Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tapahtui olympialaisten avajaisten tv-lähetyksessä? Samba kuulosti tulevan viereiseen huoneeseen unohtuneen kännykän kaiuttimesta

Värikkään ja visuaalisesti räiskyvän show'n onneton äänitoteutus oli tv-lähetyksen pahin puute.

Kulttuuri
 
Rio Gandara / HS
Rion olympialaisten avajaiset olivat komeat, vaikkakin pienimuotoisemmat kuin aiemmissa olympiakisoissa.
Rion olympialaisten avajaiset olivat komeat, vaikkakin pienimuotoisemmat kuin aiemmissa olympiakisoissa. Kuva: Rio Gandara / HS

Rio de Janeiron olympialaisten avajaisista tiedettiin odottaa jotakin muuta kuin Pekingin tai Lontoon kisojen kaltaista spektaakkelia. Avajaisiin oli luvattu vähemmän luksusta ja enemmän maanläheistä tunnelmaa, mikä myös piti paikkansa.

Tämän vuoden avajaisten budjetti oli vain kymmenen prosenttia Lontoon kisojen avajaisten budjetista. Siitä huolimatta varsinkin ohjelman alkupuoli oli näyttävää katsottavaa.

Brasilian luonnon synty ja asuttaminen sekä eurooppalaisten valloittajien saapuminen esitettiin valoihin ja aiemmista suurkisa-avajaisista tuttuihin maahan heijastettuihin videoihin tukeutuen.

Erityisen näyttäviä olivat stadionin ylle pingotetusta kannattimesta roikkuvat kuminauhat, joista maassa liikkuvat tanssijat muodostivat veistoksellisia kuvioita.

Etukäteen luvattua autenttisuutta edustivat myöhemmin kentälle vyöryneet tanssijoiden massat. Ennen urheilijoiden sisäänmarssia ne kuvasivat modernia block partya, ja seremonian lopussa perinteistä brasilialaista sambakarnevaalia. Parhaimmillaan stadionilla oli 1 500 tanssijaa.

Värikkään ja visuaalisesti räiskyvän show'n onneton äänitoteutus oli tv-lähetyksen pahin puute. Avajaisiin oli luvattu runsaasti brasilialaista musiikkia, ja sitä saatiinkin, mutta selostuksen alta se kuului vaimeana ja epäselvänä kuin viereiseen huoneeseen unohtuneen kännykän kaiuttimesta.

Lavalla kävi brasilialaisen musiikin legendoja, kuten Gilberto Gil ja Caetano Veloso sekä nuoremman polven tähtiä Karol Conkasta Anittaan. Antonio Carlos Jobimin pojanpoika Daniel Jobim lauloi isoisänsä säveltämän ikonisen The Girl from Ipanema -hitin, mutta mistään ei kuulunut juuri mitään.

Ja vaikka show'n loppupuolella stadionilla oli sadoittain Rion sambakoulujen ryhmiä lyömäsoittimineen, niin lähetyksestä kuului vain etäistä kilinää. Vaikutelmaksi jäi, että musiikkiesitykset olisivat kantautuneet tv-katsojille vain selostajien mikrofonien kautta.

Positiivisempaa maanläheisyyttä oli olympiatulen sytyttämisessä.

Odotetun Pelén sijasta sytyttäjänä oli lopulta maratonjuoksija Vanderlei Cordero de Lima, joka sai pronssia Ateenassa vuonna 2004. Hän johti juoksua, kun joutui yllättäen häiriintyneen katsojan päällekarkauksen uhriksi, mutta sinnitteli maaliin kolmantena.

Isäntämaan joukkueen ohella avajaisten raikuvimmat aplodit sai ensimmäistä kertaa mukana ollut pakolaisurheilijoiden pieni joukkue, joka marssi olympialippua kantaen.

Rio Gandara / HS
Parhaimmillaan stadionilla oli 1500 tanssijaa.
Parhaimmillaan stadionilla oli 1500 tanssijaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat