Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain 20-vuotias Alma on kovaa vauhtia menossa kotimaan poptähtien ohi

Alkuviikosta Alman Bonfire-kappale oli Saksan Spotifyn kuudenneksi suosituin: 8,5 miljoonaa kuuntelukertaa.

Kulttuuri
 
Juuso Määttänen
Warner Music
Muun muassa Elton John on innostunut Kuopiossa syntyneen Alman musiikista.
Muun muassa Elton John on innostunut Kuopiossa syntyneen Alman musiikista. Kuva: Warner Music
Kuka?

Alma Miettinen

 20-vuotias suomalainen laulaja, julkaisi esikoissinglensä Karman kesäkuussa.

 Syntynyt Kuopiossa, asuu Helsingissä.

 Teki viime vuonna sopimuksen Saksan Sony ATV:n kanssa musiikinteosta muille artisteille. Solmi tämän vuoden maaliskuussa oman levytyssopimuksen Saksan Universal Musicin kanssa.

 Esiintyy Flow-festivaalilla sunnuntaina 14. elokuuta.

Alma Miettinen, 20, on Suomen pop-musiikin suurimpia vientitoivoja, jota Elton John on ylistänyt, ja joka käväisi jo Spotify-listoilla Saksassa. Suomessa hänet tunnetaan huonosti.

Alma-artistinimeä käyttävästä laulajasta kuultiin ensimmäisen kerran, kun hän pääsi 2013 Idols-finaalilähetyksiin saakka. Voittoa ei tullut, mutta hän löysi kilpailusta ihmisen, jonka avulla ura lähti nousukiitoon.

Idols-tuomari, kolmen vuoden takaisen Levikset repee -kesähitin tehnyt Sini Sabotage otti Almaan yhteyttä kisan jälkeen. Kesti pari viikkoa, ja Alma kiersi jo Suomea Sabotagen mukana.

”Olin ihan teini”, Alma sanoo. ”Keikkaillessa oppi itsenäistymään ja esiintymään lavalla. Mulla oli tosi hauskaa, ja Sinistä tuli hyvä ystävä, joka antoi paljon vinkkejä omaa uraa varten.”

Sitten Alman kohdalle osui jo toinen onnenpotku, joka siivittää häntä yhä.

Maailman suurimmalle musiikkikustantamolle Sony ATV:lle työskentelevä Pascal Reindhardt bongasi Alman leiriltä, jossa tehtiin biisejä kansainvälisten tuottajien kanssa. Viime vuoden lopulla Alma teki sopimuksen Saksan Sony ATV:n kanssa – biisinteosta muille.

Viime keväänä Saksan Universal Music tarjosi jo omaa levytyssopimusta. Almasta alettaisiin siis tehdä tähteä.

Nyt Alma on käynyt neuvottelemassa levy-yhtiöiden kanssa myös New Yorkissa. Siellä kaikki yhtiöt olivat valmiita tekemään sopimuksen.

”Meitä oli etukäteen varoitettu, että Jenkeissä voi tulla paljon kovempaa palautetta kuin Euroopassa. Varauduttiin sen mukaan ja oltiin täysin ymmällään, kun levy-yhtiöt alkoivat kilpailla keskenään mun kanssa tehtävästä sopimuksesta.”

Kesäkuun alussa Alma julkaisi debyyttisinglensä Karma. Sitä on kuunneltu Spotifyssa yli 8,5 miljoonaa kertaa. Kansainvälistä huomiota se sai viimeistään, kun Elton John valitsi kappaleen omaan radio-ohjelmaansa.

Heinäkuun puolivälissä julkaistiin erityisesti Saksan markkinoilla tähdännyt Bonfire-kappale, jonka Alma on tehnyt yhdessä saksalaisen tuottajan Felix Jaehnin kanssa. Se oli alkuviikosta Saksan Spotifyn kuudenneksi kuunnelluin kappale: 8,5 miljoonaa kuuntelukertaa.

Almasta on tulossa kansainvälisesti tunnetumpi kuin yksikään kotimaisista tähtiartisteista. Siksi hän ei ole ehtinyt monta kertaa pysähtyä paikalleen kesän aikana. Puhelimessa Alma kertoo, että juuri ennen Los Angelesin reissua hän sai pitää viikon loman, kesän ainoan.

Uusia huomioita, kuuntelurajojen rikkoutumisia ja vastaavia kertyy. Useat ihmiset maailmalla tekevät töitä Alman uran edistämiseksi. Tulevista suunnitelmista kertoessaan Alma puhuu Euroopan- ja Amerikan-kiertueesta yhtä luonnollisesti kuin keikoistaan Sabotagen avustajana.

”Ei tätä kaikkea ole vielä ehtinyt tajuta. On pitänyt vain yrittää tottua siihen, että mut halutaan Euroopassa ja Amerikassa.”

Alman ura poikkeaa lähes kaikista muista tämän hetken suomalaisista poppareista, sillä Suomessa tehdään tällä hetkellä hämmästyttävän vähän kansainväliseen suosioon tähtäävää englanninkielistä musiikkia.

Saksassa suursuosioon noussut Sunrise Avenue ja muutamat menestyneet hard rock- sekä heviyhtyeet ovat harvinaisia poikkeuksia, joista ei edes kirjoiteta Suomessa mainittavasti.

Koko 2010-luvun ajan suuntaus on ollut, että Suomessa hittimuusikoksi tähtäävän kannattaa keskittyä suomeksi laulamiseen. Esimerkiksi Vain elämää -ohjelmassa on ollut vain kaksi muusikkoa, jotka ovat tehneet ison osan urastaan kappaleita englanniksi: Jonne Aaron ja Anna Abreu. Nyt hekin ovat vaihtaneet laulukielensä suomeen.

Ja kun Los Angelesissa asuva Paula Vesala teki paluun sooloartistina, hän pitäytyi suomen kielessä ja palasi kesäksi kiertämään Suomea soololevynsä kanssa sen sijaan, että olisi vaihtanut kielen englantiin ja yrittänyt kansainvälistä uraa Yhdysvalloista käsin. Suomessa ollaan toki tyytyväisiä. Vesalan isoin hitti Tequila on kerännyt yli 5,5 miljoonaa kuuntelukertaa, mikä on kotimaisilla mittareilla oikein hyvä suoritus.

Reilun viiden miljoonan ihmisen yleisölle musiikkia tehtäessä esimerkiksi 10 miljoonan kuuntelukerran rikkoutuminen on harvinaisuus. Kansainvälisten tähtien kuunteluluvut liikkuvat sen sijaan sadoissa miljoonissa.

Nykyisin artisti tyytyy usein kotimaisiin korkeisiin lukuihin. Kaukana ovat ajat, jolloin Apulannan ja Nylon Beatin tapaiset yhtyeet tekivät englanniksi käännettyjä versioita kappaleistaan. Yhtä lailla kaukana ovat vuodet, joina Him, Bomfunk MCs ja Darude soivat maailmalla.

Muut ovat poikkeuksia, kuten Espanjassa suosioon noussut Benjamin Peltonen tai Norjassa suosittu Isaac Elliot.

Myös Alma on poikkeus, vähän kuin käänteinen Paula Vesala. Hän asuu – sen minkä ehtii – Helsingissä mutta tekee musiikkia muille kuin suomalaisille.

”Mun levy-yhtiöt on maailmalla ja siellä myös mun musiikki tehdään. Kyllähän se on selvä poikkeus suomalaisessa musiikkimaailmassa”, Alma sanoo.

Miksi juuri Alma on tämän hetken suurin toivomme siinä, että suomalainen artisti löisi vihdoin läpi maailmanlaajuisesti?

”Ymmärrän, että osaan laulaa ja että mulla on karismaa. Myös suomalaisuus vaikuttaa varmasti: monet ovat maailmalla olleet kiinnostuneet Suomesta, se on jotenkin eksoottinen. Sen yksityiskohtaisemmin en osaa selittää. Ehkä kaltaistani artistia ei vain ole vielä maailmalla.”

Alma kieltämättä poikkeaa jo nyt kuullun musiikkinsa perusteella virkistävästi monista muista valtavirta-artisteista. Alma myöntää myös miettineensä etukäteen, hyväksytäänkö hänet omana itsenään musiikkibisnekseen, jossa edelleen monet kansainväliset naistähdet ovat pitkiä ja vaaleita, lähes kuin malleja.

”Mulle on tullut pelkästään positiivista palautetta siitä, miltä näytän. On ollut hienoa huomata, että levy-yhtiöt tykkäävät musta tällaisenaan.”

Kulttuurin toivot -sarjassa on aiemmin esitelty seuraavat nuoret taiteilijat: näyttelijä Johannes Holopainen (14.1.), kuvataiteilija Karoliina Hellberg (19.1.), kapellimestari Klaus Mäkelä (11.3.), käsikirjoittaja Laura Suhonen (21.3.), muotisuunnittelija Siiri Raasakka (29.3.), pianisti Johannes Piirto, viulisti Tami Pohjola ja sellisti Senja Rummukainen (9.6.), sellisti Jonathan Roozeman (29.6.), huilisti Kaisa Kortelainen (14.7.) ja kuvataiteilija Emma Ainala (21.7.).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat