Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neulomo siirtyi ensin Nokialta ulkomaille mutta nyt se yritetään pelastaa – tällä suomalaisnaisille tehdyllä mallistolla otetaan nyt suuri riski

Nokian Neulomo teki malliston, joka on tarkoitus suunnata kaiken kokoisille suomalaisille naisille.

Kulttuuri
 
Markku Bärman, Mikko Ovaska / Nokian neulomo
1980-luvulla Nanson trikooneulomo Nokialla oli suuri työllistäjä. Nyt Nokian neulomo alkaa valmistaa siellä klassisia vaatteita suomalaisille naisille.
1980-luvulla Nanson trikooneulomo Nokialla oli suuri työllistäjä. Nyt Nokian neulomo alkaa valmistaa siellä klassisia vaatteita suomalaisille naisille. Kuva: Markku Bärman, Mikko Ovaska / Nokian neulomo

Nokialaisesta tehtaasta toimitetaan pian marketteihin vaatteita, joiden pitäisi tehdä lähes mahdottomasta mahdollista. Niiden pitäisi todistaa, että tekstiiliteollisuus menestyy yhä Suomessa, suomalaisin voimin.

Vaatteita on kahdeksan, ja niistä suuri osa mustia. Toiveissa on, että suomalaiset naiset innostuvat niistä tosissaan. Myyntijohtajan Marika Snellmanin mukaan on nimetty oma vaatteensa, Marika-tunika.

”Siinä on mukava olla, ja siinä on taskut. Ominaisuus, joka useimmiten puuttuu naistenvaatteista”, Snellman sanoo.

Snellmanin pitäisi nyt rakentaa tunikasta ja muista tuotteista bisnes, joka jo kerran purettiin liian heikosti kannattavana. Hän johtaa myyntiä Nokian Neulomossa, joka toimii Nanson vastikään hylkäämässä tehtaassa Nokialla.

Nanso ilmoitti viime vuoden lopussa lopettavansa vaatetuotannon perinteisellä tehtaalla kokonaan. Se tuntui kotimaisen tekstiiliteollisuuden kuolinkorahdukselta. Tilalle tuli Neulomo, joka jo nyt tarvitsisi Snellmanin mukaan 30 uutta ompelijaa, vaikka tuotteita ei vielä ole kaupan hyllyllä.

Suurimmat suomalaiset vaatevalmistajat ovat siirtäneet tuotantoaan pois Suomesta, ja Marimekonkin vaatteet valmistetaan nykyisin muun muassa Virossa, Liettuassa, Portugalissa – ja Kiinassa. Suomessa toimii tietysti huippusuunnittelijoita ja hyviä pieniä merkkejä, joilla on omaa valmistustakin. Mutta laajamittainen taideteollisuus on katoamassa.

Voiko Nokian neulomo kääntää suunnan?

Snellman uskoo, että keskittyminen Suomeen ja suomalaisiin kuluttajiin kannattaa.

”Nanso oli kääntänyt katseensa kansainvälisille markkinoille. Meille riittää Suomi, haluamme tehdä vaatteita nimenomaan suomalaisille naisille”, Snellman sanoo.

Lisäksi Neulomo aikoo panostaa tuotannossaan kotimaisuuteen ja eettisyyteen.

”Menemme niin lähelle ekologista tuotantoa kuin mahdollista.”

Voiko suunnitelma onnistua? Helppoa se ei ole, toteaa Aalto-yliopiston muotitaiteen professori Pirjo Hirvonen.

Hän arvioi, että ainoastaan kotimaisille markkinoille suuntaaminen on iso riski.

”Se, että yhtiö on valinnut selkeästi kestävän, ekologisen toimintapohjan ja keskittyy siihen, on hyvä asia. Haaste on vain siinä, miten vaatteet pystyy tuottamaan kannattavasti, ja kuitenkin riittävän halvalla hinnalla.”

Pelastusyritys voisi onnistua myös, jos uusi yrittäjä onnistuisi kokoamaan pienten tekijöiden tuotannon yhteen paikkaan, arvioi Vihreät vaatteet -sivustoa ylläpitävä vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija Anniina Nurmi – vaateyrittäjä itsekin.

”Monet haluaisivat valita kotimaista, mutta vaihtoehtoja ei enää ole kauheasti. Tuntuu, että yksi toisensa jälkeen on joutunut lopettamaan tuotannon liian pienen volyymin vuoksi. Jos tehtaan saa toimimaan niin, että monet pienet merkit keskittyvät sinne, niin homman voi saada pyörimään.”

Käsitys siitä, että suomalaisen suosiminen olisi ainoa tapa varmistaa tuotteen eettisyys, on kuitenkin hänen mukaansa vanhentunut.

”Suomessa valmistaminen ei tee vaatteista eettisiä, jos materiaalit hankitaan hämäristä olosuhteista. Ja toisaalta muuallakin valmistetut vaatteet voivat olla eettinen valinta, mikäli tuotantoketju on vastuullinen ja läpinäkyvä.”, Nurmi sanoo.

Nokian neulomo on yrittänyt selvittää perusteellisesti, miten suomalainen nainen haluaa pukeutua. Se tarkoittaa, että vaatteet eivät ilottele kuoseilla tai yritäkään pysytellä viimeisimmän muodin mukana. Ne ovat klassisia malleja, klassisissa väreissä. Vaatteita kaupitellaan muun muassa ”oman elämänsä Anita Hirvosille ”.

Marika Snellman kertoo, miten suomalainen nainen yhtiön näkemyksen mukaan pukeutuu.

”Rennosti, ja aika usein mustaan. Meistähän ei saa ruotsalaisia tai venäläisiä, jo vartalotyyppi on ihan omanlaisensa.”

Gallupia Snellman on tehnyt Facebook-sivun kautta. Siellä korostui käytännöllisyys.

”Vaatteen pitäisi näyttää hyvältä riippumatta siitä, minkä kokoinen olet.”

Professori Pirjo Hirvonen arvostaa kotimaista fokusta, mutta suomalaiset markkinana ovat ”kauhean pieni”.

”On totta, että tämän ajan aikuiselle naiselle ei löydy riittävän kauniita, mutta rentoja ja vauhdikkaita vaatteita. Mutta täytyy ottaa huomioon, että suomalainen nainen ei halua myöskään pukeutua kuten kaikki kaverit”, Hirvonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat