Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Suomessa ei ole yhtään kaikkien tuntemaa EDM-hittiartistia?

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Vesa-Matti Väärä
Lean on -hitistä tunnetun Major Lazerin Diplo Ruisrockin yleisön käsien päällä kesällä 2016.
Lean on -hitistä tunnetun Major Lazerin Diplo Ruisrockin yleisön käsien päällä kesällä 2016. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Vuoden väsynein musiikkikeskustelu käytiin jo alkukesästä. Kaikki alkoi, kun vanhat parrat intoutuivat pohtimaan porukalla, miten festareilla ei ole tarjolla tarpeeksi rock-musiikkia.

Rock-haikailijoiden keskuudessa suurimmaksi syntipukiksi on noussut elektroninen tanssimusiikki, tiiviimmin EDM, jonka nousukiito on jatkunut koko 2010-luvun.

Major Lazerin jättihitti Lean On on kaikkien aikojen kuunnelluin kappale Spotifyssa. Tänä viikonloppuna järjestettävä, EDM-musiikin kärkinimet kokoava Weekend Festival on noussut yhdeksi vuoden isoimmista tapahtumista ja kasvanut kolmen maan laajuiseksi. Oheistapahtumineen se kerää 300 000 kävijää.

Juuri Weekend Festivalin suosion ja rock-musiikin haikailun väliin tiivistyy yksi ongelma, joka on jäänyt kaiken muun mutinan ohella aivan liian vähälle huomiolle.

Suomessa ei ole edelleenkään yhtään kansainvälisesti tai edes kansallisesti kaikkien tuntemaa EDM-hittiartistia.

Sen vuoksi esimerkiksi Himoksen Iskelmä-festivaali pystyy vetämään tapahtuma-alueen täyteen pelkästään kotimaisilla nimillä, kun Weekend kärrää maamme täyteen ulkomaisia artisteja.

Tuntuu suorastaan hullulta, että Suomessa on valtava kysyntä EDM-musiikille ja että silti meillä, toisin kuin Ruotsissa, ei ole yhtään Aviciin, Axwellin tai Sebastian Ingrosson kaltaista kaikkien tuntemaa elektronisen musiikin suurnimeä. Tässä yhteydessä ei huomioida Darudea, jonka suosio on lähinnä retro-pohjaista fiilistelyä.

Niinpä koko kansan tuntemia nimiä valitessaan Weekend Festivalin on valittava myös Iskelmä-festivaaleilla esiintynyt Antti Tuisku, jonka musiikki on suomalaisista valtavirta-artisteista lähimpänä EDM-tyyliä.

Olisi toki väärin sanoa, ettei suomalaisten EDM-kysyntään olisi tarjontaa. Elektronisen musiikin artisteja ja hyviä kotimaisia dj-nimiä meillä on useita. Tällä hetkellä kovinta nousua tekee UFO-hitistään tunnettu vasta 18-vuotias Alex Mattson, joka voi hyvinkin olla ensimmäinen aviciimme.

Lupaavia ovat myös muun muassa Ninth Floor, On June ja Thastor, joista kaikki eivät edes esiinny tämän vuoden Weekendeillä.

Tällä hetkellä yksikään heistä ei silti vedä minkään festarin päälavaa täyteen. Ehkä asiat olisivat toisin, jos keskittyisimme enemmän katsomaan tulevaisuuteen ja haaveilemaan vähemmän rock-kapinan perään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat