Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nämä sanat melkein ennustivat vuonna 1970, miten meidän maailmamme tulee sekoamaan

Kulttuuri
 
Jussi Pullinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.
Mitro H‰rkˆnen
Kuva: Mitro H‰rkˆnen

Kesäkuun lopulla kuoli mies, jonka moni väitti nähneen tulevaisuuteen.

Vai tietotyöläinen, kuulostaako tutulta:

”Yhteiskuntamme koko tietojärjestelmä muuttuu väkivaltaisesti aivan toiseksi. Ne käsitteet ja koodit, joita käytämme ajattelumme yksikköinä, muuttuvat raivoisaa ja yhä kiihtyvää tahtia. Me kiihdytämme tahtia, jolla meidän täytyy muovata ja taas unohtaa mielikuvamme todellisuudesta.”

Ei, kirjoittaja ei ollut työpaikallasi ennen lomia vieraillut digitalisaation muutoskonsultti. Hän oli tulevaisuudentutkija Alvin Toffler, ja teksti vuodelta 1970.

Klassikkoteoksessaan Hätkähdyttävä tulevaisuus (Future Shock) Toffler lanseeraa jo sisällysluettelossa tukun termejä, jotka on tarkoitettu kuvaamaan tulossa olevaa jälkiteollista teknoyhteiskuntaa – siis meitä.

Sano hep, kun osuu kohdalleen:

  Pysyvyyden kuolema

  Lyhytaikaisuus

  Villityskoneisto

  Vuokrausvallankumous

  Uudet nomadit

  Vuokrapersoona

  Moduuli-ihminen

  Ad hocratia

  Kokemusteollisuus

  Virtaviivaperhe

  Huvispesialistit

  Elämäntyylitehtaat

  Tietojen ylipaine

  Ratkaisupaine

Hep. Ei ihme, että Toffler tunnetaan nykyisten tulevaisuusgurujen isähahmona, eräänlaisena ensimmäisenä teknoutopistina.

Mitä hän sitten ajatteli?

Toffler ennakoi kirjassaan, että lähimpinä vuosikymmeninä maailman muutos kiihtyisi niin paljon, että ihmisten olisi vaikea sopeutua siihen.

Perussyy tähän olisi jatkuvasti kiihtyvä teknologian kehitys.

Muutokseen joutuisivat niin työ, perhe, koti kuin vapaa-aikakin. Niistä kaikista tulisi lyhytikäisistä ”moduuleista” koostuvia tilkkutäkkejä.

Phil McCarten / Reuters
Alvin Toffler (1928–2016) vuonna 2009.
Alvin Toffler (1928–2016) vuonna 2009.

Pysyvät organisaatiot korvautuisivat työelämällä, joka järjestäytyy jatkuvasti uudelleen työryhmiksi tai verkostoiksi (ad hocratia). Kestotavaroiden ja pitkäikäisen kulttuurin tilalle tulisi uutuudenviehätys, josta jälkiteollinen talous elää (villityskoneisto). Työhön ja omaan elämään liittyvää sekalaista tietoa olisi tarjolla niin paljon (tietojen ylipaine), että elämästä tulisi jatkuvia, kuluttavia valintoja (ratkaisupaine). Perhe saisi sopeutua kiihtyvään elämänmenoon, lapsimäärä putoaisi ja yksineläminen lisääntyisi (virtaviivaperhe).

Kaikki tämä olisi monelle lopulta liikaa, arvioi Toffler. Seurauksena olisi kirjan englanninkielisessä nimessäkin oleva tulevaisuussokki eli future shock – olotila, jossa ihminen menee tolaltaan, koska asiat ympärillä muuttuvat liian nopeasti.

Nyt olemme kaikki tietysti silmät pyöreinä. Tofflerhan oli nero! Tuohan on täydellinen kuvaus digimuutoksen 2010-luvusta!

Paitsi että ei ole, jos kuuntelee monia nykytutkijoita. Usko tai älä, me elämme aikaa, jossa juuri mikään ei merkittävästi muutu.

Arvostettu amerikkalaistutkija Robert J. Gordon kuvaa alkuvuodesta ilmestyneessä kirjassaan (The Rise and Fall of American Growth) ihmisten elämään ja työn tuottavuuteen eniten vaikuttaneita muutoksia.

Niitä ovat Gordonin mukaan sähkö, nykyaikainen viemäröinti, kemikaali- ja lääketeollisuuden synty, polttomoottori ja nopea viestintä (kuten puhelin).

Näiden viiden keksinnön ansiosta ihmisten elintaso nousi ennennäkemättömästi, erityisesti toisen maailmansodan jälkeen.

Sen jälkeen on tehty lähinnä kosmeettisia parannuksia, eivätkä älypuhelimet, 3d-tulostus tai muut viimeaikaiset keksinnöt tule koskaan yltämään samanlaiseen muutokseen. Maailman suuri talouskasvu on jo nähty, eikä samanlaista enää tule. Tekno-optimistit ovat väärässä, Gordon julistaa.

On kuin suoranaista ivaa Tofflerille, että Gordon osoittaa merkittävimmän muutoksen saavuttaneen huippunsa 1970. Siis samaan aikaan, kun Hätkähdyttävä tulevaisuus ilmestyi.

Aion nyt tietysti ehdottaa, että molemmat koulukunnat ovat oikeassa: Elämme yhtä aikaa sekä teknologisessa taantumuksessa että tulevaisuussokissa.

Gordon on ehkä liian pessimistinen tulevaisuuden teknologian suhteen (esimerkiksi Bill Gates on Gordonin kanssa kiivaasti eri mieltä, epäilevä oli myös kirjan HS:lle arvostellut Erkki Liikanen ). Oikeastaan kukaan ei kuitenkaan kiistä väitettä elintason suurloikasta ennen vuotta 1970: ainakin vielä älypuhelimet ovat pientä antibioottien rinnalla.

Mutta jos katsoo ulos ikkunasta, näkee maailman, joka todellakin on muuttumassa. Ihmiset ovat vihaisia, ja syitä näyttää olevan kaksi: vanha selkeämpi maailma on mennyt ja oma elintaso ei enää nouse.

Näistä Gordon ennusti jälkimmäisen: Kun ihmiset tajuavat, että heidän elintasonsa ei välttämättä nouse kuten aiemmilla sukupolvilla, he suuttuvat. Äänet menevät ehdokkaille, jotka lupaavat ratkaista tuosta vain ongelman, joka ei välttämättä ole ratkaistavissa lainkaan.

Toffler taas puhuu erityisesti siitä, miltä ihmisistä tuntuu. Jos talous ei kasva, mutta ympärillä digitalisaatio myllää työn ja vapaa-ajan (Pokémon Go on villityskoneiston tuorein tuotos) rakenteita uusiksi eikä kaikkea siitä edes ihan ymmärrä, voi lopputulos olla ahdistus.

Toffler kirjoitti jo vuonna 1970, että lopputuloksena voi olla uhka demokratialle. Sellainen syntyy, kun käsittämättömältä tuntuva muutos murtaa ihmisten uskon järjestelmiin ja asiantuntijoihin.

”Yksi reaktio kontrollin menettämiseen on inho, jota äkkiä on alettu tuntea järkeä ja älyä kohtaan”, Toffler kirjoitti.

”Voimistuvat todisteet siitä, että yhteiskunta on riistäytynyt hallinnastamme, vievät ihmisiltä uskon tieteeseenkin. -- Meille sanotaan, että on paljon tärkeämpi 'tuntea' kuin 'ajatella', ikään kuin nämä kaksi asiaa olisivat jollakin tavalla yhteen sopimattomia.”

Sanoisin, että tässä Tofflerilla saattoi olla ajatusta.

Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö. Tofflerin kirjan lainaukset ovat vuoden 1972 suomennoksesta, jonka teki Otavalle Matti Kannosto. Gordonin kirjan on kustantanut Princeton University Press.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat