Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muusikot ovat kyllästyneitä soittimien kohteluun lentokentillä – Vaativat muutosta EU:n lainsäädäntöön

Olli Soikkelin kitara hajosi lentokenttähenkilökunnan joustamattomuuden seurauksena. Nyt muusikot varoittelevat toisiaan huonoista lentoyhtiöistä.

Kulttuuri
 
Jimmy Träskelin
Karuna-trion jäsenet Teija Niku (vas.), Juha Kujanpää sekä Esko Järvelä saivat osakseen tympeää kohtelua Lontoossa Heathrow’n lentokentällä yrittäessään päästä koneeseen soitintensa kanssa.
Karuna-trion jäsenet Teija Niku (vas.), Juha Kujanpää sekä Esko Järvelä saivat osakseen tympeää kohtelua Lontoossa Heathrow’n lentokentällä yrittäessään päästä koneeseen soitintensa kanssa. Kuva: Jimmy Träskelin

”Helsinki-Vantaa on yksi pahimmista lentokentistä soittimien kanssa matkustaville muusikoille”, avautui kitaristi Olli Soikkeli julkisessa Facebook-päivityksessään maanantaina.

Soikkeli oli lentämässä Amsterdamin kautta Birminghamiin keikalle ja pyysi Helsinki-Vantaan lentoasemalla, että hänen kitaransa kuljetettaisiin Amsterdamiin, jossa hän voisi yrittää saada sen jatkolennolle matkustamoon. Soikkeli oli varovainen, koska hänen kitaransa oli kerran aiemmin vahingoittunut lentokenttäkuljetuksessa.

Pyynnöstä huolimatta Soikkelin kitara merkittiin lähtöselvityksessä suoraan lopulliseen määränpäähän Birminghamiin. Siellä Soikkelille lopulta kerrottiin, että hänen kitaransa on kadonnut.

Illan konsertti meni uusiksi, koska kitaristilla ei ollutkaan instrumenttiaan. Seuraavan päivän paluumatkalla Helsinkiin Soikkeli sai kitaransa takaisin Birminghamin kentällä. Kun hän avasi kotelon, kaula oli poikki lavan kohdalta.

”Kaikki tämä, koska Helsingissä minua ei päästetty kitaran kanssa koneeseen, vaikka [matkustamon] matkatavaratiloissa oli runsaasti tilaa. Sen sijaan paluumatkallani Helsinkiin sekä Birminghamin että Amsterdamin kentillä ei ollut mitään ongelmaa ottaa kitaraa mukaan koneeseen, vaikka matkustamot olivat aivan täynnä.”

Soikkelin mukaan soittimien kanssa matkustavia muusikoita käsitellään lentoasemilla ”törkeästi”.

Soikkelin kokemuksen jakaa moni muusikko.

Adam Johnson / Brockit Inc.
Haitaristi Teija Niku keikkailee Karuna-yhtyeensä kanssa paljon ulkomailla.
Haitaristi Teija Niku keikkailee Karuna-yhtyeensä kanssa paljon ulkomailla.

Haitaristi Teija Niku keikkailee paljon ulkomailla. Viimeksi huono kokemus sattui kohdalle Lontoossa Heathrow’n lentokentällä.

”Olimme tulossa Amerikan-kiertueelta Karuna-trion kanssa, kun meitä ei päästetty koneeseen.” Niku kertoo.

Triolla oli mukanaan haitarin lisäksi viulu ja avainviulu, jonka kotelo on vähän kitarakoteloa pienempi.

”Virkailija yritti kaikkensa, että olisimme taipuneet, ja laittaneet soittimet ruumaan. Hän meni tylyssä kohtelussa henkilökohtaisuuksiin asti. Kieltäydyimme useasti, sillä muillakaan lennoilla ei ollut ollut mitään ongelmaa. Lopulta, kun kaikki muut matkustajat olivat menneet koneeseen, hän päästi meidät katsomaan, saammeko ne mahtumaan jonnekin. Finnairin lentohenkilökunta otti sen sijaan meidät heti vastaan todella ystävällisesti, ja nosti soittimet henkilökunnan vaatekaappiin.”

Karuna-yhtye kirjoitti huonosta kokemuksestaan tapauksen jälkeen Facebookissa ja pyysi ihmisiä jakamaan viestiä, jotta ”muusikoiden kiusaaminen lentokentillä loppuisi”.

Syyllistä huonolle kohtelulle on vaikea löytää, koska lentokentillä on paljon toimijoita. Kun Soikkeli valitti kohtelusta Facebookissa, Finavia vastasi siihen pahoitellen.

”Olemme hyvin pahoillamme huonosta kokemuksesta. Tavoitteemme on tarjota kaikille matkustajille sujuva matka. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty 20000 työntekijän lentokentällä. Finavia on vain yksi lentokentällä operoivista tuhansista yhtiöistä.”

Niku ei enää lähde koskaan matkaan tarkistamatta, millaista konetyyppiä lentoyhtiö käyttää ja kysymättä muusikkoystäviltään kokemuksia koneesta ja sen tavaratiloista.

Hän uskoo ongelmien johtuvan siitä, että lentoyhtiöiden käytännöt ja rajoitukset ovat niin erilaisia. Lähes kaikki lentoyhtiöt tarjoavat halvemmalla lippuja, joihin sisältyy vain käsimatkatavara. Siitä johtuen ihmiset ottavat käsimatkatavaraa runsaammin kuin ennen, eikä tilaa jää soittimille.

Nikun tuttava, viulisti Krishna Nagaraja joutui viimeksi Airberlinin lennolla jättämään viulunsa Suomeen, koska kentällä häntä ei päästetty koneeseen kotelon kanssa. Palatessaan reissulta hän näki Helsinki-Vantaalla matkustajan kuljettavan yhtiön koneeseen viulukoteloa kookkaampaa tennismailalaukkua. Nagara valitti asiasta Facebookissa – ja lentoyhtiö muutti sääntöjään. Nyt viulun tai alttoviulun saa yhtiön lennoilla kuljettaa käsimatkatavarana matkustamossa.

Niku tietää harmonikan soittajia, jotka pakkaavat ruuvimeisselin laukkuun aina lennolle lähtiessään – suuremmat konserttiharmonikat saattaa joutua purkamaan kahteen osaan, jotta ne saa ottaa mukaan koneeseen.

Kerran Niku pyysi lentokentällä saada ostaa oman paikan koneesta haitarilleen, koska hänen ei annettu ottaa soitinta matkustamoon. Virkailija nauroi ehdotukselle.

”Tilanne oli niin inhottava, että aloin jo itse itkemään.”

Niku päästettiin koneeseen, jossa oli hänen lisäkseen noin viisi matkustajaa ja runsaasti tyhjiä paikkoja. Lisäksi tavaratila oli niin suuri, että soitin mahtui sinne ongelmitta.

”Suuremmille soittimille, esimerkiksi sellolle, usein suostutaan myymään paikka koneesta. Siksi monet kanteleen soittajat saattavat sanoa lentoyhtiölle kuljettavansa selloa – kanteleelle sellaista ei välttämättä suostuta myymään.”

Yhdysvalloissa on jo voimassa laki, jonka mukaan kaikki sisätiloihin mahtuvat soittimet saa ottaa lennolle.

Niku on itse allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan samankaltaista lainsäädäntöä soittimien kuljetukseen myös EU:hun. Vetoomuksessa on tällä hetkellä lähes 20 000 allekirjoitusta.

OIKAISU: Jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti, että Nagarajan käyttämä lentoyhtiö oli Norwegian. Lentoyhtiö, joka muutti myöhemmin sääntöjään, oli nimeltään Airberlin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat