Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija joutuu todistamaan oikeudessa, ettei ole maalannut taulua – sadalla dollarilla ostettua työtä väitetään 10 miljoonan arvoiseksi

Poikkeuksellisessa oikeudenkäynnissä taiteilija joutuu todistamaan, ettei ole maalannut 40 vuotta sitten päivättyä teosta.

Kulttuuri
 
Oikeuteen päätynyt teos esittää autiomaata ja jokea.
Oikeuteen päätynyt teos esittää autiomaata ja jokea.

Chicagossa käydään parhaillaan erittäin poikkeuksellista oikeudenkäyntiä, kun kuvataiteilija Peter Doig pyrkii osoittamaan, ettei ole maalannut 40 vuotta vanhaa maalausta, joka on signeerattu hänen nimiinsä.

Vastapuolella jutussa ovat taidevälittäjä Peter Bartlow ja Robert Fletcher, joista jälkimmäinen väittää ostaneensa maalauksen Doigilta aikoinaan sadalla dollarilla.

Nyt se olisi jopa yli kymmenen miljoonan arvoinen. Hänen vuonna 1990 tekemänsä työ Swamped myytiin viime vuonna taidehuutokaupassa noin 25 miljoonalla eurolla.

Oikeudessa puitavaan maalaukseen verrattuna Swamped on maalattu huomattavasti abstraktimmalla tyylillä.

Kantajat vaativat nyt taiteilijalta viiden miljoonan dollarin (4, 5 miljoonaa euroa) korvausta kärsimistään vahingoista. He joutuivat vetämään teoksen myynnistä taidehuutokaupassa kolmisen vuotta sitten, koska eivät saaneet vahvistusta sen aitoudelle.

Bartlowin ja Fletcherin mukaan taidehuutokauppa Sothebyn asiantuntija on todennut maalauksen muistuttaa skottisyntyisen Doigin myöhempiä teoksia.

Maanantaina oikeudessa todistanut taiteilija kielsi maalanneensa teosta.

”Kiva maalaus, muttei tekemäni”, hän totesi myös New York Timesin haastattelussa.

Brian McNeil / Wikimedia Commons
Taidemaalari Peter Doig.
Taidemaalari Peter Doig.

Fletcherin mukaan maalauksen syntyhistoria johtaa vuoteen 1976, jolloin hän toimi nuoren taiteilijan ehdonalaisvalvojana. Hän kertoo ostaneensa Doigin sellissään maalaaman teoksen satasella ihastuttuaan siihen ensisilmäyksellä.

”Maalaus erottui ja rakastuin siihen”, hän kertoi oikeudelle.

Hän kertoi ostaneensa teoksen estääkseen nuoren miehen repsahtamisen huumediileriksi. Fletcherin mukaan tämä oli pidätetty LSD:n takia.

Doig sanoo, ettei ollut lähelläkään tapahtumapaikkaa vuonna 1976 eikä ole koskaan ollut pidätettynä. Lisäksi hän sanoo aloittaneensa öljymaalausten teon vasta vuosia myöhemmin.

Taiteilijan asianajajan mukaan heillä on myös tietoa taulun todellisesta tekijästä, vuonna 2012 kuolleesta Peter Doige -nimisestä miehestä.

Doig vaatii nyt kantajia todistamaan hänen pidätyksensä. Taiteilijan mielestä on kohtuutonta vaatia häneltä selvitystä olinpaikastaan 40 vuotta sitten.

Suzanne Plunkett / Reuters
Peter Doigin Bellevarde-teos vuodelta 1995. Kuva on Sothebyn huutokaupasta vuonna 2011.
Peter Doigin Bellevarde-teos vuodelta 1995. Kuva on Sothebyn huutokaupasta vuonna 2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat