Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Väärällä keikalla” riehuvat muusikot ilahduttavat netissä leviävillä videoilla – kosketinsoittaja kertoo, miksi hän heiluu hurjana iskelmäkeikoillaan

”Jengi on aivan pähkinöinä siitä Arin touhuamisesta”, sanoo tangoprinssi Kalle Jussila.

Kulttuuri
 
Alapitkän nuorisoseura
Ari Nylund vanhan orkesterinsa kanssa. Harri Tammi (oik), Mikko Kannussaari, Jukka Leppämäki, Ari Nylund, ohjelmavastaava Seija Mikkonen ja Kalle Jussila.
Ari Nylund vanhan orkesterinsa kanssa. Harri Tammi (oik), Mikko Kannussaari, Jukka Leppämäki, Ari Nylund, ohjelmavastaava Seija Mikkonen ja Kalle Jussila. Kuva: Alapitkän nuorisoseura

”Väärällä keikalla” soittavat muusikot ovat ehtymätön ilonaihe netissä.

Usein kännykällä kuvatulla suttuisella videolla esiintyy iskelmäkeikalla hevitilutteleva kitaristi tai muuten vaan väärään joukkoon eksyneen oloinen basisti.

Kaikkein suosituimpia aiheita tosin vaikuttavat olevan poikkeukselliseen energisyyteen tai muuten vain epäpariseen soittoon yltyvät rumpalit.

Ilmiö syntyi toden teolla vuonna 2010, kun Youtubeen ladattiin video juhlissa soittaneesta amerikkalaisesta cover-yhtyeestä. Yhtyeen rumpali Steven Moore soitti kuin hevikeikalla, vaikka musiikki puhui aivan toista. Tulos: yli 30 miljoonaa katselijaa.

Esitys löytyy yhä Youtubesta:

Tämän jälkeen ”väärällä keikalla” on bongattu erityisesti rumpaleita. Se johtunee siitä, että raivopäisesti kannujaan paiskova soittaja jää harvoin yleisöltä huomaamatta. Itse kohteen suhtautuminen taltiointiin riippunee vahvasti hänen kyvystään itseironiaan.

Vaan nyt löytyy ainakin yksi edustaja Suomestakin! Mäntsälässä asuu kosketinsoittaja Ari Nylund, joka ottaa keikoiltaan kuvatut videot vastaan pelkästään ylpeydellä. Videoita löytyy Youtubesta useampia.

Ja syytä onkin, kuten oheisesta taltioinnista selviää.

Soitimme Nylundille.

Mistä energinen esiintymistyylisi on saanut alkunsa?

Aikoinaan kun pääsin armeijasta, niin menin ammattibändiin rokkipianistiksi Nokialla. Mulla oli frakki ja silinterihattu ja mua kutsuttiinkin aikaan siihen ”Frakki-Nylyndiksi”. Muistelen, että jo siihen aikaan tein lavalla haarahyppyjä. Musiikki vaan vie meikäläisen mukanaan. Se tulee kuitenkin ihan sisältäpäin multa. Mitään ei ole treenattu vaan kaikki on spontaania.

Vaikutat olevan esiintyessäsi jonkinlaisessa ”tilassa”.

En ole koskaan käyttänyt tuota alkoholinpuolta, ja kun mulla on luonne aika herkkä, niin musiikki saa mut tiettyyn tilaan sitten. Ja kun saa yleisön mukaan, niin se antaa potkua systeemiin. Teen kaikkeni että ihmisillä olisi hyvä olla.

Paljonko keikan aikana palaa kaloreita?

En ole laskenut, mutta kyllä niitä paljon palaa. Musiikki antaa mulle energiaa, vaikka väsyttäisikin. Se on aina ollut mulle tärkeää. Serkkulikan poika muuten soittaa sellaisessa rokkibändissä kuin Amorphis, mikä kiertää tuolla maailmalla. Se on yksi bändin perustajista.

Oletko saanut kannustavaa palautetta?

Olin aikoinaan [nosturiyrittäjä] Pekka Niskalla kolmisen vuotta töissä talonmiehenä. Kerran Pekka Niska sitten tuli itse keikalle ja tuli sen jälkeen sanomaan, että ”Ari, tee aina noin, ihmiset tykkää tosta.” Isä puolestaan harrasti hypnoosia yli neljäkymmentä vuotta, ja hän sanoi, että jos saat soitollasi ihmiset hyppimään, niin mikään ei ole hienompaa.

Onko sinulla esikuvia?

Aikoinaan tykkäsin Deep Purplen urkurista Jon Lordista. Ja sitten Finlandersin pojat ovat kutsuneet mua Suomen Jean Michel Jarreksi. Ehkä ne sitten ovat esikuviani.

Oletko ajatellut, että voisit jossain toisessa musiikkilajissa toteuttaa itseäsi vieläkin paremmin?

Rokkenrolli ja disko on sellaisia, josta tykkään niin maan perusteellisesti. Mutta nyt mä kehittelen tätä hommaa lisää ja katsotaan, mihin se johtaa. Yli viisi vuotta ollaan Jussilan Kallen kanssa tätä tehty ja niin kauan tehdään kuin henki pihisee. Eli kuten tangossa lauletaan: ”Yhteinen matkaa jatkuu.”

Pete Aarre-Ahtio
Laulaja Kalle Jussila.
Laulaja Kalle Jussila.

Pitkän uran tehnyt Nylund on viime vuodet säestänyt orkestereineen viime vuoden tangoprinssi Kalle Jussilaa. Nyt ura on laulajan mukaan nousussa, ja ensi kesän viikonloput myyty loppuun.

Kalle Jussila, millainen henkilö Nylund on siviilissä?

”Sanotaan näin, että ei hän mikään villikko siviilissä ole, ihan käyttäytyy normaalisti. Musiikilla tuntuu kuitenkin olevan kumma vaikutus. Kaikkiinhan se tietysti vaikuttaa eri lailla. Meikäläinen joutuu lavalla vähän nykyisin jarruttelemaan, kun polvet hajosi aikoinaan työtapaturmassa, mutta Arskalla ei ole jarruja ollenkaan. Se antaa vaan mennä. Nytkin oltiin viikonloppuna keikalla Nuijamiesten lavalla Ylikiimingissä. Ja jengi oli aivan pähkinöinä siitä Arin touhuamisesta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat