Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japanin Muumi-teemapuiston rakentaminen alkaa – Muumilaaksoa muistuttava ”rentouttava luontokeidas” nousee seismisesti aktiiviselle alueelle

Muumilaaksoa muistuttavaan ympäristöön on luvassa ainakin purjehdusta ja nuorten vankien veistämiä jättiläismäisiä puupalapelejä

Kulttuuri
 
Sami Kilpiö / HS
Japanilaisturistit kuvasivat Muumipappaa Naantalin Muumimaailmassa vuonna 2012.
Japanilaisturistit kuvasivat Muumipappaa Naantalin Muumimaailmassa vuonna 2012. Kuva: Sami Kilpiö / HS

Japanin Muumi-teemapuiston suunnitelmat ovat ottaneet jättiloikan eteenpäin. Suunnitelmat ovat siinä vaiheessa, että rakentaminen on juuri alkamassa.

Jo muutamia vuosia sitten aloitettu projekti on ollut vaativa. Ensin päänvaivaa aiheutti sopivan alueen löytäminen, sitten suunnittelijoilla on riittänyt haasteita alueen tuliperäisyyden kanssa.

19 hehtaarin kokoinen puisto on nousemassa tunnin junamatkan päähän Tokion keskustasta. Se tulee Hannon kaupungin lähelle Miyazawa-järven rannalle.

”Seismisesti aktiivisella alueella sijaitseva maa-alue, jossa tekojärvi, on haastava yhdistelmä. Mutta nyt kaikki maan kantavuuslaskelmat, maa-ainestutkimukset ja muut on tehty. Rakennustyöt alkaa NY”, sanoo toimitusjohtaja Roleff Kråkström Muumien tavaramerkkiä hallinnoivasta Moomin Characters -yhtiöstä.

Kråkström istuu puistoa rakentavan Moomin Monogatari -yhtiön hallituksessa. Yhtiön pääomistaja on sijoitusyhtiö FinTech Global, neljänneksen yhtiöstä omistaa suomalainen leikkivälinevalmistaja Puuha.

Kråkströmin mukaan Muumien tavaramerkkiä hallinnoiva Moomin Characters on jo hyväksynyt alueen piirustukset, rakennukset ja puiston koko konseptin.

Moomin Charactersin pääomistaja ja taiteellinen johtaja Sophia Jansson hyväksyy kaikki loputkin piirustukset vielä tässä kuussa. ”Sitten pojat rakentavat”, Kråkström sanoo.

Suunnittelupapereissa vielä Metsä-nimeä kantavan puiston suunnittelutyön on tehnyt Japaniin koottu 16 hengen tiimi.

”He ovat ihmisiä, jotka ovat olleet Disney Worldin ja muiden hahmopohjaisten teemapuistojen palveluksessa. Kaikki operatiivisessa työssä olevat ihmiset ovat japanilaisia”, Kråkström sanoo.

Moomin Monogatari Ltd
Havainnekuva Japanin Muumi-puiston alueesta Miyazawa-järven rannalla.
Havainnekuva Japanin Muumi-puiston alueesta Miyazawa-järven rannalla.

Roleff Kråkströmin viimeisin tieto on, että puisto avattaisiin ”noin vuoden kuluttua”.

”Mutta silloin kaikki ei ole missään tapauksessa vielä valmista. Se on järkevääkin, sillä ajatus siitä, että ovet avattaisiin johonkin täydellisyyteen, tuntuisi absurdilta. On kiva, että asioita voidaan ’happotestata’ vieraiden kanssa ja kehittää siitä.”

Kråkström ottaa esimerkiksi Naantalin Muumimaailman, jota on koko sen 25-vuotisen olemassaolon ajan kehitetty. ”Se on koko ajan kasvanut ja parantanut.”

Naantali on muutenkin saanut toimia Japanin Muumi-puiston yhtenä esikuvana, vaikka kokoero onkin toki merkittävä. Kun Naantalissa käy vuosittain 200 000 ihmistä, Japanin puistoon toivotaan miljoona kävijää vuodessa.

Mutta se sama ajatus, luonnon helmassa oleminen, säilyy olennaisena osana myös Japanin puistoa.

Moomin Monogatari Ltd
Havainnekuvaa puistoon tulevasta yleisestä alueesta.
Havainnekuvaa puistoon tulevasta yleisestä alueesta.

Tavoitteena on tarjota japanilaisille kävijöille pala aitoa pohjoismaista luontotunnelmaa ja ylipäätään koko se universumi aina säätilaa, taloja ja luontoa myöten, jonka Tove Jansson Muumi-teoksissaan loi. Eli mahdollisimman autenttinen Muumilaakso.

”Jos Aasiasta halutaan löytää paikka, joka muistuttaa pohjoismaista metsää, niin Miyazawa-järvi on se”, Kråkström sanoo.

Pääasiassa teemapuistossa liikutaan ulkona, mutta sinne rakennetaan myös sisätiloja, joihin tulee esimerkiksi näyttelyitä. Niissä käytetään hyväksi esimerkiksi nykyaikaista 3d-heijastuksia, Kråkstöm kertoo.

Moomin Monogatari Ltd
Havainnekuva Muumi-puistoon rakennettavista sisätiloista.
Havainnekuva Muumi-puistoon rakennettavista sisätiloista.

Muumitalokin alueelle tulee, ”tietenkin”, sekä Muumeista tuttuja hahmoja. Muumipeikot eivät puhu, kuten ne eivät tee Naantalissakaan, mutta Nuuskamuikkunen ja Pikku-Myy puhuvat – tässä tapauksessa japania.

Puiston työntekijöitä ei ole vielä rekrytoitu. Kråkström toivoo, että puistosta hakisi töitä myös suomalaisia. Auki on tulossa varmasti satoja työpaikkoja, hän veikkaa.

Suurin ero Naantalin Muumimaailmaan on Roleff Kråkströmin mukaan se, että Japanin teemapuisto on auki läpi vuoden. Talvella Japanissakin on kylmä, joten silloin toiminnot sijoittuisivat puiston sisätiloihin.

Mitä sisätiloissa voi sitten tehdä, sitä Kråkström ei halua vielä paljastaa. Koko puiston konsepti julkistetaan vasta myöhemmin, hän sanoo.

Hitusen lisää Japanin Muumi-puiston suunnitelmista paljastaa FinTech Globalin hallituksen puheenjohtaja, brittiläinen Robert Hirst.

Hirst kertoo uutistoimisto Bloombergille, että Japanin Muumi-puisto keskittyy enemmän luontoon kuin esimerkiksi Disneyn puistot Japanissa. Hirstin mukaan suunnitelmissa on tarjota esimerkiksi purjehdusta ja jättiläismäisiä puupalapelejä, jotka ovat paikallisten nuorten vankien veistämiä.

Hirstin mukaan tavoitteena on välttää Japanin muissa puistossa yleiset pitkät jonot ja luoda kokemuksesta tavallista rentouttavampi. Tässä teemapuistossa aiotaan panostaa myös hyvään ruokaan, ”vaihteeksi”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat