Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Mikkola: Turkka näytti, että olemme kaikki komeljanttareita

Antti Mikkolan versio Turkan näytelmästä nähdään Tampereella perjantaina ja lauantaina.

Kulttuuri
 

Ohjaaja Antti Mikkola, 38, kuuli vanhemman kollegan kuolemasta keskiviikkona puolen päivän aikaan, kun hän ja muut Seinäjoen kaupunginteatterilaiset olivat valmistelemassa Jouko ja Juha Turkan teosta Rakkaita pettymyksiä rakkaudesta Tampereen teatterikesän näyttämölle.

Reijo Hietanen
Antti Mikkola
Antti Mikkola

”Näin kyseisen kappaleen kantaesityksen Tampereen työväen teatterissa 18-vuotiaana”, Mikkola kertoo. ”Sillä oli käänteentekevä vaikutus elämääni. Tajusin haluavani itsekin teatterilaiseksi.”

Vimmainen komedia varasti päähenkilökseen 21-vuotiaan Pekka Himasen, Suomen nuorimman filosofian tohtorin, jonka avainkäsitteitä oli muun muassa henkinen kestävyysvaje.

Äkkiseltään kappale kuulostaa nyt silkalta aikansa lapselta.

”Minulle iso aihe näytelmässä on totuuden kuolema markkinavoimissa kilpailtaessa”, Mikkola sanoo. ”Totuus, jota filosofian pitäisi rakastaa, muuttuukin välineeksi oman menestyksen tavoittelussa.”

Mikkolan katsannossa Turkka on näkijä ja suuri, ankara humoristi. ”Turkan hyvin maskuliinisessa maailmassa palkinto kilvoittelussa on naisen rakkaus – tai nuorten naisten ihailu. Joten juokseeko filosofia rakkauden vai totuuden perässä? Tämä on se kysymys, jonka Turkka asettaa myös itselleen. Myös kaikissa kirjoissaan, etenkin Häpeässä ja Selvityksessä oikeuskanslerille.”

Mikkolan mukaan Turkka on aina ehdottoman kriittinen myös itseään kohtaan.

”Turkka haastaa myös meidät myöhemmät tekijät samaan. Siten Rakkaita pettymyksiä rakkaudesta on kestänyt mainiosti aikaa. Juuri nythän popularisointi ja kilpailu ovat enemmän näkyvillä kuin koskaan aikaisemmin.”

Loppujen lopuksi ihan kaikki ovat yksiä suuria komeljanttareita.

Mikkola ei odottanut Turkkaa sovituksensa katsomoon.

”Oikeuksista ja kaikesta muustakin olin yhteydessä ainoastaan Juha Turkkaan. Tiesin, että Jouko on aika huonossa kunnossa.”

Perjantaina ja lauantaina Tampereen teatterikesässä nähtävissä seinäjokilaisten esityksissä on Mikkolan mukaan ”ihan erityinen tunnelma”.

”Jos pystyy samaan kuin Turkka eli hurmaamaan 18-vuotiaan nuoren miehen ja saamaan hänet ostamaan vielä tyttöystävälleenkin pääsyliput, niin on siinä tekemistä!”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat