Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen tunnetuimpiin taidegraafikoihin lukeutunut Simo Hannula on kuollut

Hannulan uran tähtihetki osui 1960-lukuun, jolloin hän muun muassa edisti Suomea Venetsian biennaalissa ja sai Pro Finlandian.

Kulttuuri
 
Pekka Hannula
Taiteilijaprofessori Simo Hannula ateljeessaan Espoossa vuonna 1980.
Taiteilijaprofessori Simo Hannula ateljeessaan Espoossa vuonna 1980. Kuva: Pekka Hannula

Taiteilijaprofessori, kuvataiteilija ja taidegraafikko Simo Hannula on kuollut. Hannula kuoli 2. elokuuta Lohjalla.

Hän oli 84-vuotias, syntynyt 12. maaliskuuta 1932 Keski-Suomessa Konginkankaalla.

Hannulan pojan, niin ikään kuvataiteilijana toimivan Pekka Hannulan mukaan isä kuoli Lohjan sairaalassa pitkään sairastettuaan.

Pekka Hannula oli hoitanut isäänsä pitkään tämän kotona Sammatissa, jonne Pekka oli siirtänyt myös oman työhuoneensa. ”Näin isä pystyi olemaan kotona mahdollisimman pitkään”, Pekka Hannula kertoo.

Simo Hannula oli Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia taidegraafikoita. Urallaan hän sai myös poikkeuksellisen paljon alan palkintoja.

Esimerkiksi vuonna 1969 Hannula sai Pro Finlandia -mitalin. Samana vuonna se myönnettiin muun muassa aikalaistaiteilijoille Anitra Lucanderille ja Laila Pulliselle. Professorin arvonimen Hannula sai 1993.

Simo Hannula oli vahvasti mukana suomalaisessa taidegrafiikassa jo 1950-luvulta lähtien. Uran huippuvuodet osuivat 1960-lukuun. Esimerkiksi vuonna 1964 hän edusti Suomea Venetsian biennaalissa.

”Isän tähtihetki oli 60-luvulla. Silloin hän oli varsin tunnettu”, kertoo Pekka Hannula.

Töissään taiteilija kuvasi usein luontoa. 1960-luvun surrealistisena kautena syntyi myös avaruusfantasioita. Myöhemmin hän loi kantaaottavampaa taidetta.

Uran alussa Hannula vaihteli tekniikoita ja yhdisteli eri menetelmiä samaan teokseen, mutta sittemmin hän keskittyi kokonaan etsaukseen.

Taiteilijan teoksia on muun muassa Ateneumin, Amos Andersonin, Sara Hildénin ja monien ulkomaisten taidemuseoiden kokoelmissa.

Pekka Hannulan mukaan Simo-isä oli taiteilijana oman tiensä kulkija.

”Hän ei välittänyt yhtään, mitä nykytaiteessa tapahtui ja mikä oli muodissa. Hän meni omaa polkuaan.”

Pojan mukaan isä oli ennen kaikkea piirtäjä, sieluun ja vereen.

Hän aloitti piirtämisen jo teinipoikana maaseudulla, legendaarisessa ABC-piirustuskoulussa. Samasta kirjekoulusta oppia haki myös esimerkiksi Rafael Wardi. Sen jälkeen Hannula kävi vielä Turun piirustuskoulun ja Ateneumin.

Näyttelyitä Hannulalle kertyi uransa aikana satoja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Samoin kertyi palkintoja. Pekka Hannula epäilee, että isä on yksi Suomen palkituimmista taiteilijoista.

Viimeksi Simo Hannula innostui ex libriksistä. Niistäkin tuli palkintoja: esimerkiksi vuonna 1994 Hannula voitti pääpalkinnon Ranskassa järjestetyssä kansainvälisessä ex libris -kilpailussa, jonka aiheena oli kirjailija François Rabelais.

Nina Dodd
Simo Hannulan François Rabelais -ex libris vuodelta 1994.
Simo Hannulan François Rabelais -ex libris vuodelta 1994.

Taiteellisen toiminnan lisäksi Simo Hannula oli myös pedagogi, ja yksi tärkeimmistä oppilaista oli oma poika.

Pekka Hannula kertoo, ettei hän ollut lapsena tippaakaan kiinnostunut kuvataiteista. ”Inhosin koko touhua”, Hannula kertoo.

Mutta koska koti oli rikkinäinen ja koska isä oli vähän puhuva erakko, poika halusi tutustua paremmin omaan isäänsä ja siten myös itseensä.

Hän keksi pyytää isää opettamaan itseään.

”Niin aloimme tehdä yhdessä taidegrafiikkaa. Tein niin kuin hän neuvoi. Vietin aina muutaman päivän viikossa hänen kanssaan. Monta vuotta meni sillä tavalla.”

Kaksikko osallistui hiljalleen samoihin näyttelyihin. ”Niin minusta tuli vähän vahingossakin taiteilija, keittiön kautta”, Pekka Hannula kertoo. ”Meistä tuli kollegoita. Ja lopulta meillä oli hirveän hyvä suhde.”

Simo ja Pekka Hannula pitivät myös yhteisnäyttelyn. Se oli Hämeenlinnassa vuonna 2004.

Simo Hannula työskenteli aina 1990-luvun loppuun asti, vaikka saikin valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 1993. Vielä yhteisnäyttelyn aikoihin 2004 hän oli voimissaan, mutta sairaus esti lopulta työskentelyn.

Nina Dodd
Taidegraafikko Simo Hannula asui ja työskenteli Sammatissa, jossa koti tulvi taidetta ja vanhoja tarvekaluja. Kuva vuodelta 2002.
Taidegraafikko Simo Hannula asui ja työskenteli Sammatissa, jossa koti tulvi taidetta ja vanhoja tarvekaluja. Kuva vuodelta 2002.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat