Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus nosti kirjailijoiden ja säveltäjien saamaa tekijänoikeuskorvausta

Valtiovarainministeri Petteri Orpo esittää budjetissaan nostoa korvaukseen, jota maksetaan tekijöille kirjastolainojen perusteella.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto
Sanni Grahn-Laasonen
Sanni Grahn-Laasonen Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Kirjailijat ovat pitkään vaatineet yleisten kirjastojen lainauskorvauksen nostamista pohjoismaiselle tasolle. Lainauskorvaus on kirjailijoiden ja säveltäjien ansaitsema korvaus siitä, että heidän teoksiaan lainataan.

Nyt tekijöiden huutoon on vastattu, ja korvaus nousee nykyisestä 9,3 miljoonasta eurosta 15,6 miljoonaan euroon, sille toivotulle pohjoismaiselle tasolle.

Valtion budjetissa tämä on häviävän pieni murunen. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.)juhlii asiaa kuitenkin sivistystekona.

”Kun tekijät luovuttavat teoksensa yhteiskunnan käyttöön kirjastoissa, on reilua, että maksamme näistä oikeudenmukaisen korvauksen”, Grahn-Laasonen sanoo valtiovarainministeriön tiedotteessa.

Korvausoikeus koskee käytännössä painetussa muodossa olevien teosten kirjoittajia ja kääntäjiä, ja äänitteillä olevien sävellysten tekijöitä.

Grahn-Laasosen mukaan lainauskorvaus on tärkeä luovan työllisyyden kannalta.

”Sillä helpotetaan osaltaan tekijöiden mahdollisuutta elää omalla työllään. Se turvaa luovan työn tekijöiden toimintaedellytyksiä, ja edistää siten talouskasvua.”

Eduskunnassa on parhaillaan käsiteltävänä tekijänoikeuslain muutos, jonka seurauksena myös korkeakoulukirjastot ovat tulossa lainauskorvauksen piiriin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat