Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cd-levyt katoavat jo viimeisestäkin linnakkeesta – autoista

Kulttuuri
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Cd-levyjen myyntiluvut jatkavat jyrkkää laskuaan.
Cd-levyjen myyntiluvut jatkavat jyrkkää laskuaan. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Cd-levyt ovat menettämässä suosiotaan myös viimeisessä linnakkeessaan: autoissa. Levymyynnin kuihtuessa cd-levysoitin on jäänyt pois yhä useampien uusien autojen vakiovarusteista.

Autosoitin oli vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaisille yleisin musiikin kuuntelun lähde. Musiikkituottajat IFPI:n teettämässä kyselyssä ei eritelty kuunnellaanko musiikkia auton radiosta vai cd-soittimesta.

Musiikkialalla arvioitiin pitkään, että autokuuntelu hidasti Suomen cd-myynnin laskua, mutta enää siitäkään ei ole cd:n pelastajaksi.

Tuoreiden musiikkimyyntitilastojen mukaan cd-levyjä myytiin tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla yli 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

2000-luvun alun huippuvuosiin verrattuna alamäki on ollut jyrkkä. Vuonna 2003 Suomessa myytiin vuodessa 8,7 miljoonaa cd-levyä, viime vuonna enää 1,5 miljoonaa, ja tänä vuonna määrä tuskin nousee paljon yli miljoonan.

Suosion romahdus näkyy myös autojen varustelussa. Yhä useamman uuden auton perusvarusteluun kuuluvassa äänentoistolaitteistossa ei ole enää cd-soitinta.

Sen ovat korvanneet mobiililaitteen langalliset tai langattomat liitännät, joiden kautta musiikki saadaan autossa soimaan älypuhelimen musiikkikirjastosta tai suoratoistopalvelusta.

”Aina kun valmistajalta tulee uusi malli tai malliversio, niin cd-soitin on jäänyt pois ja tilalla on aux- tai usb-liitäntä”, Veho henkilöautojen lehdistöpäällikkö Pekka Koski sanoo.

Esimerkiksi Citroëneissa ja Peugeoteissa cd-soitinta ei ole vakiona enää missään mallissa, ja Ford ilmoitti jo vuonna 2011, että se poistaa cd-soittimen autojensa vakiovarustuksesta.

Soittimen saa yhä halutessaan lisävarusteena, ja hinta on merkistä ja mallista riippuen vajaasta 200 eurosta ylöspäin.

”Meidän asiakkaista noin 15–20 prosenttia haluaa cd-soittimen lisävarusteena autoonsa”, Pekka Koski sanoo.

Kaikki automerkit eivät ole vielä soittimesta luopuneet, sillä esimerkiksi Audeissa se on yhä vakiovarusteena, samoin useimmissa Mercedes-Benzin ja Volkswagenin malleissa.

Suoratoistopalvelujen suosion takia cd-levyn käyttö on silti vähenemässä niissäkin autoissa, joissa soitin on.

Monesta vanhemmastakin autosta löytyy aux-liitin, josta älypuhelimen äänen saa auton kaiuttimiin ja uusissa autoissa yleistyvät järjestelmät, joilla puhelimen sovelluksia voi käyttää auton näyttöruudun kautta.

Myös cd:n kotikuuntelu on hiipumassa, mikä näkyy laitemyynnissä. Suurten elektroniikkaliikkeiden valikoimissa on yhä erillisiä audio-cd -soittimia sekä perinteisiä, cd-soittimella varustettuja ministereosarjoja.

”Cd-soittimien kysyntä on huippuvuosiin nähden huomattavan paljon rauhallisempaa”, Verkkokauppa.comin web-myynti- ja markkinointijohtaja Esa Hjerppe luonnehtii.

”Iso osa tavallisista musiikin kuluttajista on siirtynyt kännykän ja suoratoistopalveluiden kanssa käytettäviin bluetooth-kaiuttimiin.”

Verkkokauppa.comin sivuston myyntilistausten perusteella suosituinta bluetooth-kaiutinmallia myydään kahdessa tunnissa enemmän kuin liikkeen suosituinta cd-soitinta kolmessa kuukaudessa.

Kokonaan cd-soittimet eivät silti vielä vähään aikaan markkinoilta katoa.

”Monella asiakkaalla on kotonaan suuria cd-arkistoja, joita halutaan edelleen voida kuunnella”, Hjerppe sanoo.

Kahden vuoden takaisen musiikinkuuntelukyselyn mukaan tietokone oli toiseksi yleisin kuuntelulähde autosoittimen jälkeen. Käytännössä tietokonekuuntelu tarkoittaa nykyisin suoratoiston ja muiden digitaalisten musiikkipalvelujen käyttöä.

Vielä joitakin vuosia sitten oli yleistä, että musiikkia siirrettiin tietokoneen kovalevylle cd-levyiltä, mutta nyt cd-asema on katoamassa myös kannettavista tietokoneista, varsinkin keskihintaisista ja kalliimmista koneista.

Halvemmissa pc-malleissa asema on yhä mukana, koska käyttäjät haluavat asentaa koneeseen ohjelmistoja cd- ja dvd-levyiltä.

”Tämäkin on korvautumassa kovaa vauhtia latauspalveluilla”, Esa Hjerppe sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat