Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinalaisohjaaja puolustaa Matt Damonin valintaa sankarin rooliin

”Valkopesusta” syytetty ohjaaja Zhang Yimou sanoo, että kiinalais-amerikkalainen yhteistuotanto on esimerkki, josta muidenkin tulisi ottaa mallia

Kulttuuri
 
RTV
Zhang Yimou puolustautuu kannanotossaan ”valkopesu”syytöksiltä.
Zhang Yimou puolustautuu kannanotossaan ”valkopesu”syytöksiltä. Kuva: RTV

”Valkopesusta” syytetty kiinalaisohjaaja Zhang Yimou on vastannut aasialaisnäyttelijöiltä saamaansa kritiikkiin, joka koskee Matt Damonin valintaa elokuvansa sankarirooliin.

Damon esittää tarinan sankaria Yimoun ohjaamassa kiinalais-amerikkalaisessa suuren budjetin fantasiaelokuvassa The Great Wall, mikä on aiheuttanut närää aasialaisten keskuudessa.

HS kertoi aikaisemmin, että taiwanilais-amerikkalainen näyttelijä Constance Wu kirjoitti elokuvan tukevan rasistista myyttiä, jonka mukaan tarvitaan valkoinen mies pelastamaan maailma.

Zhang on kirjoittanut saamaansa kritiikkiin vastaten puolustuspuheenvuoron, jonka Entertainment Weekly -lehti julkaisi torstaina. Puheenvuorossaan Zhang ihmettelee, miksi ihmiset valittavat, kun kerrankin on tekeillä kansainväliselle yleisölle suunnattu elokuva, joka sijoittuu tuhannen vuoden takaiseen Kiinaan.

”Ensimmäistä kertaa tehdään todella suuren mittakaavan elokuvaa kansainväliselle yleisölle, jossa on mukana yksi kaikkien aikojen suurimmista kiinalaisista elokuvatyöryhmistä. Tekotapamme on esimerkki, joka kiinalaisen elokuvateollisuuden pitäisi omaksua muutenkin”, Zhang kirjoittaa lausunnossaan.

Ohjaajan mukaan neljää muuta elokuvan pääroolia näyttelevät kiinalaiset, eikä Damonin roolia oltu koskaan suunniteltukaan kiinalaiselle näyttelijälle, vaan ohjaaja oli alusta asti mielessään kuvitellut paikalle valkoisen näyttelijän. Elokuva on englanninkielinen, mutta se sijoittuu Kiinaan.

”Elokuvamme pohjautuu syvästi kiinalaiseen kulttuuriin. Matt Damon ei näyttele roolia, joka olisi alun perin suunniteltu kiinalaiselle näyttelijälle. Hänen roolihahmonsa saapuminen tarinaan on tärkeä juonen käännekohta”, Zhang kirjoittaa.

Zhang Yimou on ohjannut aiemmin muun muassa toimintaelokuvan Lentävien tikarien talo sekä Pekingin olympialaisten avajais- ja lopettajaisseremoniat vuonna 2008.

Kiinassa yhä useimmat elokuvatuottajat ovat kiinnostuneita yhteistyöstä amerikkalaisten elokuvantekijöiden kanssa kehittääkseen elokuvatekniikkaansa. Myös Kiinan hallitus on kiinnostunut vauhdittamaan kiinalaisten elokuvien läpimurtoa kansainvälisiksi katsojamenestyksiksi. Hollywoodilaistoimijoita vetää Kiinaan osittain avokätiset rahoittajat sekä elokuvateattereiden lipputuotot, jotka ovat nousseet maailman toiseksi suurimmiksi.

The Great Wall saa ensi-iltansa Kiinassa joulukuussa, ja Yhdysvalloissa sekä muualla maailmassa ensi vuoden alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat