Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari Halonen: Turkka loi tuulipuku­kansan ja oli egoismin guru

”Jouko Turkka toi tavalliseen elämään vapautta”, sanoo teatteri- ja elokuvaohjaaja Jari Halonen.

Kulttuuri
 

Teatteri- ja elokuvaohjaaja Jari Halonen oli aikoinaan Jouko Turkan oppilas. Hän pitää Turkkaa edelläkävijänä ja väärinymmärrettynä nerona.

Tapani Mylly
Jari Halonen
Jari Halonen

”Jouko Turkasta on mielipiteitä, jotka perustuvat tietämättömyyteen. Ei hoksata sitä, että Turkka oli elinaikanaan ja etenkin 1980-luvulla eniten yhteiskuntaamme vaikuttanut henkilö. Syntyi esimerkiksi käsite suomalainen tuulipukukansa, kun Turkka käytti verkkareita. Jopa intelligenssi alkoi antaa itsestään kuvan urheilullisempana. Toinen hauska piirre oli kaljuuden näkyminen. Ennen Turkkaa kaljuuntuvat miehet haroivat tukkaa takaa eteen. Turkka edusti tavallisuutta: kaljuudesta tuli miehekästä. Turkka toi tavalliseen elämään vapautta.

Olennaista on se, mitä ei Turkasta tiedetä. Turkka oli esimerkiksi täydellisen tasa-arvoinen. Turkka vaati naisia tekemään samaa kuin miehet. ”Jos ette jaksa, jäätte miesten jalkoihin.” Näin hän nosti tasa-arvon pöydälle. Hän oli sentään yksinhuoltajaisä eli ihan muuta kuin hänestä tehty irvikuva.

Suomessa ei täysin ymmärretä modernia näyttelijätaidetta, joka sai alkunsa sata vuotta sitten. Se oli kehittynyt eri puolilla maailmaa, kunnes meillä Turkka kokosi siihenastiset tiedot näyttelijäntyöstä. Hän sanoi opiskelijoille, että hoitakaa fysiikkaanne, jotta voitte ilmaista, mitä draama on. Tunnetila on draaman pohja. Tämä oli kova juttu.

Ongelma oli se, että Turkka toimi ajassa, jossa 1960- ja 70-luvun vasemmistolaisuus oli pilannut kollektiivisuuden. Seurauksena 1980-luvun maailma oli egoismin kermakakkualue. Turkka sanoi suoraan: kun kerran maailma on egoistinen, miksi te vielä lukittaudutte kollektivismiin. Turkka oli egoismin guru. Hän julkitoi oppilailleen idean, että jos meinaatte pelastaa maailmaa, kuten taiteen tarkoitus on, tai kilpailla vallankäyttäjien kanssa, teidän on oltava vahvempia – myös fyysisesti. Ennenhän duunari oli se jäntevä ja hyväkuntoinen, porvari oli läski. Nyt asetelma on kääntynyt: johtavissa asemissa olevat treenaavat kovaa.

Toinen asia, minkä Turkka teki maailman mittaluokassa, oli uusi synteesi näyttelijäntyöstä ja draamasta. Hän haastoi koko ajan eikä lähtenyt leikkimään Jeesusta. Sen vuoksi hänestä syntyi ihmeellisiä syytöksiä.

Nykyisin Turkan luoma mestaruus on hävinnyt. Moni ei  aikoinaan tiennyt, minkälaista opetusta hän sai.

Nykyisin Turkan perintö on pudonnut näyttelijäntyöopetuksesta: on vain viihdettä ja putouksia. Kahteen kohtaan tiivistettynä: Turkka oli merkittävä eikä häntä vieläkään täysin ymmärretä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat