Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Van der Aan 3d-ooppera esitetään Musica novassa

Hollantilaissäveltäjän uutuusooppera saa Helsingissä kolme esitystä.

Kulttuuri
 
Trond H. Trosdahl
Michel Van der Aa vieraili Helsingissä vuonna 2014.
Michel Van der Aa vieraili Helsingissä vuonna 2014. Kuva: Trond H. Trosdahl

Musica nova Helsinki -festivaalilla nähdään helmikuussa kolme esitystä hollantilaissäveltäjä Michel van der Aan kamarioopperasta Blank Out. Ooppera sai ensi-iltansa Hollannin kansallisoopperassa Amsterdamissa maaliskuussa 2016. Suomessa se esitetään Musica novan ja Suomen kansallisoopperan yhteistyönä. Musica novan koko ohjelma julkistetaan marraskuussa.

Blank Outissa on kaksi laulusolistia, sopraano Katherine Manley ja baritoni Roderick Williams, mutta ei orkesteria. Hollannin kamarikuoron laulua kuullaan äänitteenä. Oopperan visuaalinen ilme syntyy säveltäjän laatimista 3d-videoprojisoinneista, ja se vie eteenpäin niitä tekniikoita, joita hän käytti aiemmassa oopperassaan Sunken Garden (2012).

Sunken Garden perustui kirjailija David Mitchellin kirjoittamaan librettoon, Blank Out puolestaan Ingrid Jonkerin runoihin. Niiden teemoina ovat muistot ja psykologiset traumat.

Van der Aa (s. 1970) on teoksissaan usein sekoittanut teknologiaa ja akustisia soittimia. Hänelle myös visuaalisuus on tärkeä osa teoskokonaisuutta, ja hän onkin sisällyttänyt useisiin teoksiinsa musiikkiteatteria, sekä näyteltynä että videoprojisointeina.

”Teknologia ei ole jotakin, jota lisäisin valmiin musiikin päälle omana kerroksenaan, vaan oleellinen osa teosta. Teknologia on niin jokapäiväinen osa nykyelämää, että olisi hullua olla käyttämättä sitä luovassa prosessissa”, van der Aa sanoi toukokuussa 2014 Helsingin Sanomien haastattelussa. Tuolloin Helsingissä esitettiin hänen sellokonserttonsa Up-close.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat