Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Altiero Spinelli oli uuden Euroopan isä – häntä ei kuitenkaan juuri tunneta

Ajatus yhteisestä Euroopasta syntyi vankilassa, jossa Mussolinin vastustajat viruivat 30-luvulla.

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.

Pienellä Ventotenen vankilasaarella Lazion maakunnassa noin 50 kilometrin päässä Italian rantaviivasta on yllättävän iso merkitys Euroopalle sellaisena kuin me Euroopan nykyään tunnemme. Se on nimittäin paikka, josta Euroopan yhdentyminen alkoi. Sinne Italian fasistihallinto karkotti Roomassa syntyneen kommunistin Altiero Spinellin heinäkuussa 1939. Jo monet vankilat läpi kolunnut Spinelli oli kärsinyt tuomiotaan Ponzan saarella vuodesta 1937. Italian fasistijohtaja Benito Mussolini, Il Duce, piti häntä vaarallisena poliittisena vastustaja, jota ei sopinut päästää vapauteen.

Ventotenen julistuksen vankilassa laatinut Altiero Spinelli (1907–1986) on sodanjälkeisen uuden Euroopan isä, vaikka hänellä ei ole yhtä vankkaa mainetta Euroopan unionin henkisenä isänä kuin Robert Schumanilla ja Jean Monnetilla. Suomessa hän on jäänyt varsin tuntemattomaksi poliittiseksi vaikuttajaksi, eikä kovin moni tiedä hänen panostaan sille kehitykselle, joka on vienyt Euroopan unionia kohti syvempää integraatiota, kohti liittovaltiota.

Ventotenen julistus vapaan ja yhtenäisen Euroopan puolesta salakuljetettiin ohuille sätkäpapereille kirjoitettuna vankilasaarelta manner-Italiaan kesäkuussa 1941, jolloin operaatio Barbarossa, natsi-Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon, alkoi.

Mikään tuntematon tai unohdettu suuruus Altiero Spinelli ei kuitenkaan ole. Italiassa Spinelliä ja hänen saavutuksiaan kunnioitettiin puolitoista vuotta sitten, kun Italian valtiollisen televisio- ja radioyhtiön Rain ykköskanavalla esitettiin hänestä tehty elämäkertaelokuva Un mondo nuovo (Uusi maailma). Alberto Negrin ohjaamassa elokuvassa Altiero Spinelliä näytteli Vinicio Marchioni.

Keystone
Altiero Spinelli esitti yhtenäisen ja demokraattisen Euroopan liittovaltion muodostamista rauhan turvaamiseksi.
Altiero Spinelli esitti yhtenäisen ja demokraattisen Euroopan liittovaltion muodostamista rauhan turvaamiseksi.

Mutta kuka 32-vuotiaana Ventotenen vankilasaarelle siirretty Altiero Spinelli oli? Miten hänestä tuli yhdentyvän Euroopan henkinen isä? Miten radikalismi nielaisi hänet Italiassa, jossa kommunismi oli fasistihallinnolle sananmukaisesti punainen vaate? Miten hän päätyi ajatukseen eurooppalaisesta federalismista?

Altiero Spinelli syntyi 31. elokuuta 1907 Roomassa, mutta vietti varhaislapsuutensa Brasiliassa sijaitsevassa Campinasissa, jossa hänen isänsä toimi Italian varakonsulina. Isä oli vakaumuksellinen sosialisti ja ateisti. Perheen palattua Roomaan 1912 Spinelli aloitti koulunkäynnin, eikä tässä vaiheessa vielä kapinoinut auktoriteetteja vastaan. Liioin ensimmäisen maailmansodan synnyttämä kuohunta Italiassa ei häntä sanottavasti koskettanut.

Poliittinen ilmapiiri kuitenkin kärjistyi vuosi vuodelta. Samalla henkinen ilmapiiri muuttui vainoharhaiseksi ja väkivaltaiseksi. Tulevan diktaattorin Benito Mussolinin puolisotilaalliset squadristit, mustapaidat marssivat Roomaan 28. lokakuuta 1922 ja vaativat valtaa fasisteille. Kaksi päivää myöhemmin Italian kuningas Viktor Emanuel III nimitti Mussolinin maan uudeksi pääministeriksi ja pyysi tätä kokoamaan mieleisensä hallituksen. Vielä lukiossa opiskellut Spinelli järkyttyi fasistien valtaannoususta ja alkoi kiinnostua kommunismista.

Sosialisti-isän oli vaikea hyväksyä sitä, että hänen poikansa veljeili kommunistien kanssa. Altiero Spinellistä tulikin Italian kommunistisen puolueen jäsen vuonna 1924 – samana vuonna, kun fasistit murhasivat tunnetun anti-fastistin Giacomo Matteottin Rianossa noin kahdenkymmenen kilometrin päässä Roomasta. Spinelli radikalisoitui ja ryhtyi työskentelemään maanalaisessa kommunistisolussa, joka vaikutti erityisesti Trionfalen kaupunginosassa Roomassa.

Tiukkasävyisiä marxilaisia lehtisiä toimittanut Spinelli joutui lähtemään Roomasta poliisia ja fasisteja pakoon alkuvuodesta 1927. Hänet pidätettiin kumouksellisesta toiminnasta saman vuoden kesäkuussa Milanossa ja tuomittiin kuudeksitoista vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankilaan – tuomio oli päätetty jo ennen oikeudenkäyntiä. Siitä alkoi Rooman La Sapinzan yliopiston oikeustieteen ylioppilaan toinen ura. Vankilassa hänen poliittinen vaikutusvaltansa kasvoi.

Vuotta myöhemmin pidätettiin Torinossa myös Spinellin silloinen naisystävä matemaatikko Battistina ’Tina’ Pizzardo, joka 1930-luvulla ystävystyi kirjailija Cesare Pavesen kanssa.

Fasistien erityinen oikeusistuin Tribunale speciale per la difesa dello Stato passitti Aliero Spinellin aluksi San Vittoren vankilaan Milanossa. Kymmenen vuoden ja eri vankiloiden jälkeen hänet kuljetettiin Roomassa sijaitsevaan pahamaineiseen Regina Coelin vankilaan, jossa hän odotti vapauttamista, koska oli kärsinyt tuomiostaan jo kymmenen vuoden mittaisen siivun. Tässä vaiheessa hänen suhteensa Tina Pizzardon kanssa oli kuihtunut lopullisesti. Pizzardo oli nainut puolalaiskommunistin Henek Rieserin huhtikuussa 1936.

Mussolinin hallinto ei kuitenkaan vapauttanut Spinelliä, joka ei suostunut lopettamaan fasistien vastaista kritiikkiään. Siksi hänet karkotettiin kahdeksi vuodeksi Ponzaan, josta hänet siirrettiin 800 muun poliittisen vangin kanssa Ventoteneen.

Eristetyllä vankilasaarella Altiero Spinelli joutui hankaukseen monien muiden poliittisen vankien kanssa sen jälkeen, kun hän luopui stalinismista. Hän katsoi, että näytösoikeudenkäynnit, terrori, sensuuri ja puhdistukset osoittivat fasismin/natsismin ja kommunismin käyttävän samoja keinoja ideologiansa pyhittämiseen.

Samanhenkiset sielut Altiero Spinelli löysi radikaalista vasemmistotoimittajasta Ernesto Rossista ja italianjuutalaisesta filosofista Eugenio Colornista, joka oli pidätetty syyskuussa 1938 Triestessä ja tuomittu viiden vuoden vankeuteen. He alkoivat pohtia keskenään, millaiselta sodanjälkeinen Eurooppa voisi näyttää, jotta vanhoja virheitä ei toistettaisi taas uudestaan.

Kolme kilometriä pitkästä ja vain 800 metriä leveästä Ventotenestä tuli yhtenäisen Euroopan koelaboratorio.

Eugenio Colornin vaimo, radikaalisosialisti Ursula Hirschmann, salakuljetti sätkäpapereille kirjoitetun Ventotenen julistuksen partisaaneille manner-Italiassa – sätkäpaperit piilotettiin peltirasian valepohjan alle. Hirchsmannista tuli Altiero Spinellin vaimo sen jälkeen, kun Pietro Kochin johtama fasistiosasto oli ampunut hengiltä vankilasta paenneen Colornin toukokuussa 1944 Roomassa. Colorni kirjoitti manifestin esipuheen.

Vaikka Ventotenen julistus syntyi pienellä jumalanhylkäämällä vankilasaarella, EU:n komission jäseneksi vuonna 1970 päätyneen Altiero Spinellin ajan oloon radikaali visio koski kokonaista maanosaa. Hän korosti, että sodat ja poliittisten jännitteiden synnyttämät konfliktit voitiin estää vain kitkemällä turha nationalismi, ideologinen vastakkainasettelu ja kansallisten etujen ylivalta. Siihen tarvittiin oma eurooppalaisista valtioista riippumaton poliittinen instituutio.

Nyt tämän instituution, Euroopan unionin, täytyisi visioida omaa tulevaisuuttaan yhtä ennakkoluulottomasti kuin Altiero Spinelli teki Ventotenen vankilasaarella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat