Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoossa kirjasto muuttaa palvelutorille: samassa tilassa ovat nyt kirjojen lisäksi neuvola- ja päihdepalvelut

Espoon Ison Omenan kauppakeskuksen uuteen kirjastoon pääsee hissillä metropysäkiltä. Samalla kirjojen tilasta tulee ihmisten tila.

Kulttuuri
 
Taika Dahlbom
Rio Gandara / HS
Kirjaston työntekijä Heidi Risu laski, että uuteen kirjastoon tarvitaan 2 500 hyllymetriä tilaa.
Kirjaston työntekijä Heidi Risu laski, että uuteen kirjastoon tarvitaan 2 500 hyllymetriä tilaa. Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Kirjaston muutto numeroina

  100 000 nidettä eli 2 500 hyllymetriä kirjoja

  1 000 muuttolaatikkoa, jotka kulkivat kirjastojen väliä 3–4 kertaa päivässä

  uutta kirjastoa suunniteltiin kolme vuotta ja muuttoa vuosi

  kirjastossa henkilökuntaa oli noin 80, palvelutorilla 140

”Hyllymetreissä laskettuna muutamme 2,5 kilometriä kirjoja. Muuttomatka on noin 100 metriä”, toteaa Ison Omenan kirjaston palveluesimies Hans Swahn tyhjyyttään kumisevassa entisessä kirjastossa heinäkuun lopussa. Hän jää vanhoista tiloista kaipaamaan ainoastaan kattopuutarhaa ja sen sissiviljelmiä.

Erilliskirjastoista pyritään eroon Espoossa, sillä kirjojen pitää olla siellä missä ihmiset ovat. Koska ihmiset ovat kauppakeskuksissa, myös kirjastot sijoitetaan niihin.

Rio Gandara / HS
Oppisopimuskoulutuksessa oleva Marko Kyllönen pakkaa viimeisiä kirjoja muuttoa varten.
Oppisopimuskoulutuksessa oleva Marko Kyllönen pakkaa viimeisiä kirjoja muuttoa varten.

Matinkylän Isossa Omenassa on menty vielä pidemmälle. Uuteen kirjastoon pääsee suoraan hissillä metrosta – ja kirjaston lehtiä ja kirjoja voi lukea odotellessaan pääsyä Kelan virkailijan tai lääkärin vastaanotolle.

Konseptin nimi on palvelutori. Se on jalkapallokentän kokoinen ja yli puolet sen lattiapinta-alasta on kirjaston käytössä.

Swahnin mukaan kyse on alun perin Espoon kaupunginjohtajan Jukka Mäkelän ajatuksesta, jossa tärkeimmät palvelut ovat saatavissa samasta tilasta.

Niinpä neuvolan käytävä jatkuu nyt avoimeen lastenkirjaosastoon ja nuorisotoimen palvelukoppi sijaitsee nuorten fantasiakirjaosaston seinänaapurina.

”Eniten pelkoja herätti se, että mielenterveys- ja päihdepalvelut muuttivat tähän. Että narkkarit ja sekopäät pesiytyvät kirjastoon”, Swahn kertoo, ja osoittaa asiakaspalvelutiloja aikuisten kaunokirjallisuusosaston takana.

”Meillähän on ollut mielenterveyskuntoutujia sekä asiakkaina että työntekijöinä kirjastoissa ennenkin. Pyrimme muutenkin näyttämään samalta kuin ympäröivä yhteiskuntakin, joten meillä on töissä kieliharjoittelijoina maahanmuuttajia, työkokeilijoina vammaisia ja niin edelleen. Myös esimerkiksi sivareita ja työllistettyjä meillä on runsaasti. Kirjaston yhteiskuntavastuu pätee niin asiakas- kuin henkilökuntapuolellakin.”

Kirjastot eivät ole olleet enää vuosiin pelkkiä kirjavarastoja, jotka palvelevat vain kirjanlainaajia. Monet tekevät kirjastossa töitä, pitävät kokouksia, tapaavat kavereita, viettävät muuten vain aikaansa. Kirjasto on onnistunut, jos siellä viihdytään, Swahn arvioi. Viihtyminen perustuu toisten kunnioittamiselle, mutta entisaikojen hipihiljaisuuteen ei ole enää paluuta. Rauhallista luku- ja opiskelutilaa tarvitseville palvelutorilta löytyy hiljainen huone, jossa on yli sata lukupaikkaa.

Ison Omenan entisessä kirjastossa kävi 3 000 asiakasta päivässä, uuteen palvelukeskukseen odotetaan jopa 10 000 päivittäistä kävijää.

”Toimimme verovaroilla, joten meidän on syytä palvella mahdollisimman monenlaisia ihmisiä. Suuret kävijämäärät kertovat myös kuntapäättäjille, että kirjastoille on kysyntää ja tarvetta”, Swahn toteaa.

Rio Gandara / HS
Tyko Javanainen tuo viimeisiä kirjalaatikoita uuteen kirjastoon.
Tyko Javanainen tuo viimeisiä kirjalaatikoita uuteen kirjastoon.

Kirjastojen tarpeellisuudesta kertoo sekin, että varausmaksujen poistaminen räjäytti kirjojen varausmäärät Espoon kirjastoissa. Enää ei ole harvinaista, että uutuuskirjaan tulee yli 1 000 varauksen jono.

Varattuja kirjoja saapuu kirjastoon kahdeksan laatikollista päivässä. Lisäksi palautuksina saapuu kolmesta viiteen laatikollista.

Varausjärjestelmän käyttäjän pitää etukäteen tietää, mitä teosta hakee. Monet kirjaston kävijät haluavat kuitenkin löytää itselleen uusia teoksia, joista ei ole ehkä koskaan kuullutkaan mitään.

Varausjonojen pidentymistä on kirjastoissa pyritty tasaamaan hankkimalla yhä enemmän bestsellereitä, teoksia joita ei voi varata ollenkaan, ja jotka voi löytää vain käymällä kirjastossa.

Bestseller-hyllyt tyydyttävät kirjastokävijöiden löytöretkeilyn tarvetta.

”Palautuskärryt ja kirjanäyttelyt ovat myös kirjastoseikkailijoiden aarrearkkuja”, Swahn vinkkaa.

Uuden kirjaston hyllyt ovat kahden hyllyn verran matalammat kuin vanhan. Se tarkoittaa, että kirjastoon mahtuu vähemmän kirjoja kuin ennen.

Kirjojen vähentymistä hyvittää kuitenkin kelluva kokoelma. Se on järjestelmä, johon Espoossa siirryttiin vuoden alusta. Siinä kirjat jäävät siihen kirjastoon, johon ne on palautettu, vaikka ne olisi lainattu jostain toisesta espoolaiskirjastosta.

Tämä vähentää kirjaston kustannuksia ja mahdollistaa kirjaston kokoelman muokkautumisen jossain määrin kirjaston käyttäjien maun mukaan. Kelluva kokoelma auttaa erityisesti pienten lähikirjastojen lainaajia, sillä heillä on kellunnan ansiosta mahdollisuus saada aiempaa enemmän valikoimaa omaan kirjastoonsa.

Kirjaston työntekijät seuraavat kelluvan kirjaston vaikutusta oman kirjaston tarjontaan. He voivat vaikuttaa, mikäli kirjaston valikoima alkaa innokkaimpien lainaajien ansiosta muuttua yksipuoliseksi.

Ison Omenan kirjastossa ollaan käyty ottamassa oppia myös ruokakaupasta. Kirjastossa on pitkään oltu markkinointivastaisia, mutta esillepanon vaikutus tuotteiden menekkiin kiinnostaa myös kirjastolaisia.

Rio Gandara / HS
Pedagoginen informaatikko Antti Luoto testaa musiikkiosaston esiintymislavan valkokangasta.
Pedagoginen informaatikko Antti Luoto testaa musiikkiosaston esiintymislavan valkokangasta.

”Suomalaisissa ruokakaupoissa maitohyllyt ovat takanurkassa, koska kauppaan tullaan hakemaan maitoa. Jos asiakas kulkee koko kaupan läpi, sattuu mukaan tarttua jotain muutakin kuin maitoa. Olisiko dekkarit meidän maidot, joiden pitäisi olla takana, jotta ihmiset katsoisivat kirjoja uusin silmin”, Swahn pohtii.

Vanhan kirjaston muutto sujui heinäkuun lopussa nopeasti, se kesti vain neljä päivää. Muutto alkoi lasten ja nuorten tietokirjoilla ja päättyi aikuisten scifiin ja ruotsinkieliseen jännitykseen.

”Ei tämä kuukausipalkalla muuttaminen stressaa niin paljon kuin oman kodin muutto. Isoin kiitos siitä kuuluu henkilökunnallemme, joka on paiskinut töitä kahdessa vuorossa”, kiittelee Swahn.

Kirjastoauto sijaistaa kirjastoa, kunnes uusi kirjasto avautuu 11. elokuuta.

Rio Gandara / HS
Palvelutorilla on kirjaston lisäksi Kelan, terveyskeskuksen ja neuvolan asiakastiloja.
Palvelutorilla on kirjaston lisäksi Kelan, terveyskeskuksen ja neuvolan asiakastiloja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat