Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rock- ja pop-levyjen kannet ovat aikamme ikoneja

Vantaan Artsi-museo esittelee levynkansitaidetta hengästyttävän runsaassa näyttelyssä

Kulttuuri
 
Stefan Bremerin valokuva Sielun Veljien Kuka teki huorin -levyn kanteen.
Stefan Bremerin valokuva Sielun Veljien Kuka teki huorin -levyn kanteen.

Kuvataide Cover Art – Eläköön vinyyli Vantaan taidemuseo Artsissa (Paalutori 3) 15.1.2017 saakka.

Levynkannet ovat käyttötaidetta, jonka tarkoitus on viestiä sisällöstä samaan tapaan kuin kirjankansien. Vantaan Artsi-museon näyttelyssä Cover Art – eläköön vinyyli huomaa, että kannet ilmentävät ainakin yhtä eroa musiikin ja kirjallisuuden välillä: musiikki henkilöityy esittäjäänsä selvemmin kuin kirjallisuus.

Vaikka kirjailijoita tuodaan koko ajan ahkerammin julkisuuteen, popin tähtikultti on eri luokkaa. Muusikot paistattelevat levynkansissa, mutta kirjailijat pääsevät vain takakanteen.

Levynkannet myös nousevat ikoniseen asemaan helpommin ja pysyvämmin kuin kirjojen. Populaarikulttuurin pirstaloituminen syö ikonista tehoa. Silti iso osa 1980-luvun ikäpolvesta tunnistanee Sielun Veljien Kuka teki huorin -levyn kannen vuodelta 1986.

Stefan Bremerin valokuva, jossa vauva lepää tatuoidun käden kyynärtaipeessa, on esillä hienona vedoksena, samoin muutama muu hänen tunnetuin kansikuvansa.

Kiinnostavimpia kokonaisuuksia on sarja Risto Vuorimiehen töitä. Hänet tunnetaan muun muassa Hurriganesin Roadrunner-levynkannen kuvaajana.

Vuorimiehen toteutuneiden kansien rinnalla on sessioissa otettuja kuvia, joita ei käytetty. Kokonaisuudessa mennään kansien synnyn taakse ja siinä Cover Art on parhaimmillaan. Kuvia vertailemalla näkee, kuinka sommitelmat ja ideat kiteytyvät.

Myös esimerkiksi Timo Aarniala olisi voinut ansaita oman seinän piirroskansilleen, joita hän teki muun muassa Tuomari Nurmiolle ja Se-yhtyeelle.

Parhaista levynkansista on mitelty vuodesta 2005 kansainvälisessä Best Art Vinyl -kilpailussa. Pelkästään kilpailussa palkittuja levynkansia on Artsissa mukana toista sataa.

Jazz ja varsinkin klassinen jäävät vähälle huomiolle. Rockia ja muuta poppia sitten riittääkin. Suurin osa levynkansista on esillä tavallisina vinyylilevyjen koteloina, joten niitä mahtuu museoon todella paljon. Runsaus ei ole pelkkä hyve. Ähky uhkaa.

Näyttelyn katalogiin kokonaisuudesta on mahtunut vain murto-osa, mutta sen kanssa on helpompi keskittyä yksityiskohtiin.

Luettelon tekstit taustoittavat näyttelyä hyvin. Kirjoittajiin kuuluu myös kuvaajia. Muun muassa Vuorimies kertoo omasta työstään.

Artsin näyttelyn vanhin kansi on vuodelta 1940, Mary Lou Williams Trion levy. Uusin päivittyy koko ajan, sillä kokonaisuuden avaa seinä, jolle sijoitetaan puoli vuotta kestävän näyttelyn aikana ilmestyviä uutuuksia.

Uutuusseinän ensimmäinen oli Palefacen sinkku Emme suostu pelkäämään, joka julkaistiin avajaisten yhteydessä. Amerikkalaisen, myös Helsingissä toimivan katutaiteilija Scott Carisin kansipiirros on koko näyttelyn tunnuskuva.

Seuraavaksi seinälle ripustettiin Radiopuhelinten uutuus Saastan kaipuu. Näyttely elää muutenkin. Kävijät saavat esittää toiveita, joiden mukaan kansia vaihdellaan. Museo muistuttaa jukeboxia.

Seinillä on sulassa sovussa eri tyylejä, niin koti- kuin ulkomaisia levyjä. Vaikutelma on hengästyttävä. Seiniltä vyöryy visuaalisten viestien kakofonia.

Sitä voi yrittää jäsentää vaikka bongaamalla omia suosikkeja. Pitää olla erikoinen musiikkimaku, jos ei löydä yhtään.

Levollista kokonaisuutta aina levottoman popin maailmasta olisi tuskin saanutkaan.

Risto Vuorimiehen vaihtoehtoinen valokuva Hurriganesin Roadrunner-levyn sessioista . . .
Risto Vuorimiehen vaihtoehtoinen valokuva Hurriganesin Roadrunner-levyn sessioista . . .
. . . ja Roadrunner-levyn lopullinen kansi.
. . . ja Roadrunner-levyn lopullinen kansi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat