Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Arne Nevanlinna on kuollut

Nevanlinna teki kaksi uraa, ensin arkkitehtuurin, sitten kirjallisuuden parissa.

Kulttuuri
 
Jarno Mela
Arne Nevanlinna
Arne Nevanlinna Kuva: Jarno Mela

Kirjailija ja arkkitehti Arne Nevanlinna (s.1925) on kuollut. 91-vuotias Nevanlinna kuoli sunnuntaina sydäninfarktin jälkiseurauksiin.

Nevanlinna teki uran arkkitehtuurin alalla 1940–1990 -luvuilla, ja keskittyi sen jälkeen pääasiassa kirjallisuuteen. Hänen kirjalliseen tuotantoonsa kuuluvat muun muassa teokset Marie, Isän maa, Meidän sota sekä Harharetkiä Helsingissä.

Nevanlinna syntyi Helsingissä 1925 akateemikko, matemaatikko Rolf Nevanlinnan ja Mary Selinin perheen kolmanneksi lapseksi. Hän palveli jatkosodassa rintamalla ja tiedustelujoukoissa, sekä esikunnassa Lapin sodassa. Hän valmistui ylioppilaaksi sodan aikana 1943, ja opiskeli arkkitehdiksi heti sodan päätyttyä.

Nevanlinna työskenteli 1940–1950 -luvut eri toimistoissa, ja perusti oman toimistonsa 1960-luvulla. 1970-luvulla Nevanlinna toimi arkkitehtuurin virkaa tekevänä professorina Tampereen teknillisessä yliopistossa, ja 1979–1984 hän työskenteli Ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston palveluksessa vierailevana professorina Nairobin yliopiston arkkitehtuurin laitoksella Keniassa.

Vuosina 1984–1992 Nevanlinna toimi teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosaston maisteriopintojen johtajana. Sinä aikana suomalaisen arkkitehtitutkinnon suoritti yli 60 Itä-Afrikan maista ja Sri Lankasta tulevaa opiskelijaa.

1990-luvun alussa Nevanlinna toimi myös vierailevana professorina St. Louisissa Yhdysvalloissa Washington yliopiston arkkitehtuurin laitoksella. Nevanlinna oli myös aktiivinen keskustelija arkkitehtiyhteisössä, ja kritisoi äänekkäästi alan trendejä.

Hän protestoi usein arvovaltaa ja auktoriteetteja vastaan. Pekka Tarkka kirjoitti Helsingin Sanomissa 2014, että Nevanlinnan mielestä arkkitehdit tekivät työnsä eristäytyneinä yhteiskunnan todellisuudesta, tuntematta vastuuta ympäristöstä tai käyttäjien tarpeista.

Myöhemmin Nevanlinna jatkoi yhteiskunnallista keskustelua blogissaan, jota hän on päivittänyt viimeksi maaliskuussa. Blogissa hän on jakanut myös muun muassa sota-ajan muistoja, kuvauksia 1920–30-lukujen Helsingistä sekä kannanottoja.

1990-luvulla Nevanlinna ryhtyi kirjoittamaan aktiivisesti. Häneltä on julkaistu yhteensä 14 kirjaa. Teokset käsittävät tietokirjoja, muistelmia, esseitä ja neljä romaania. Kirjoissaan hän on tutkinut muun muassa oman matemaatikko-sukunsa vaiheita. Nevanlinna toimi vuosina 1997–2004 filosofisen aikakauslehti Niin&Näin kolumnistina.

Nevanlinnan esikoisromaani Marie oli vuoden 2008 Finlandia-palkintoehdokkaana. Nevanlinna oli yksi WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnon saajista vuonna 2012. Palkinto on tunnustus merkittävästä työstä kotimaisen kirjallisuuden ja lukuharrastuksen edistämisessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat