Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leonard Cohenin työtoveri Sharon Robinson menestyy omillaan soullaulajana

Pitkään taustalaulajana ja säveltäjänä toiminut muusikko aloittaa Euroopan kiertueensa sunnuntaina Helsingistä

Kulttuuri
 
Robin Little / Redferns
Pitkään taustalaulajana työskennellyt Sharon Robinson julkaisi esikoislevynsä vuonna 2008.
Pitkään taustalaulajana työskennellyt Sharon Robinson julkaisi esikoislevynsä vuonna 2008. Kuva: Robin Little / Redferns

”Olen työskennellyt musiikin parissa koko ikäni, mutta kesti kauan aloittaa oma urani”, Sharon Robinson sanoo puhelimeen Los Angelesissa.

Robinson (s. 1958) julkaisi esikoislevynsä Everybody Knows vuonna 2008, viisikymppisenä. Toinen levy Caffeine tuli viime vuonna. Niillä soi sametinpehmeä soul.

Jos esikoislevyn nimikappale tuo mieleen Leonard Cohenin, se ei ole sattumaa. Cohen ja Robinson tekivät kappaleen yhdessä. Cohen piirsi Robinsonin levyn kannenkin.

Cohen palkkasi Robinsonin taustalaulajaksi kiertueelleen vuonna 1979. Siitä alkoi heidän yhteistyönsä, joka on syventynyt ystävyydeksi. Cohenin kerrotaan valinneen Robinsonin, koska sekä hänen kauneutensa että lahjakkuutensa olivat vastustamattomia.

On Robinson säveltänyt muillekin, muun muassa Pointer Sistersille, Aaron Nevillelle, Diana Rossille, Don Henleylle ja Temptationsille. Mutta työ Cohenin kanssa on ollut poikkeuksellisen läheistä.

Ehkä se piti hänet poissa omalta uraltaan?

”Oma urani alkoi, kun päätin tehdä oman levyn omassa studiossani. Ei siinä sen kummempaa tarvittu. Minulla oli raaka-aineet. Piti vain keskittyä tekemään levy”, Robinson sanoo.

Työ Cohenin kanssa oli käynyt entistä läheisemmäksi levyillä Ten New Songs (2001) ja Dear Heather (2004). Välillä he työskentelivät pitkälti kahdestaan molempien studioissa. Läheinen kosketus musiikin tuottamiseen johdatti Robinsonin tekemään omaa musiikkiaan.

”Aluksi minulla ei ollut omaa tyyliä. Piti vain seurata vaistojani ja huolehtia, että tykkäsin siitä mitä tein. Leonardilta opin, että koko ajan pitää tarkkailla, että pysyy rehellisenä tekemisilleen. Hän auttoi minua löytämään itseni taiteilijana”, Robinson miettii.

Robinson ei ryhdy juuri erittelemään omaa vaikutustaan Coheniin.

”Kun teen työtä Leonardin kanssa, tehtäväni on auttaa häntä toteuttamaan näkemyksensä. Jälkeni näkyy lauluissa, jotka olemme tehneet yhdessä.”

Jos kuuntelisi Robinsonin levyjä tietämättä yhteydestä Coheniin, asia ei välttämättä juolahtaisi mieleen. Pikemmin niitä voisi päätyä vertaamaan vaikka brittiläisen Saden musiikkiin.

Mutta kun Cohen-yhteyden tietää, tunnelmissa saattaa hyvinkin aistia samaa henkeä, herkkyyden ja voiman yhdistelmän. Robinsonin soul-painotteisesta musiikista ja kuulaasta äänestä voi nauttia helposti ihan omillaan ilman vertauksia.

Robinson huomauttaa, että kun tekee töitä muille, on heidän palveluksessaan.

”Siinä mielessä se on kaupallisempaa kuin oman musiikin tekeminen.”

Mutta työsuhde Cohenin kanssa vaikuttaa erityiseltä.

Siteen lujuutta osoittaa osaltaan myös Sharon Robinsonin valokuvakirja On Tour with Leonard Cohen (2014). Siinä on kuvia kaikkiaan viisi vuotta kestäneeltä kiertueelta. Moni tuskin pääsisi kurkistamaan Cohenia kiertueen kulisseissa samalla tavalla kuin Robinson kuvissaan.

”Aloin kuvata, koska kävimme kiertueella kiehtovissa paikoissa enkä tiennyt, koska pääsisin niihin takaisin. Lähetin kuvia kotiin miehelleni, joka julkaisi niitä sosiaalisessa mediassa. Siellä kustantaja kiinnostui niistä”, Robinson selittää.

Robinson sai siis julkaistua valokuvakirjan ihan vahingossa. ”Onhan se vähän noloa, kun tunnen oikeita valokuvaajia, jotka eivät ole saaneet kirjojaan julki”, Robinson myöntää.

Robinson aloittaa Euroopan kiertueensa Savoy-teatterista. Tällä kertaa hän esiintyy yksin pianon kanssa. Kiertue päättyy kuukauden kuluttua Reykjavikiin. Sen jälkeen Robinson ryhtyy tekemään kolmatta levyään.

”Olen jo suunnitellut sitä ja alan tehdä heti, kun palaan kotiin. Toivon, että voin edelleen sekä työskennellä Leonardin kanssa että tehdä omaa musiikkiani.”

Sharon Robinson Savoy-teatterissa su 14.8. klo 19.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat