Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netta Skog soittaa heviä harmonikalla, ja tältä se kuulostaa

Haitarin imagoa uudistava Netta Skog soittaa digihaitarilla kaikkea Finlandiasta Children of Bodomiin

Kulttuuri
 
Näin harmonikka venyy hevimusiikkiin
Näin harmonikka venyy hevimusiikkiin
Espoolainen hanuristi Netta Skog näyttää, miten digiharmonikalla soitetaan metallikappaleita. Hevipotpurissa rokkaavat Iron Maidenin The Trooper ja Children of Bodomin In Your Face. Toimittaja: Annina Vainio. Kuvaus ja leikkaus: Leif Rosas
Kuka?

Netta Skog

 Syntynyt 2. lokakuuta 1990 Nummi-Pusulassa, asuu Espoossa.

 Soittaa harmonikkaa ja laulaa folk metal -yhtye Ensiferumissa. Keikkailee myös soolona. Elättää itsensä musiikilla.

 Valmistunut ylioppilaaksi Sibelius-lukiosta 2010 ja leipuri-kondiittoriksi Omnian ammattiopistosta 2013.

 Voittanut Kultaisen Harmonikan vuonna 2006 ja digiharmonikan maailmanmestaruuden Coupe Mondiale -kilpailussa 2015.

 Tangokuningatar-finalisti 2013.

Äärimetallibändi Children of Bodom ja harmonikka on yhdistelmä, jota ei ikinä olisi uskonut näkevänsä esiintymislavalla.

Tämän kesän Tuska-festivaalilla moista kummallisuutta todistivat kuitenkin tuhannet metallidiggarit, kun vieraileva hanuristi Netta Skog luritteli Lake Bodomin melodioita yhtyeen rinnalla ja moshasi musta tukka hulmuten 12-kiloinen digiharmonikka sylissään.

Ei ihan tyypillinen hanuristi, ja se on Skogin tarkoituskin.

”Olen aina halunnut rikkoa rajoja ja tehdä toisin kuin muut. Soitan kaikkea sitä, mitä haitarilla ei periaatteessa saisi soittaa”, hän kertoi heinäkuun lopussa kotonaan Espoossa.

Skog oli juuri palannut oman bändinsä, folk metalia soittavan Ensiferumin kanssa keikalta Meksikosta. Parin päivän päästä edessä häämötti lähtö Ukrainaan. Festarien välissä hän soitti veteraanien juhlassa soolokeikalla Jean Sibeliuksen Finlandian.

Aikamoinen kontrasti. ”Mulla ei ole ongelmaa päästä fiilikseen, oli genre mikä vain. Olen edelleen kiitollinen siitä, että saan tehdä tätä ammatikseni. Ihan sairaan siistiä!”

Into näkyy. Vajaan puolentoista tunnin haastattelun aikana Skog sanoo ”siistiä” yli 30 kertaa.

Hevihanuristi Skogista sukeutui sattumalta. Vuonna 2006 hän valmistautui perinteiseen Kultainen harmonikka -kilpailuun – se oli ”luonnollinen askel harmonikkauralla” – ja löysi kaverin vinkistä Nightwish-orkesterin. Niin Skog sai ensikosketuksensa metallimusiikkiin.

”Heti kuullessani kappaleen Dead to the World päätin soittaa sen, vaikka en ollut varma, pystynkö.”

Skog pystyi ja voitti kilpailun vain 15-vuotiaana. Osa yleisöstä rakasti, osa perinteisen harmonikkamusiikin ystävistä vihasi.

”Kun kyseessä on perinteikäs kansallissoitin, totta kai monet pelkäävät uudistumista, mutta nuoret ja metalli-ihmiset diggailivat. Fakta on, että haitarisukupolvi on kuolemassa ja haitari pitää saada tuotua uudella tavalla nuorille.”

Joku latasi Skogin esiintymisestä videon Youtubeen. Seuraukset olivat kauaskantoiset.

Syksyllä 2007 kesken Sibelius-lukion oppitunnin Skogin puhelin soi. Soittaja oli folk metal -yhtye Turisaksen perustaja Mathias Nygård, joka oli nähnyt Youtube-videon. Hanuristi oli jättänyt bändin, ja Nygård pyysi Skogia korvaajaksi kuukauden mittaiselle Euroopan-kiertueelle. Lähtö oli viikon kuluttua.

Päätös vaati sulattelua sekä Skogilta että hänen vanhemmiltaan, mutta uskallus riitti.

”Olin vasta täyttämässä 17 vuotta ja lähdössä tuntemattomien äijien kanssa rundille. Treenasin biisejä nuoteista, ja ennen lähtöä pidimme vain yhdet yhteiset treenit.”

Siihen asti Skog oli soittanut yleisölle vain perinteistä harmonikkamusiikkia istualtaan. Yhtäkkiä piti liikkua ja moshata. Niska tulee siitä yhä vuosien harjoittelun jälkeen kipeäksi.

”Nyt olen löytänyt tasapainon, mutta joskus innostuessani pelkään yhä kaatuvani. Kitaristit pyörittävät tukkaansa, mutta haitarin kanssa en pysty, koska soitin ottaa vastaan. Heilutan vain tukkaa vasemmalta oikealle.”

Skog kiersi Turisaksen kanssa maailmalla vuodet 2007–2011: Amerikka, Eurooppa, Aasia. ”Sain kiertueista kurssisuorituksia, mikä on hienoa. Tämä ammatti opitaan kentällä. Kirjoitukset hoidin levytystauolla.”

Teinivuodet kiertuebussissa viettänyt Skog jätti yhtyeen vuonna 2011. Oli aika tehdä jotain muuta.

Turisaksen jälkeen iski tyhjyys. Skog tunsi polkevansa paikallaan, epäili, saako leipänsä musiikilla, ja hankki itselleen leipuri-kondiittorin pätevyyden.

Samoihin aikoihin hän alkoi perehtyä digiharmonikan ominaisuuksiin, kun oli siihen asti soittanut pääosin akustisella harmonikalla. Digihaitarissa on efektejä, soundeja ja luuppereita kuin syntikassa, ja sillä Skog voi soittaa bassot, rummut ja melodiat ja esiintyä yhden naisen orkesterina.

Hän tekee paljon yksityistilaisuuksien show-numeroita, joista hevishow sisältää esimerkiksi Children of Bodomin, Iron Maidenin, Panteran ja Nightwishin kappaleita.

Onko Skogilla kollegoita? Hän miettii pitkään. ”Korpiklaanissa Sami Perttula näppäilee perinteistä haitaria. Ehkä kukaan ei ole osannut ajatella, että harmonikalla voi soittaa heviä.”

Koulussa Skogia kiusattiin soitinvalinnasta, koska muut ihailivat sähkökitaroita ja muita ”cooleja” soittimia.

”Siitä lähtien ja edelleen yritän saada haitaria siistiksi soittimeksi muiden silmissä. Parina viime vuonna olen edennyt hyvin kohti tavoitetta.”

Hän sanoo yrittävänsä toimia kuin esikuvansa, harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen. ”Hän menee äärirajoille ja näyttää, mitä kaikkea jännää haitarilla voi tehdä.”

Kesällä 2013 Skog räväytti jälleen. Hän osallistui Seinäjoen Tangomarkkinoille ja pääsi suoraan kuuden laulajan finaaliin.

”Älä kysy, miksi osallistuin. Kai kokemusten ja hauskanpidon takia. En ollut juuri edes laulanut.”

Skog esitti rokkitangon Hulluna tangoon, joka on käännös Jari Sillanpään Euroviisujen edustuskappaleesta Takes 2 To Tango. Finaalia edeltävänä iltana Skogilta lähti ääni. ”Sain äänen auki ensimmäisen kerran kaksi tuntia ennen suoraa lähetystä.”

Kisailu jatkui vuonna 2015, kun Skog osallistui kansainväliseen Coupe Mondiale -harmonikkakilpailuun Turussa ja nappasi digihaitarin maailmanmestaruuden teknoa, heviä ja Finlandian yhdistävällä potpurilla.

”Sinnekään en lähtenyt mielistelemään ketään.”

Ensiferumiin Skog liittyi ensin kiertuejäseneksi ja sitten pysyvästi. Hän kiertää tänäkin vuonna monta kuukautta ulkomailla ja toivoo pääsevänsä vielä joku päivä esiintymään Nightwishin ja Alice Cooperin kanssa.

Oma metallilevy on tulevaisuuden iso haave, mutta Ensiferum on nyt ”prioriteetti numero yksi”.

Skog vihjaa, että pian on tulossa taas jokin hullu, jännittävä projekti. Enempää hän ei vielä kerro. ”Mutta sekin on siistiä!”

Kulttuurin toivot -sarjassa on aiemmin esitelty seuraavat nuoret taiteilijat: näyttelijä Johannes Holopainen (14.1.), kuvataiteilija Karoliina Hellberg (19.1.), kapellimestari Klaus Mäkelä (11.3.), käsikirjoittaja Laura Suhonen (21.3.), muotisuunnittelija Siiri Raasakka (29.3.), pianisti Johannes Piirto, viulisti Tami Pohjola ja sellisti Senja Rummukainen (9.6.), sellisti Jonathan Roozeman (29.6.), huilisti Kaisa Kortelainen (14.7.), kuvataiteilija Emma Ainala (21.7.) ja laulaja Alma Miettinen (3.8.).

Leif Rosas
Hevihanuristi Netta Skog haluaa rikkoa rajoja ja tehdä toisin kuin muut.
Hevihanuristi Netta Skog haluaa rikkoa rajoja ja tehdä toisin kuin muut.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat