Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Kuusiston britit riemastuttaneesta esiintymisestä tuli nettihitti – viulisti kertoo, miten esitys syntyi

Hauskasta ylimääräisestä tuli kansainvälinen netti-ilmiö

Kulttuuri
 
Pekka Elomaa
Pekka Kuusisto poseerasi Kuukausiliitteen kuvauksessa viime vuoden lopulla.
Pekka Kuusisto poseerasi Kuukausiliitteen kuvauksessa viime vuoden lopulla. Kuva: Pekka Elomaa

Tähtiviulisti Pekka Kuusisto on häkeltynyt internetin voimasta: viikko Lontoossa pidetyn konsertin jälkeen hänestä on tullut netti-ilmiö. BBC:n hauska video Minun kultani kaunis on -ylimääräisestä leviää kuin kulovalkea. Videolla Kuusisto saa suuren lontoolaisyleisön ulvomaan naurusta ja laulamaan mukana. Videon voi nähdä tästä linkistä tai alta:

”Televisiolähetykset ja niiden verkkotaltioinnit BBC Proms -festivaalin konserteista Royal Albert Hallissa näkyvät yleensä vain Britanniassa, kun radioinnit kuulee myös ulkomailla. Keskiviikkona huomasin, että BBC oli alkanut levittää kansainvälisesti myös erillistä videota”, Kuusisto kertoo HS:lle.

BBC Proms on poikkeuksellisen suuri ja rento festivaali valtavassa yli 5 000 paikan Royal Albert Hallissa. Sen hengen luovat ”Prommerit”, jotka saapuvat illasta toiseen halvoille seisomapaikoille lavan eteen.

”En ollut koskaan ollut Proms-konsertissa aikaisemmin edes yleisönä. Kyllä se oli kaikkea, mistä oli puhuttu. Prommerit osallistuvat todella hurjalla energialla, ja päätin, että tehdään tämä sitten yhdessä.”

Ensiksi Kuusisto soitti Pjotr Tšaikovskin viulukonserton poikkeuksellisen rennosti ja ilmeikkäästi, kansanmusiikkiinkin viitaten. Hän sai yleisön hörähtelemään naurusta jo ensimmäisen osan kadenssissa, mikä on hyvin harvinaista. Konserton kadenssi ei ole yksiselitteisen vitsikäs.

”Konsertostahan on uusi kriittinen editio. Kadenssissa vedetään alkupuolella mahdollisimman lujaa fortissimossa, mikä on soinnin puolesta aika vaarallista niissä korkeimmissa nuoteissa. Kenraaliharjoituksessa tulikin aika jänniä ääniä, ja sanoin ’almost’ (melkein), mikä nauratti konserttimestaria. Sitten konsertissa korkein sävel soi hyvin, mikä näkyi ilmeestäni, ja konserttimestaria hihitytti taas hyvällä tavalla. Se tarttui yleisöön.”

Lopullisesti yleisö repesi Minun kultani kaunis on -ylimääräisessä. Kuusisto oli täydessä vauhdissa ja vitsaili alkuun kuinka laulu on nuotinnettu 1800-luvun puolivälissä, ”jolloin Venäjä oli vielä osa Suomea”.

”Sitä vitsiä olen käyttänyt aikaisemmin, ja Brexitin tunnelmissahan se oli jotenkin ajankohtainen. Ei se mikään rakennettu juonto ollut.”

Nauru yltyi, kun Kuusisto selitti kansanlaulun hassuja sanoja.

”Olen soittanut Samuel Rinta-Nikkolan polskia ylimääräisinä ainakin 1990-luvun lopusta, ja kansanlaulut tulivat pikkuhiljaa mukaan. Juuri Minun kultani kaunis on taisi soida ylimääräisenä kuitenkin vasta aikaisemmin tänä vuonna Lontoon Wigmore Hallin konsertissa. Älyttömän hyvää materiaaliahan se on kaikenlaiseen kierrätykseen.”

Sen ovat huomanneet myös muut klassisen musiikin taitajat. Esimerkiksi Jorma Hynninen ja Karita Mattila ovat suosineet ylimääräisissään vuosikymmenten varrella Ralf Gothónin taitavaa Minun kultani -sovitusta laululle ja pianolle.

Kuusistolle riitti oma laulu ja oma viulusovitus, johon hän otti myös konserttimestarin mukaan. Hän yllytti monituhatpäisen yleisön yhteislauluun hei-luulia-illalla -kohdassa.

”Yhteistyöni Anna-Mari Kähärän, Zarkus Poussan, Marzi Nymanin ja muiden estottomien lavahahmojen kanssa auttoi tajuamaan, miten yleisön voi ottaa tuollaisissa tilanteissa mukaan.”

Kuusiston mielestä Lontoon-konsertti oli ”todella rento veto”.

”Minulle oli sanottu, että konsertti televisioidaan ja että minulla on oikeus yhteen joidenkin minuuttien ylimääräiseen. Heti kun aloitimme, tunsimme miten vahvasti yleisö oli meidän puolellamme. Siinä pystyi olemaan – naiivisti sanottuna – oma itsensä.”

Kuusisto soittaa perjantaina Helsingin Flow-festivaalilla Paperi-T:n ja Samuli Kosmisen kanssa ja jatkaa sitten Minnesotan orkesterin kiertueelle soittamaan Sibeliuksen ja Prokofjevin konserttoja. Kiertue ulottuu myös Lahteen.

”Flow-festivaalilla taitaa tulla enemmän Fleetwod Mac -sitaatteja kuin suomalaisia kansanlauluja. Mutta kiertueella mietimme varmasti kapellimestari Osmo Vänskän kanssa jonkun hauskan yhteis-encoren”, Kuusisto lupaa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat