Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereen teatterikesä on monella tavalla teatterin ihme

Teatteri ei aina ole niin ajankohtaista kuin sanoo olevansa.

Kulttuuri
 
Sanna Kangasniemi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Tampereen teatterikesää on vietetty 48 vuoden ajan. Se on melkoinen historia maassa, jossa vielä hetki sitten syötiin nauriita maakuopassa.

Suomen suurimmalle teatterifestivaalille myytiin viime vuonna reilut 30 000 lippua. Katsojia oli lähemmäs 120 000. Sunnuntaina päättyneen tämänvuotisen festivaalin katsojalukuja kuultaneen tänään.

Koko suomalainen teatteri on sekin tietenkin aivan uskomaton menestys. 2,8 miljoonaa myytyä teatterilippua vuodessa, 5,5 miljoonan ihmisen maassa, jossa – sanoinko jo – syötiin hetki sitten nauriita maakuopassa.

Teatterikesän väistyvä taiteellinen johtaja Mikko Roiha nosti tiistain avajaispuheenvuorossaan esiin sen, miten teatteri aina sanoo olevansa ajankohtaisempaa kuin koskaan. Ja miten se ei aina ole totta. Kun teokset syntyvät vähintään vuoden aikajänteellä, on maailma ensi-illan aikaan voinutkin jo mennä menojaan.

Tämän vuoden Teatterikesässä koin omalta osaltani molemmat Roihan vaihtoehdot. Hieman yllättäen poliittinen satiiri, dokumenttiteatterikappale Eduskunta III tuntui jo jääneen jonnekin lähihistorian käännetylle sivulle. Politiikka on niin kiihkeätahtista ja muistini niin lyhyt, että vaikka Sipilän hallitus sen kuin porskuttaa, oli vaikea enää eläytyä moneen näytelmän käänteeseen.

Näytelmän yhdeksi hätkähdyttävimmistä sisällöistä noussut virkamiesten vallankäyttö toki jatkaa ajankohtaista olemistaan. Huoneissa, joihin emme edelleenkään näe.

Sen sijaan amerikkalaisen koomikon Desiree Burchin rasismia ruotiva Tar Baby, alkujaan jo kolmen vuoden takaa, ei surullista kyllä tuntunut vanhentuneen yhtään. Tämänkin kesän uutiset Yhdysvalloista ovat taanneet sen, että kun Burch esitti kohtauksen poliisista pysäyttämässä ensin valkoihoista ja sitten mustaihoista autokuskia, oli jälkimmäisen kohtauksen päättyminen luodinääniin ja Burchin lavalla sätkivään ruumiiseen kovin tätä päivää.

Samalla ikävällä tavalla Anna Paavilaisen Play Rape vaikuttaa ikuiselta. Eläkeläisnäyttelijä kollegan läksiäisissä kuiskaamassa nuoren naisnäyttelijän korvaan ”Mä sain raiskata sen”: jessus.

Iloista juhlaa ei ollut Tšehovin yli sata vuotta sitten kirjoittamassa Lokissakaan, jonka ohjaaja Yana Ross toi islantilaisen työryhmän kanssa Tampereelle. Mutta tätä päivää näytös totisesti oli.

Teatteri tapahtuu aina ajassa, hetkessä. Yksi erityinen sellainen hetki koitti tiistaina, kun tieto Jouko Turkan kuolemasta tavoitti Teatterikesän kesken aamupäivän tiedotustilaisuuden.

Tilaisuuden päätyttyä oli Seinäjoen kaupunginteatterin versio Turkan Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa -näytelmästä aivan toisella tavalla ajankohtainen kuin sen alkaessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat