Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toivoton köyhyys, mitä se on?

Lastenkirjat auttavat vanhempia puhumaan lapsille köyhyydestä ja avioerosta, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Kaisa Viljanen.

Kulttuuri
 
Kaisa Viljanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.

Mitä on toivoton köyhyys? aprikoi Astrid Lindgrenin rakastettu hahmo, Kesäkummun Marikki nähtyään epätoivoisen lukijakirjeen isänsä työpaikalla sanomalehden toimituksessa.

”Silloin kun on todella köyhä tuntuu kuin kädet ja jalatkin olisivat sidotut eikä voi tehdä mitään”, isä vastaa. Köyhyys ei jätä pientä Marikkia rauhaan. Naapurissakin riidellään rahasta. Nilssonin setä juo liikaa ja kantaa perheen vähät lantit juoppolallien Kesti-Tupaan.

Vanhemmuus on täynnä näitä lasten vaikeita kysymyksiä. Vanhemman pitää vastata rehellisesti mutta rakentavasti, tai ainakin yrittää.

Mutta miten selittää lapselle ikäviä aikuisten asioita ja monimutkaista, epäloogista maailmaa, jota ei itsekään aina tahdo käsittää?

Kaikkea ei onneksi tarvitse tietää itse, ja selityksiä löytyy muualtakin kuin Wikipediasta. Lastenkirjat tarjoavat loistavaa apua maailman kummasteluun muodossa, joka on jossain toden ja tarun turvallisessa välimaastossa. Esimerkiksi juuri Marikki-kirjoissa Lindgren käsittelee paitsi köyhyyttä, myös muun muassa erilaisuutta ja suvaitsevaisuutta.

Marikin äiti ei haluaisi, että Marikki käy Nilssoneilla. Isä taas haluaa lastensa tietävän, että on olemassa erilaisia ihmisiä. Porvarillisen perheen pienokaiset, kauniisti merimiesmekkoihin ja lettinauhoihin puetut Marikki ja Liisa kohtaavat toisenlaista todellisuutta myös naapuruston homssuisen ”Pöpö-Miian” ja hänen pikkusiskonsa kautta. Riitapukarit joutuvat perheisiin katsomatta täiden uhreiksi – ja tytöt yhdessä täikylpyyn.

Lindgrenin Veljeni Leijonamieli taas kuvaa aiheista vaikeinta järisyttävän kauniisti. Ihan pienten kanssa sitä ei ehkä kannata lukea, sillä aikuisenkin on vaikea selvitä itkemättä kuoleman takaiseen Nangijalaan päätyvien veljesten tarinasta.

Luin tyttäreni kanssa kesälomalla Marjatta Kurenniemen Onnelin ja Annelin taloa. Se puhuu avioerosta lapsen näkökulmasta.

Tyttöjä yhdistää yksinäisyys. Perheensä keskimmäinen Onneli jää ilman huomiota ja leikeistä sivuun talossa, joka on täynnä sisaruksia. Anneli taas risteilee kahden kodin ja taloudenhoitajan välissä, eikä oikein itsekään tiedä missä asuu. ”Eivät äiti ja isäkään tiedä, sillä se on kuulemma sellainen asia, joka päätetään eräässä tuvassa, jonka nimi on raastupa”, hän sanoo.

Neuvokkaiden tyttöjen kuvauksessa on samanlaista lasten voimaannuttamista ja girlpoweria kuin Pepissä. Aikuiset ovat poissa, mutta lapset selviävät. Olisipa se tosielämässä yhtä yksinkertaista!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat