Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tällainen on EDM-hitin anatomia: trooppisia tuulahduksia ja kahdeksan tahdin droppi

Tällä hetkellä EDM:ssä soi tropical house. Tuottaja Jurek Reunamäen mukaan elektroninen tanssimusiikki ei ole lähdössä minnekään.

Kulttuuri
 
Mistä koostuu EDM-hitti?
Mistä koostuu EDM-hitti?
Tuottaja Jurek kertoo mitkä soundit nyt purevat tanssilattialla. Toimittaja: Ida Sofia Hirvonen, kuvaus ja leikkaus: Mikko Peura

EDM (Electronic Dance Music) on laajuudessaan epämääräinen termi, koska se tarkoittaa nimensä mukaisesti ”elektronista tanssimusiikkia”. Sen juuret ovat 70-luvun discon jälkeen tehdyssä tanssimusiikissa ja 80-luvun lopun rave-kulttuurissa. Kattokäsitteen alle mahtuvat periaatteessa kaikki digitaalisesti tehdyn tanssimusiikin genret.

Roni Rekomaa
Weekend Festival 2015
Weekend Festival 2015

Silti EDM:n tunnelma on tunnistettava ja kappaleet rakentuvat kaavamaisesti. Kun kuulin ensimmäisiä kertoja EDM:ää, kokemus muistutti hetkeä, jolloin katsoin verkkokauppa.comissa toinen toistaan isompien ja laadukkaampien televisioiden ruutuja. Äänimaailma kuulostaa korvissani yhä niin eläväksi viritetyltä, että se muuttuu elottomaksi samalla tavalla kuin korkearesoluutioinen kuva HD-television ruudulla. Se on täynnä elämää suurempia tunteita, se ympäröi kuulijan kokonaan nousuisella tunnelmallaan ja jättää silti ulkopuoliseksi. Soundissa ei ole yhtään tyhjää tilaa.

Musiikkitoimittaja Simon Reynolds on kutsunut efektiä digitaaliseksi maksimalismiksi. Digitaalinen maksimalismi ei ole uusi tendenssi, vaan se on tanssimusiikin lisäksi jo pitkään läpäissyt valtavirran popmusiikkia. Olen kasvanut vuosikymmeniä vanhan pop- ja rockmusiikin parissa, joten kuulen soundin eri tavalla, kuin siihen tottunut ihminen. On aika lähestyä asiantuntijaa, suomalaistuottaja Jurek Reunamäkeä. Reunamäki on tuottanut muun muassa Antti Tuiskun uuden albumin, jossa EDM-vaikutteet sulautuvat suomalaiseen bilepoppiin. Hänen luulisi pystyvän selittämään, mistä on kyse.

EDM:ssä on lukuisia alagenrejä, esimerkiksi dubstepiä, tropical housea, dancehallia ja trancea. Ikään kuin kaikki elektroninen tanssimusiikki mahtuisi sateenvarjon alle. Silti kukaan ei sanoisi perinteistä housea EDM:ksi. Mikä tekee kappaleista leimallisesti EDM:ää?

”Suurilla lavoilla esitettävät EDM-kappaleet rakentuvat tutuista elementeistä. Soittimet ovat joko valmiiksi ohjelmoituja tai ne ohjelmoidaan itse. Sävellys ja sanoitus ovat yleensä jonkun muun kuin DJ:n tekemiä. Ensin tulee intro, jossa rakennetaan fiilistä, sitten nostatus ja droppi. Mukana on myös ’huukki’, eli syntetisaattoririffi, jota ensin ikään kuin ’kutsutaan’ esiin soittamalla melodiasta vain pätkiä ja vasta biisin edetessä riffi antautuu kokonaan kuultavaksi. Välissä on yksi tai kaksi säkeistöä, ehkä C-osa. Kuuntelijat osaavat odottaa, että nyt tulee kuudentoista tahdin nostatus, ja sitten kahdeksan tahdin droppi. Se vain kuuluu genreen”, Reunamäki kertoo studiollaan Kruununhaassa.

Mikko Peura / HS
Antti Tuiskunkin tuottajana toiminut Jurek Reunamäki studiossaan Kruununhaassa.
Antti Tuiskunkin tuottajana toiminut Jurek Reunamäki studiossaan Kruununhaassa.

Musiikkimedia Pitchfork julisti tänä vuonna EDM:n kuolleeksi. Isot nimet, kuten Avicii ovat lopettaneet kiertämisen ja maailman suurimpia EDM-festivaaleja järjestänyt SFX Entertainment meni keväällä konkurssiin. SFX Entertainmentin järjestämien TomorrowWorldin ja Electric Zoon kaltaiset festivaalit perustuvat kapitalismin tavoin jatkuvaan kasvuun, siihen, että tapahtumilla on vuosi vuodelta isompi yleisö, loisteliaammat ilotulitteet ja disneylandimaisemmat lavarakennelmat. DJ-palkkiot ovat kasvaneet niin suuriksi, ettei esimerkiksi Messukeskuksen Summer Soundia voida järjestää tänä vuonna. Maksa 300 000 euroa, niin saat bileisiisi David Guettan soittamaan hittejään muistitikulta. Kotimainen Weekend on tänä vuonna paisunut suuremmaksi kuin koskaan, mutta loputtomiin kasvu ei voi kestää. Onko EDM eurodancen kaltainen ilmiö, jonka huippuhetki on jo mennyt ja romahdus käynnissä?

”Ei todellakaan ole. Yleisö on kyllä odottanut, että milloin tämä musiikki loppuu, mutta se on vasta vakiintunut osaksi valtavirran genrejä siinä missä vaikka pop, rock tai hiphop. Elektroniseen tanssimusiikkiin tulee kuitenkin uusia trendejä, jotka muuttavat soundia”, Reunamäki vakuuttaa.

Tällä hetkellä tanssimusiikissa soi tropical house, appelsiinilimonadin lailla pulppuileva, tuulahdustentäyteinen palmunlehväsoundi, jonka vaikutus on levinnyt myös valtavirtapoppiin. Ihmiset ovat kyllästyneet EDM:n tunnetuksi tekemään raskaaseen paineeseen ja tanssivat mieluummin rennommassa ja orgaanisemmassa tunnelmassa. Poissa on esimerkiksi David Guettan ja Skrillexin muutama vuosi sitten tunnetuksi tekemä epileptinen kaahaus.

”Uusissa biiseissä akustisia elementtejä yhdistetään bailattavuuteen. Diplo ja Skrillex veivät Justin Bieberin uudella levyllään onnistuneesti ajankohtaisimman soundin maailmaan tuottamalla kappaleet tropical housesta tutuilla elementeillä”, Reunamäki sanoo.

Reunamäen mukaan seuraaviksi isoiksi soundeiksi ovat nousemassa Karibian maissa syntyneet genret, kuten dancehall ja reggaeton. Nyt niitä tekevät Major Lazer ja Drake. Trendeillä kestää kuitenkin pari vuotta kasvaa täyteen mittaansa.

Vesa-Matti Väärä
Major Lazer Ruisrockissa 2016
Major Lazer Ruisrockissa 2016

Erityistä ilmiössä on paikattomuus ja hetkessä eläminen. 2000-luvun alun dubstep oli voimakkaasti lontoolaisilla klubeilla syntynyt genre, mutta EDM:llä ei ole kotia, ellei lasketa Tomorrowlandin kaltaisia jättifestivaaleja, jotka ovat tanssiyleisön pyhiinvaelluspaikkoja ja elämyspuistoja.

”Ennen sanottiin, että suomalainen musiikki tulee hirveässä jälkijunassa. Netti on kuitenkin poistanut etäisyydet ja tekijät pysyvät kärryillä uusista jutuista. Iso suomalaisyleisö tosin pitää ’totuttaa’ uusiin genreihin toteuttamalla ne tarpeeksi ’juntisti’, tai siis, tekemällä niistä poppia. Esimerkiksi Antti Tuiskun Keinutaan oli tällainen kappale. Sehän on käytännössä dancehallia”, Reunamäki nauraa.

Toisaalta Reunamäen mukaan suomalainen yleisö on avoimempaa ja vähemmän konservatiivisempaa, kuin vaikkapa Yhdysvalloissa. Tanssipopilla ei ole vielä Suomessa vakiintuneita perinteitä, joten tekijät uskaltavat ottaa ennakkoluulottomasti vaikutteita, jotka olisivat ulkomailla liian riskialttiita.

”Esimerkiksi Hank Solon Söpö-kappaleessa on vaikutteita lontoolaisen PC Music-kollektiivin musiikista, joka on maailmanlaajuisesti marginaaliin jäänyt soundi”, Reunamäki analysoi.

Tuottaja- ja DJ-vetoinen tanssimusiikki on vasta nouseva ilmiö Suomessa, joten Weekend on ottanut päälavalleen poptähden. Miksi kuitenkin miltei tyylipuhtaan dancehall-hitin tehnyt Antti Tuisku aiheuttaa ”someraivon”?

Vesa-Matti Väärä
Antti Tuisku
Antti Tuisku

”Kirjoittamattomien sääntöjen mukaan EDM:n täytyy olla tuottaja-tai DJ-vetoista, eikä siinä ole tempojen tai sovitusten kanssa niin paljon kokeilunvaraa kuin popissa. Tuisku on yksinkertaisesti sekä taustaltaan että esiintymistyyliltään liian poppia, jotta häntä voisi kutsua EDM-artistiksi ”, Reunamäki summaa.

Ticketbisin raportin mukaan maailmalla EDM-festivaalien lipunmyynti laski viime vuonna kokonaisuudessaan puoleen, mutta Lollapaloozan kaltaiset vaihtoehtofestarit kasvattivat kävijämääriään. Siksi ei yllätä, että Weekend haluaa nyt profiloitua mieluummin ”yleiseksi popmusiikkifestivaaliksi”, kuin EDM-tapahtumaksi. Silloin tapahtumalla voi olla vielä tulevaisuus, vaikka varsinainen EDM-huuma lopahtaisi lopullisesti.

Hitin anatomia: Alan Walker-Faded

Spotify ei itse julkaise dataa eri maiden kaikkien aikojen kuunnelluimmista kappaleista, mutta epävirallisen Kworb.net-listasivuston mukaan Alan Walkerin Faded on suoratoistopalvelun kaikkien aikojen kuunnelluin kappale Suomessa. Sen on tehnyt vasta 18-vuotias norjalaistuottaja, joka esiintyy lauantaina Weekend-festivaaleilla. Kuuntelemme kappaleen Jurek Reunamäen kanssa.

Surumielisen kappaleen tempo on hitaampi kuin tanssittavammissa EDM-kappaleissa. Pianointro on kuin suoraan vuosituhannen vaihteen nu metal-yhtye Linkin Parkin In the End-kappaleen alusta. Silti siinä toistuvat tyypilliset EDM-kappaleen elementit: leijuva alku, tunnelman tiivistyminen ja ”huukin” esiin houkuttelu, droppi ja tunteikkaasti lauletut, melodiset säkeistöt.

”Jos EDM-kappale nousee suuren yleisön suosioon, siinä on yleensä mukana rajoja rikkovia elementtejä, jotka vievät tyylin kohti perinteisempää pophittiä. Tämä biisi on vedonnut etenkin suomalaisiin, koska siinä on paljon slaavilaista melankoliaa. Melodia voisi olla vaikkapa venäläisbändi t.A.T.u:n biisistä ja syntetisaattorihuukki on tyypillinen tranceriffi soitettuna puolet hitaammalla temmolla”, Reunamäki kertoo.

Elektronista tanssimusiikkia syytetään usein historiattomuudesta ja toisaalta kehutaan siitä, että se soveltuu täydellisesti aikaan, joka on niin saumattoman digitalisoitunut, että ajan ja paikan rajat hälvenevät sekä teknologiasta on tullut ubiikkia. Kuitenkin myös EDM-musiikissa nostalgialla voi vedota tunteisiin.

Esimerkiksi vuonna 2000 ilmestynyt Daruden Sandstorm soi yhä tiuhaan Weekend-esiintyjien DJ-seteissä. Trancehitti on vakiinnuttanut asemansa EDM-klassikkona.

”Fadedissa on Sandstormin tavoin kaikuja ajasta, johon ihmiset mielellään palaavat osittain ironisessa mielessä. Kappale on kuitenkin täysin tosissaan tehty ja koskettava. Hieno biisi!” Reunamäki kehuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat