Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Weekend-festivaalin suositulla asusteella, lei-kukkaseppeleellä, on pitkä historia

Lei voi löytyä paitsi intialaisista rituaaleista myös rocktähtien kaulasta

Kulttuuri
 
Iida Sofia Hirvonen
Roni Rekomaa
Lei-kukkaseppeleellä on pitkä historia.
Lei-kukkaseppeleellä on pitkä historia. Kuva: Roni Rekomaa

On taas se aika vuodesta, kun Helsingissä nähdään muovikukista tehtyjä värikkäitä leitä ja seppeleitä, kun Weekend Festival kokoaa nuoret yhteen juhlimaan ennen koulun alkua. Heimoasusteella on kuitenkin vaiheikkaat juuret, jotka vievät sen kulttuurisen omimisen rajamaille.

Intiassa leitä käytetään rituaaleissa, esimerkiksi jumalten palvontamenoissa ja hääseremonioissa symboloimaan, kuinka spirituaalinen energia siirtyy puolisolta toiselle.

Intiaan saapuvat matkaajat saavat maahan saapuessaan kaulaansa lein merkiksi siitä, että he ovat tervetulleita ja kunnioitettuja vieraita. Havaijilla lei symboloi erilaisia lämpimiä tunteita, joiden aste vaihtelee kiitollisuudesta rakkauteen riippuen siitä, mitä kukkaa seppeleessä käytetään.

Tutuissa kuvissa Beatlesin jäsenet poseeraavat valkoisissa vaatteissa, kukista tehdyt seppeleet kaulassaan. Vuonna 1968 Beatles matkusti Intiaan tapaamaan joogi Maharishi Maheshia ja opiskelemaan transsendenttista meditaatiota.

60-luvulla flower power symboloi Vietnamin sodan vastaista liikehdintää. Nuori sukupolvi halusi viestiä kukkien avulla, etteivät he yhdy tuhoisaan länsimaiseen elämäntapaan, vaan kaipaavat rauhaa ja rakkautta.

Detroitissa kehittynyt tekno on korostanut kuvastossaan tunteettomuutta ja cyberpunk-henkistä synkkään tulevaisuuteen varustautumista mahdollisimman kehittyneellä teknologialla. EDM-kulttuurin henkiset juuret ovat kuitenkin 90-luvun vaihteen reivikulttuurissa, jonka sanoma syleilee hippiliikkeen tavoin rauhaa ja rakkautta.

Vuonna 1989 Berliinissä järjestetyn Love Parade -reivitapahtuman ideologia oli ”rauha, ilo ja pannukakut”. Se halusi korostaa yhteenkuuluvuutta ja rakkautta kahtia jakautuneessa kaupungissa. Rakkauden viesti levisi serotoniinia vapauttavan MDMA-huumeen mukana syvemmälle reivikulttuuriin. Leit palasivat yleisön kaulaan 90-luvun puolivälissä Goalla, jossa järjestettiin psykedeelisiä trancebileitä.

EDM-yleisöä ei yhdistä poliittinen liikehdintä, koska pirstoutuneessa ajassa nuorilla ei voisikaan olla yksittäisiä vallitsevia arvoja, joita vastustaa. EDM-festivaaleilla kukat edustavat kuitenkin yhä yhteenkuuluvuutta ja rakkautta. Tunne ei ole radikaali, mutta se on pakoa maailmasta, joka on muuttunut jatkuvaksi yksilölliseksi identiteettityöksi. Tänä viikonloppuna sen kaipuusta kertoo Weekend Festivalin jäljiltä maassa lojuva tekokukanpalasista koostuva roska.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat