Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näytelmäkirjailija Johannes Ekholmista tuli y-sukupolven ääni – vastoin tahtoaan

Kaspar Hauser -näytelmän käsikirjoittaja on nyt kirjoittanut työelämän kurjistumista käsittelevän WunderKinder-näytelmän ja tylyn esikoisromaanin

Kulttuuri
 
Mika Ranta / HS
Johannes Ekholmin WunderKinder-näytelmää harjoitellaan entisessä pankkitilassa.
Johannes Ekholmin WunderKinder-näytelmää harjoitellaan entisessä pankkitilassa. Kuva: Mika Ranta / HS
Kuka?

Johannes Ekholm

 Johannes Ekholm on graafisen suunnittelijan koulutuksen saanut 32-vuotias itseoppinut näytelmäkirjailija.

 Käsikirjoitti yhdessä Akse Petterssonin kanssa Q-teatterissa keväällä 2014 nähdyn Kaspar Hauser -esityksen. Esitys palkittiin Vuoden teatteriesityksen Thalia-palkinnolla.

 Ekholmin Graafinen suunnittelu -kirja ilmestyi 2013 Designmuseon Don’t shoot the messenger -näyttelyn oheismateriaalina.

Ilmeettömiin kuminaamioihin pukeutuneet näyttelijät hytkyvät Britney Spearsin Work Bitch -kappaleen tahtiin. ”You better work bitch, now get to work bitch!”, kaiuttimet huutavat. Toimistotyöntekijöitä esittävät näyttelijät tekevät työtä käskettyä ja kihnuttavat itseään kuin oikosulkuun menneet robotit.

Mika Ranta / HS
Johannes Ekholm haluaa kirjoittaa mahdollisimman tylysti, vielä tylymmin kuin Camus kirjoitti.
Johannes Ekholm haluaa kirjoittaa mahdollisimman tylysti, vielä tylymmin kuin Camus kirjoitti.

On meneillään nykyajan työelämää peilaavan WunderKinder -esityksen harjoitukset Helsingin Kalliossa. Teater 90° on lavastanut Fleminginkadun vanhaan pankkitilaan hohtavan valkoisen luovan alan toimiston, jossa työntekijät todistelevat omaa dynaamisuuttaan ja luovuuttaan.

Jos räjähtävää potentiaalia ei työntekijästä löydy, hän on kertakaikkisen hyödytön roska, josta on parasta hankkiutua pikimmiten eroon. Eturivissä harjoituksia seuraa tyynesti näytelmän käsikirjoittaja Johannes Ekholm.

Ekholm, 32, oli mukana käsikirjoittamassa y-sukupolven ”sukupolvikokemukseksi” kutsuttua Kaspar Hauser -näytelmää. Samaa henkeä on WunderKinderissä. Esitys kuvaa muka-yksilöllisiä, menestymisen pakon keskellä painivia luovia ihmelapsia. Se ei väitä mitään, ei tarjoa vastauksia. On vain räikeä todellisuuden kuva.

Ekholm sanoo pyrkivänsä töissään pois yksilökeskeisyydestä. Henkilökohtaisen kokemuksen sijasta hän haluaa osoittaa, ”mistä rakennuspalikoista vallitseva tilanne koostuu”.

Työstä graafisen suunnittelijan koulutuksen saanut Ekholm on kirjoittanut ennenkin. Vuonna 2013 ilmestyi haastatteludokumenttikirja Graafinen suunnittelu. Käytännöt, tekniikat, strategiat. Muun muassa työpalaverikeskusteluista suoraan litteroitua teosta tituleerattiin niin ikään y-sukupolven manifestiksi.

Graafista työtä demystifioinut teos aiheutti pienen myrskyn myös siksi, etteivät kaikki haastateltavat tienneet heidän puhettaan nauhoitettavan.

Oikeastaan Ekholm vihaa sukupolvensa ääneksi leimautumista. ”Kaspar Hauserin markkinointilauseessa se y-sukupolvi oli vähän sellainen vitsi”, hän kertoo.

Vitsi siihen tyylin kuin amerikkalaisen Girls-sarjan jaksossa, jossa esikoiskirjaansa valmisteleva Hannah ( Lena Dunham ) perustelee vanhemmilleen edelleen jatkuvaa viikkorahan tarvettaan sillä, että kirjan myötä hänestä tulee luultavasti sukupolvensa ääni ”tai ainakin joku ääni jollekin sukupolvelle”. Kaspar Hauserin jälkeen Ekholm on kirjoittanut WunderKinder-näytelmän lisäksi esikoisromaanin Rakkaus niinku. Valmisteilla on myös opas työn välttelemisestä.

Otsikostaan huolimatta Rakkaus niinku kertoo oikeastaan kaikesta muusta paitsi rakkaudesta. Keskushenkilö, työttömäksi jäänyt toimittaja Joona, nauhoittaa salaa keskustelujaan ja valmistelee niistä kirjaa kustantamon tilauksesta.

Joona pohtii paljon työtä: ”Must pitäis vaa kieltäytyy kaikesta. Kieltäytyy kaikest mikä tuottaa rahaa. Kaikest työstä mistä joku muu kiskoo voitot. Jos mä marginalisoidun koska en suostu palvelee kusipäitä nii se ei oo mun vika.” Silti ”feimi”, kuuluisuus, maistuisi. Ilmassa on vahvaa nihilismin tuoksua.

Yhdeksi suosikkikirjakseen Ekholm mainitsee Albert Camus’n Sivullisen, ”koska se on kirjoitettu niin tylysti”. Esikoisromaanissaan hän kertoo pyrkineensä vielä äärimmäisempään tylyyteen.

”Halusin poistaa kertojaäänen kokonaan ja jättää jäljelle vain repliikkejä vailla mitään kuvailua tunteista.” Ekholm kertoo töidensä perusajatuksena olevan havainnon siitä, ettei työnteko enää palvele yhteistä hyvää.

”Ennen hyvinvointiyhteiskunta rakentui sen varaan että kaikki pystyivät osallistumaan sen rakentamiseen. Nyt kun ei juuri ole jäljellä yhteiskunnan turvaverkkoa, niin ei ole enää sellaista yhteistä hyvää, jota työn tekeminen tuottaisi. Työntekijöiden tuottama arvo valuu yritysjohdolle ja pörssin kautta ulkomaisiin pankkeihin. Silti työstä puhutaan edelleen kuin se olisi lähes uskonnollinen velvollisuus.

Myös taidetta yritetään alistaa hyötypuheelle. ”Apurahoja perustellaan sillä, että taide on jonkinlainen sosiaalipalvelu, joka lisää ihmisten hyvinvointia. Ei taide voi olla alistettu jollekin muulle päämäärälle, taide on itsessään päämäärä”, Ekholm sanoo.

Kun Ekholm oli itse vielä mukana toimistotyöelämässä graafisen alan toimistossa, hän koki olevansa yksin työn merkityksettömyyden ja työelämäkulttuurin epäreiluuden kanssa. Tuntui, että koko ajan joutui teeskentelemään.

”Nyt näytelmäkirjailijana voin olla rehellisempi ja tehdä sisältöä elämän epäreiluudesta. Tietenkin yritän osaltani vaikuttaa jotenkin siihen että kuolonkouristuksissaan kituva kapitalismi tuhoutuisi ja jotain muuta voi syntyä tilalle.”

WunderKinder-esityksen ensi-ilta 17.8. klo 19 osoitteessa Fleminginkatu 10. Lisätietoja: www.wunderkinder.biz/

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat