Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jouko Turkka oli teatterin tulivuori, jonka jäljiltä mikään ei jäänyt ennalleen

Kukaan Jouko Turkan (1942–2016) taidetta seurannut tai hänen kanssaan työskennellyt ei unohda häntä, kirjoittaa teatteritoimittaja Kirsikka Moring.

Kulttuuri
 
Antero Tenhunen
Jouko Turkka määräsi teatteriopiskelijat urheilemaan.
Jouko Turkka määräsi teatteriopiskelijat urheilemaan. Kuva: Antero Tenhunen

Ohjaaja, kirjailija ja suomalaisen teatterin voimahahmo Jouko Turkka kuoli 22. heinäkuuta Pirkkalassa. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Pirkkalassa 17. huhtikuuta 1942.

Palavasilmäinen nuorukainen raivasi tiensä Teatterikoulun ohjaajalinjalle. Sen jälkeen mikään suomalaisessa teatterissa ei ole ollut kuin ennen.

Teatterikoululaisen aikalaistietoisuudessani suomalaisen teatterin historia rusahti uuteen alkuun jo 1960-luvulla: Turkka oli ohjannut Kansallisteatteriin koulutyönä Ernst Tollerin Koneitten murskaajat, raastavana ekspressionistisena tulkintana. Ja siitä se jatkui.

Turkka murskasi jatkossakin työ työltä luutuneet perinteet, suomalaisen teatterin neljännen seinän, sekä kahvikuppirealismin että modernismin dekadentit kokeilut.

Hän riisui klassikot pellavapaidoistaan tai sameteistaan. Näyttämölle tulivat surkean itsetuntonsa rippeitä kokoavat seitsemät veljekset ja palavat Hamletit.

Hän kampaili piikkisellä kammalla Nummisuutarin Eskon tukkatöyhtöä ja heilutti Martan pamppua.

Mikään teatterissamme ei jäänyt ennalleen. Kuva näyttelijästä muuttui pääkalloa pitelevästä pitsipaitaisesta kuollako vai ei -kyselijästä hikiseksi hölkkääjäksi, joka veti leukoja ja nosti puntteja teattereiden harjoitussaleissa.

Teatterikorkeakoulun professorina, rehtorina – ja erotettuna rehtorina – Turkka koulutti uuden teatterisukupolven, jonka työssä hän jatkuu edelleen. Turkkalaisuus on saanut yhä uusia muunnelmia, kuin tyyneen veteen molskautettu kivi, joka levittää loputtomat renkaansa kaikkialle.

Turkka ehti työskennellä puolessa Suomen kaupunginteattereita Joensuusta Turkuun, Seinäjoelta Helsinkiin.

Työ kylvi myös väärinkäsityksiä, kanteluita, ja kulttuuriministerit istuivat nastoilla.

Mutta mitään niin väkevää Suomessa on tuskin nähty kuin Turkan parhaat ohjaukset. Turkka ja Hannu Salama loivat kokonaan uuden suuren näyttämön teatteriestetiikan Helsingin kaupunginteatteriin Siinä näkijä missä tekijä -esityksen simultaanisuudessa. Kahtia jakautunut Suomi eli rinnakkaisissa todellisuuksissa.

Samalla näyttämöllä suomalaiset klassikot puhuttelivat ja käänsivät tunnistettavat kasvonsa suoraan yleisöön Tuntemattomasta sotilaasta Maiju Lassilan Viisaaseen neitsyeeseen tai Vataseen näytelmässä Tulitikkuja lainaamassa. Ritva Valkama, Eila Rinne ja Kalevi Kahra loivat turkkalaisia hahmoja.

Jussi Kylätasku työparinaan Turkka antoi äänen suomalaisen kyläyhteisön umpihauteessa pyristeleville nuorille Runarille ja Kyllikille, joiden tarina vertautui Kyllikki Saareen ratkaisemattomaan murhaan.

Lettosuon reunalle pysähtyivät salaisuudet, äänekkäästi huokaava musta vesi nielaisi näkyvistä kielletyn elämän intohimot, suomalaiset tabut ja salatun seksuaalisuuden.

Marja Seppänen-Helin / Lehtikuva
Jouko Turkka ohjasi Seitsemän veljestä -tv-sarjaa elokuussa 1986.
Jouko Turkka ohjasi Seitsemän veljestä -tv-sarjaa elokuussa 1986.

Teatteri kohtasi yleisönsä arjen jyrkkyydessä. Mansikkiiii! huutaa paketoidun pientilan emäntä, kun viimeistä ja ainoaa lehmää viedään teuraalle. Joensuun kaupunginteatterin katsomossa ihmiset itkevät ääneen. Rakenneuudistuksen uhrit näkevät itsensä näyttämöllä.

Turkka aisti tarkasti mitä ympärillä tapahtuu, miten ja miksi Nummisuutarit iskevät päätään mäntyyn.

Usein luultiin, että Turkka oli pullisteleva ja karkea alkumies, demoni. Kymmenissä haastatteluissa opin tuntemaan hänen laajan lukeneisuutensa ja sivistyneisyytensä.

Turkka osasi Konstantin Stanislavskin teatteriteoriat, Vsevolod Meyerholdin biomekaaniset fyysiset harjoitusmetodit, Bertolt Brechtinsä, ja oli huolellisesti kaivanut käyttöönsä länsimaisen filosofian kulmakivet. Hän seurasi haukansilmin aikansa kansainvälistä keskustelua, poliittista ja talouspoliittista.

Hän tunsi maailmankirjallisuuden suuret klassikot, kuvataiteen ja musiikkiperinteet ja osasi soveltaa niitä työhönsä.

Ulkomailla kiinnostuttiin suomalaisesta tulisielusta, ja hänen ohjauksiaan pyydettiin vierailulle muun muassa Saksan teatteribiennaaliin. Hän vieraili Göteborgin kaupunginteatterissa ohjaten oman näytelmänsä Kött och kärlek, mutta ensi-iltajuhlissa ohjaaja vähän vihtoi ruusupuskalla ruotsalaista näyttelijätärtä. Skandaali oli valmis, ja siihen päättyivät hänen näkyvimmät Ruotsi-aktiviteettinsa.

Legendaarinen teatterinjohtaja ja ohjaaja Vivica Bandler oli Turkan suuri puolustaja ja tukija ja edisti tahollaan ruotsalaisten turkkatuntemusta.

Turkan näyttelijät olivat kovilla. Hän etsi näyttelijöistään epäinhimillisiä voimavaroja, samaan aikaan pidäkkeetöntä ja tietoista heittäytymistä, tuleen astumista. Kaikki eivät siihen olleet valmiita. Syntyi patoutumia ja traumoja: Jumalan Teatteri purki Oulun teatteripäivien kuuluisassa yllätysesiintymisessään turhautumia.

Usein harjoitusprosessit päättyivät katastrofiin ja keskeytyivät. Turkka jätti herkästi jälkeensä savuavia raunioita.

Kaupunginteatterit vaihtuivat. Teatterisotia käytiin, hänen esityksistään kiivailtiin, niiden kupeille syntyi toisiaan kurmottavia taiteellisia leirejä. Samaan aikaan ulkomailta virtasi teatterikriitikoita ja teatterin ammattilaisia katsomaan hänen töitään.

Mutta esimerkiksi Tea Ista, Turkan luottonäyttelijä Kansallisteatterisssa, kiitti usein ohjaajaansa hienovaraisuudesta ja herrasmiesmäisyydestä.

Turkka osasi säteillä, ja hänellä oli valtava karisma, jonka yhtenä piirteenä oli myös usein unohdettu tilannekomiikan taju, omaleimainen huumori. Erityisesti ne tulivat esiin hänen omissa sarkastisen hyväntuulisissa näytelmissään.

Turkan jättämä jälki on kuolematon. Hänen henkilönsä ja työmetodinsa ovat tallentuneet kymmeniin tutkimuksiin, kirjoihin ja kansiin.

Työnsä jätettyään hän eli erakkona vanhassa kodissaan Pirkkalassa, petkutti kuolemaa ja käänsi kiviä kuin Sisyfos. Mutta kukaan Turkan kanssa työskennellyt tai hänen taidettaan seurannut ei häntä unohda. Se on varmaa.

Turkka elää nytkin keskellämme. Tampereen teatterikesässä nähdään tällä viikolla Seinäjoen kaupunginteatterin tulkinta Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa, uuden sukupolven kädenojennuksena.

Kirjoittaja on teatteritoimittaja.

Mika Ranta / HS
Jouko Turkka, ohjaaja Kaisa Korhonen ja presidentti Tarja Halonen promovoitiin kunniatohtoreiksi Teatterikorkeakoulussa 2009.
Jouko Turkka, ohjaaja Kaisa Korhonen ja presidentti Tarja Halonen promovoitiin kunniatohtoreiksi Teatterikorkeakoulussa 2009.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat