvulle. Sertanejon suosio pysyy vankkana edelleen.

”Maaseudulla saatetaan muuttaa joku suuri navetta tanssisaliksi, ja siellä vedetään square dancingia aamukuuteen stetsonit päässä. Esteettisesti se muistuttaa paljon amerikkalaista countrya, mutta siinä on aineksia paikallisista rytmeistä ja toisaalta fadosta”, Lehtimaja kuvailee.

Paulo Whitaker / Reuters
CSS-yhtye kuuluu 2000-luvun indiesukupolveen.
CSS-yhtye kuuluu 2000-luvun indiesukupolveen.

Rio de Janeiron faveloissa 1980-luvulla syntynyt baile funk -kulttuuri on noussut samban ja bossa novan jälkeen kansainvälisesti tunnetuimmaksi brasilialaiseksi musiikki-ilmiöksi.

Baile funk -klubien musiikki on funk cariocaa, joka on pohjimmiltaan brasilialaisen musiikin ja 1980-luvun yhdysvaltalaisen elektron ja hiphopin risteytystä.

Bossa novan tavoin myös funk carioca on ujuttautunut maailmalle Yhdysvaltojen kautta. Sen tunnetuimpia levittäjiä on Major Lazerista parhaiten tunnettu hiphop-artisti Diplo.

Lissu Lehtimajan mielestä funk cariocan suosio ulkomaalaisten musiikin harrastajien keskuudessa perustuu osin siihen, että harva ymmärtää mistä kappaleissa lauletaan ja räpätään.

”Tajuan, että sen musiikin rujoudessa on jotain charmanttia, mutta kappaleiden tekstit ovat aika karmaisevia. Siellä ihannoidaan sitä kuinka hauskaa on raiskata alaikäisiä auton takapenkillä ja muuta hirveää.”

Rujoimman funk cariocan suosio perustuu yhdysvaltalaisen gangsta rapin tavoin väkivaltaisen ja rikollisen gettoelämän romantisointiin ja räikeään seksifantasiointiin.

Radiosoittoa ja Spotifyta varten monista kappaleista tehdään siistittyjä versioita. Pehmeämpää ja romanttisempaa tyyliä nimitetään funk melodyksi.

Varsinaisen yhdysvaltalaisen funkin kanssa musiikilla ei ole aina paljoakaan yhteistä.

”Funk tarkoittaa Brasseissa räppiä”, Lehtimaja muistuttaa.

Lissu Lehtimajan ja Ilkka Mattilan kokoama soittolista (linkin takana täällä):

Ricardo Moraes / Reuters
Rock in Rio -festivaali kuuluu maailman suurimpiin rocktapahtumiin. Kuulija vilvoitteli soiton lomassa viime vuoden syyskuussa.
Rock in Rio -festivaali kuuluu maailman suurimpiin rocktapahtumiin. Kuulija vilvoitteli soiton lomassa viime vuoden syyskuussa.
Pilar Olivares / Reuters
Sambakoulun tanssija esiintyi Rion karnevaalilla helmikuussa.
Sambakoulun tanssija esiintyi Rion karnevaalilla helmikuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat