Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija tekee pedoista viisimetrisiä taideteoksia – ”Lapset ovat tehneet graffiteja pienestä pitäen”

Jussi TwoSeven siirsi villieläimensä muraaleista näyttelyksi Galleria Heinon seinille

Kulttuuri
 
Heidi Piiroinen / HS
Isoja eläinmuraaleja maalaava JussiTwo Seven maalasi Galleria Heinon seinät täyteen eläimiä.
Isoja eläinmuraaleja maalaava JussiTwo Seven maalasi Galleria Heinon seinät täyteen eläimiä. Kuva: Heidi Piiroinen / HS
Kuka?

Jussi TwoSeven

 Syntynyt Espoossa 1983. Taiteilijanimen taustalla on monessa elämänvaiheessa toistunut numeroyhdistelmä.

 Itseoppinut kuvataiteilija. Diplomi-insinööri Aalto-yliopistosta.

 Julkisia teoksia vuodesta 2006. Osallistunut useisiin näyttelyihin koti- ja ulkomailla.

 Teoksia mm. Heinon ja Helsingin taidemuseon kokoelmissa.

 Asuu Espoossa. Perheeseen kuuluu puoliso ja neljä lasta.

Kun Suomi heinäkuussa siirtyi lomalle ja ulkoilmaan, linnoittautui taiteilija Jussi TwoSeven, 33, sisälle Uudenmaankadun Galleria Heinoon. Voimapaperilla peitettyjen ikkunoiden takana hän uurasti viisi viikkoa valtavien seinämaalausten kimpussa.

Nyt jättiurakka on valmis, roiskeet putsattu ja gallerian ikkunat auki. Yleisö pääsee katsomaan teoksia lauantaista alkaen.

Silloin galleriassa katsoo vastaan jopa viisimetrisiä eläimiä – muutama karhu, ilves, huuhkaja sekä kanahaukkoja. Upeita, myyttisiä petolintuja ja isoja nisäkkäitä, joita harva suomalainen on koskaan nähnyt luonnossa.

Heidi Piiroinen / HS
Jussi TwoSeven
Jussi TwoSeven

Ei taiteilijakaan. Skate and destroy -lippiksessään TwoSeven ei näytä eräilijältä, eikä sitä olekaan. Eläimiin hän on tutustunut pääosin täytettyinä, museoissa.

”Olisi joskus kiva maalata vaikka hiirikin noin isoon kokoon, mutta nyt mukaan pääsi vain näitä ylväitä eläimiä”, TwoSeven sanoo.

Näyttelyllä hän haluaa muistuttaa siitä, etteivät eläimet urbaanissa ympäristössäkään ole vain haitta tai hyödyke.

”Eläimet ja ympäröivä luonto pitäisi huomioida paremmin myös täällä kaupungissa. Olisi myös tyhmää maalata pelkkää kaupunkikuvaa kaupunkiin”, sanoo aiemmin myös kaupunkikuvia tehnyt taiteilija.

TwoSeven on tehnyt graffiteja teini-ikäisestä asti. Ihan uudelle kierrokselle tunnetun katutaiteilijan ura lähti, kun hän viime vuonna sai Suomen Kulttuurirahastolta vuoden työskentelyapurahan katutaideteosten tekemiseen.

”Ensin mulla oli vain luonnoksia. Etsin kaupungilta sopivia paikkoja ja aloin ehdotella niitä Helsingin ja Espoon kaupungeille. Se ei todellakaan ollut helppoa”, hän kertoo.

Muraaleista oli vähän kokemuksia, eivätkä virkamiehet oikein tienneet miten suhtautua. Vetoapua tuli Espoon Emmasta ja Helsingin taidemuseosta, ja lopulta TwoSeven sai Espoolta jopa kannustusstipendin.

Heidi Piiroinen / HS
Jussi TwoSevenin isot eläinmaalaukset täyttävät Galleria Heinon. Kuvassa vipeltää galleriakoira Beta.
Jussi TwoSevenin isot eläinmaalaukset täyttävät Galleria Heinon. Kuvassa vipeltää galleriakoira Beta.

Taiteilija maalasi Espoon keskukseen viime vuonna teoksen, jossa on viisi karhua. Leppävaara sai kanahaukkoja ja Pasila huuhkajan. Nyt nämä samat eläimet pääsivät muutaman uuden teoksen rinnalla yhdessä sisätiloihin.

”Täällä galleriassa on paljon helpompi maalata kuin ulkona, jossa tuulee aina. Toisaalta täällä seinäpinta on tasainen eikä anna mitään anteeksi, toisin kuin röpelöinen betoni”, hän sanoo.

TwoSeven käyttää sabluunatekniikkaa. Spray- ja akryylimaalilla maalaaminen on sen avulla nopeaa, mutta ennen kuin sinne asti pääsee, pitää väkertää pitkään sabluunien parissa.

”Sabluunoissa meni koko alkuvuosi. Ennen leikkasin ne kaikki käsin, mutta näin isoissa teoksissa se olisi järjetöntä. Minulla on tietokoneohjattava tarraleikkuri, mutta se ei leikkaa paksua pvc-kalvoa läpi asti. Kaikki pitää nyppiä veitsen avulla pois”, hän kertoo.

Juhannuksen jälkeen TwoSeven vetäytyi galleriaan. Siellä jättimäiset valkoiset kankaat viriteltiin seiniin. Ensin TwoSeven hahmotteli elukan pään muodon kankaalle.

Sitten hän roiskutteli paljon vettä kankaalle, siihen päälle mustaa maalia läpimärällä telalla, ja sitten taas vettä. Näin saatiin aikaan voimakkaat valumajäljet. Lopuksi hän maalasi spraylla sabluunakerrokset taustan päälle.

”Paras hetki oli, kun pääsin roiskimaan oikein valuvaa mustaa maalia tyhjälle, isolle valkoiselle pinnalle”, hän kertoo.

Jussi TwoSevenillä ei ole muodollista taidekoulusta. Hän on valmistunut diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistosta ja opiskellut siellä myös muotoilua.

”Piti tehdä jotain fiksua jotta äiti olisi tyytyväinen”, hän nauraa.

Mutta taide on seurannut häntä lapsuudesta ja Espoon kuvataidekoulusta alkaen. Nuoruuden graffitiseikkailujen jälkeen hän on kehitellyt omaa sabluunatekniikkaa vähän pienempään kokoon.

Nyt TwoSeven opettaa graffitien tekoa omille lapsilleen. Esikoinen on 12-vuotias, nuorin vasta seitsemän kuukautta.

”Lapset ovat käyneet tekemässä graffiteja pienestä pitäen. Vanhimmalla pysyy spraymaalipurkki jo hyvin kädessä”, TwoSeven sanoo.

Syyskuussa TwoSeven lähtee Norjaan tekemään isoa seinämaalausta Sandnesiin NuArt Sandnes Art Trail -katutaidetapahtumaan.

”Minulla on viikko aikaa tehdä sadan neliön maalaus. Toivottavasti ei sada vettä, muuten tulee aikamoinen kiire”, hän sanoo.

Jussi TwoSeven: Avara luonto 6.–28.8. Galleria Heinossa (Uudenmaankatu 16–20). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Näihin ehdit vielä!

 Tom of Finland: The Pleasure of Play Taidehallissa 7.8. saakka. Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen elämäntyötä esittelevä näyttely tuo esiin loistavan piirtäjän ja pullistelee miehisyyttä kaikissa muodoissaan.

 Ai Weiwei: Exaggeration Galerie Forsblomilla 19.8. saakka. Monipuolinen näyttely antaa hyvän kuvan Kiinan, ja jopa koko maailman, tunnetuimman nykytaiteilijan tuotannosta, jossa yhdistyy Kiinan historia ja nykypäivä, teollisuus ja hienoin perinteinen käsityö.

 Broken Relationships Helsingin kaupunginmuseossa 11.9. saakka. Päättyneistä rakkauksista muistuttavat arkipäiväiset esineet koskettavat, paikoin myös tragikoomisuudellaan.

 Ron Mueck Sara Hildénin taidemuseossa 16.10. saakka. Australialaistaiteilijan hyperrealistiset veistokset häkellyttävät. Tampereelle kannattaa lähteä koko perheen voimin, sillä näyttely sopii kaikille vauvasta vaariin.

 Choi Jeong Hwa: Happy Together 18.9. saakka Kiasmassa. Korealaistaiteilijan näyttely on värikäs ilottelu muoville, materiaalille, johon meillä ihmisillä on niin vaikea suhde. Näyttelyssä saa myös leikkiä. Ernesto Neton puuvillakudoksesta tehtyihin installaatioihin voi sukeltaa 4.9. saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat