Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Olen nykyään tällainen hautausmaaisä” – kirjan kirjoittaminen auttoi Tuomas Juntusta toipumaan lapsen kuoleman jälkeen

Tuomas Juntunen kirjoitti romaanin runsaan vuorokauden ikäisen tyttärensä kuolemasta.

Kulttuuri
 
Mika Ranta / HS
Omakohtainen esikoisromaani käsittelee lapsen menettämistä.
Omakohtainen esikoisromaani käsittelee lapsen menettämistä. Kuva: Mika Ranta / HS

Tuomas Juntunen oli luopunut kirjailijahaaveistaan jo vuosia sitten. Hän oli opiskellut kirjallisuutta Helsingin yliopistossa ja työstänyt erilaisia tekstejä opiskelijoiden kirjoittajaryhmä Nobelistiklubissa. Ryhmästä on ponnistanut vuosien mittaan useita kirjailijoita: Laura Honkasalo, Taina Latvala, Antti Ritvanen.

Toverit menestyivät, mutta Juntusen romaanintekele jäi puolitiehen.

”Vakavasti otettavimmat tekstini olivat jonkinlaisia nuoren miehen kasvutarinoita”, hän sanoo nyt. “Eivät ne tuntuneet julkaisemisen arvoisilta. Tuntui, että kaikki merkittävä ihmisenä olemisesta oli jo sanottu.”

Mika Ranta / HS
Tuomas Juntunen
Tuomas Juntunen

Juntunen luovutti ja alkoi tutkia muiden teoksia. Laudaturin arvoinen gradu syntyi muutamassa kuukaudessa, ja lahjakkaana pidetty tutkija sai työn jatkamiseen tutkijakoulupaikan ja erilaisia apurahoja. Vuonna 2012 hän väitteli Juha Seppälän tuotannosta.

Kaksi vuotta sitten kuitenkin tapahtui jotain sellaista, josta Juntusen oli pakko kirjoittaa.

Oli kesäkuun viimeinen päivä. Tuomas Juntunen ja hänen vaimonsa Aino Koivunen lähtivät synnyttämään esikoislastaan Kätilöopistolle. Taksi oli myöhässä, ja vaimon kivut kovia.

Synnytyksessä ei kuitenkaan pitänyt olla mitään erikoista, vaikka lapsi syntyisikin muutaman viikon etuajassa. Ultraäänitutkimuksessa ei ollut näkynyt mitään poikkeavaa. Raskaus oli edennyt normaalisti.

Epiduraalipuudutuksen jälkeen Juntunen lähetti appivanhemmilleen tekstiviestin: “Hei! Ollaan synnyttämässä. Kaikki on mennyt hyvin, ja Aino sai juuri epiduraalin.”

Kului muutama tunti, ja lapsi syntyi. Se parkaisi heikosti, ja pian se vietiin pois vanhempiensa luota. Vauva on vakavasti sairas, tuoreille vanhemmille kerrottiin. Lapsi, jota Juntunen ei ollut ehtinyt vielä pitää sylissään, kytkettiin kiinni elimistön toimintoja ylläpitäviin koneisiin.

Seuraavana päivänä lääkärit kertoivat, että vauvalla oli harvinaisen geenivirheen aiheuttama sairaus, peittyvästi periytyvä munuaisten monirakkulatauti.

Vauva sai hätäkasteessa nimekseen Martta. Seuraavana päivänä noin vuorokauden ikäinen lapsi irrotettiin koneista. Hoidon jatkaminen olisi tuottanut vauvalle vain kärsimystä, lääkärit sanoivat. Toivoa paranemisesta ei ollut.

Kun Martta irrotettiin koneista, Tuomas Juntunen sai lopulta pitää lastaan sylissä. Samalla hän lauloi tyttärelleen. Vaimo pyyhki kyyneleitä ja räkää Juntusen kasvoilta. Laulu oli sama, jota Juntunen muisti oman isänsä aikoinaan laulaneen lapsilleen:

Levon hetki nyt lyö / jo joutuvi yö. / Pieni armaani mun / nuku lauleluhun.

Hetki oli pian ohi, sillä vauva ei selvinnyt kauaa ilman lisähappea. Elottomaksi muuttunut pieni ruumis tuntui Juntusesta vieraalta: se ei enää ollut hänen lapsensa. Vanhemmat lähtivät kotiin. Hoitaja antoi mukaan paljon esitteitä. Päällimmäisenä oli keltainen paperinippu, jonka otsikossa luki mustin kirjaimin: Lapsesi on kuollut.

Jo synnytyksen jälkeisenä yönä Juntunen oli päättänyt, että hän alkaisi kirjoittaa. Aluksi tarkoitus oli kertoa elämästä sairaan lapsen vanhempana. Kun lapsi kuoli, aihe muuttui.

Kirjoittaminen auttoi käsittelemään surua.

”Välillä on tuntunut, että teksti on kaikki, mitä elämästä on jäljellä”, Juntunen sanoo.

Martan kuolema vei tutkijalta työkyvyn. Pitkän aikaa hän vain makasi sohvalla mitään tekemättä. Vanhemmat ja muu läheiset hoitivat käytännön asiat ruuanlaitosta lähtien.

Vähitellen toipuminen edistyi. Juntunen kävi terapiassa, ja myös sairaalapastorin kriisiapu oli pariskunnalle tärkeää.

Mutta jo pelkkä kirjoittamisen ajatus helpotti.

”Kun joutuu kokemaan jotain todella tuskallista, siihen saa etäisyyttä, kun miettii, miten asian myöhemmin tulee muotoilemaan hallituiksi lauseiksi.”

Lapsen kuolemasta voi selvitä, Juntunen sanoo, mutta se ei tarkoita unohtamista. Kuollutkin lapsi teki pariskunnasta vanhemmat.

”Olen nykyään tällainen hautausmaaisä”, Juntunen hymähtää.

Mika Ranta / HS
Tuomas Juntunen on kirjoittanut kirjan esikoisensa kuolemasta. Lapsi on haudattu Malmin hautausmaalle, minne Juntunen pyöräilee kotoaan.
Tuomas Juntunen on kirjoittanut kirjan esikoisensa kuolemasta. Lapsi on haudattu Malmin hautausmaalle, minne Juntunen pyöräilee kotoaan.

Hän käy Malmin hautausmaalla suunnilleen kerran viikossa. Siitä on tullut rutiinia. Hautausmaa ei ole enää pelottava paikka. Usein Juntunen katsoo ensin, miltä Martan hauta näyttää: pitääkö istuttaa uusia kukkia tai korjata pois loppuun palaneita kynttilöitä. Mutta haudalla käyminen on myös muistelua ja asian miettimistä.

”Oma suhteeni kuolemaan on muuttunut. Samalla kun järjestimme Martan hauta-asioita, tulimme hankkineeksi hautapaikan myös itsellemme. Asia on nyt konkreettinen: tuonne minä tulen menemään.”

Eikä ajatus omasta kuolemasta lapsen kuoleman jälkeen tunnu hänestä enää niin pahalta.

”Pahin on jo tapahtunut.”

Pian Martan kuoleman jälkeen Juntunen ja hänen vaimonsa alkoivat miettiä toisen lapsen hankkimista. He saivat selville, että on olemassa uusi tekniikka: geenit voidaan analysoida ja hedelmöitys toteuttaa diagnosoiduilla alkioilla. Tällöin geenivirheen vaaraa ei ole.

Kaksi vuotta kestänyt prosessi on ollut pitkä, kivulias ja kallis. Juntunen laskee, että yksityisellä lääkäriasemalla tehtyyn operaatioon on kulunut yhteensä yli 17 000 euroa.

Se on kuitenkin tuottanut tulosta. Juntusen vaimo on nyt raskaana. Laskettu aika on syksyllä.

Miltä se tuntuu?

”Tietenkin tässä on sellaisia huolia, mitä ihan tavallisella pariskunnalla ei ole. Mietin esimerkiksi, että miten osaan suhtautua vauvaan ihan uutena ihmisenä, enkä Martan korvaajana. Eikä lapsen saamiseen osaa sataprosenttisesti vieläkään uskoa.”

Oman lapsen kuolema on aihe, jota moni ei halua edes ajatella. Juntuselle kävi toisin. Martan kuoleman jälkeen hänen kiinnostuksellaan ei ollut rajoja. Asiasta puhumisen lisäksi hän luki paljon kirjoja aiheesta. Suurin osa teoksista, joita hän sai käsiinsä, oli omakohtaisia. Kaunokirjallisuutta löytyi vähemmän.

Mika Ranta / HS
Tuomas Juntunen käy Malmin hautausmaalla suunnilleen kerran viikossa.
Tuomas Juntunen käy Malmin hautausmaalla suunnilleen kerran viikossa.

”Kirjat lohduttivat, mutta suurin osa ei ollut kirjallisesti erityisen korkeatasoisia”, sanoo Juntunen.

Hän halusi kirjoittaa teoksen, joka nousisi yksityisen surun kuvaamisesta yleiselle tasolle. Kirjan, jossa tunteiden kuvaaminen ja analyyttinen pohdinta olisivat tasapainossa.

“Tietysti toivon, että kirja voisi antaa jotain samankaltaisia asioita kokemaan joutuville ihmisille. Lohtua, tai no, edes jotain.”

Elokuun 10. päivänä ilmestyvä Tuntematon lapsi on Juntusen esikoisromaani. Sen päähenkilö tarkkailee herkeämättä omia reaktioitaan. Teksti on usein itseironista, välillä omalla synkällä tavallaan myös humoristista.

Juntunen sanoo, että kaikki kirjan tapahtumat ovat totta. Ainoastaan niiden järjestystä on välillä muutettu, ja tietenkin osa asioista on jäänyt pois.

Lapsen kuolemasta ja surutyöstä hän sanoo oppineensa puhumaan avoimemmin, äärimmäisistäkin asioista. Aiemmin hän ei estyneisyytensä vuoksi osannut ilmaista hätäänsä ja pelkoaan.

”Kirjoittaminen on minulle luontevampi tapa käsitellä tunteita kuin puhuminen. Vaimolle moni kokemuksistani tuli tekstiä lukiessa yllätyksenä”, hän sanoo.

Silti hän ei ajattele, että näin oli tarkoitus tapahtua, jotta hän voisi oppia jotain.

”Usein lapsen kuolemaa kuvaavissa kaunokirjallisissa teoksissa lapsi ikään kuin vain käy äkkiä kuolemassa, ja sitten vanhemmat saavat hienoja oivalluksia elämästä.”

Juntunen tarkoittaa, että Martta oli itsessään tärkeä, eikä muuttanut isäänsä minkäänlaiseksi superihmiseksi.

Eikö edes jollain lailla vahvemmaksi?

”Ei oikeastaan. Enemmän kysymys on siitä, että jouduin pakon edessä löytämään itsestäni sellaista vahvuutta, mikä oli jossain piilossa jo valmiina.”

Suurin muutos on ollut se, että normaalin skaala on nykyään Juntusen mielessä paljon laajempi. Sillä kun kauheita asioita tapahtuu, ne ovat ensin hämmentäviä ja järkyttäviä.

Sitten niistä tulee vähitellen tavallisia. Osa arkea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat